Το εβραϊκό μπιστρό στο Μαρέ (με το άστρο του Δαβίδ στις τέντες) που έγινε το 1982 στόχος της ομάδας του τρομοκράτη Αμπού Νιντάλ | Wikipedia
Επικαιρότητα

Τρομοκρατία: Οταν οι Γάλλοι συμφώνησαν με τον «διάβολο» Αμπού Νιντάλ

Τις δεκαετίες του ’70 και του ‘80 τα ευρωπαϊκά κράτη δέχονταν  τρομοκρατικές επιθέσεις από φανατικούς και σκοτεινούς τύπους, όπως ο Αμπού Νιντάλ, στο όνομα της Παλαιστίνης. Επειτα από ένα αιματηρό συμβάν σε εβραϊκό εστιατόριο, το 1982, οι Γάλλοι αποτόλμησαν έναν συμβιβασμό…
Protagon Team

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 40 χρόνια από ένα αιματηρό γεγονός που σχετίζεται με τη διεθνή τρομοκρατία των δεκαετιών του ’70 και του ’80 και με τον τότε φλογερό (κατά πάσα έννοια) αντισιωνισμό, ώστε να κοινοποιηθούν σε όλους οι άγνωστες αλλά διαφωτιστικές πλευρές του.

Ο λόγος για τη «συμφωνία με τους παλαιστινίους τρομοκράτες» που αναγκάστηκε να συνάψει η Γαλλία το 1982, ύστερα από μία επίθεση εναντίον εβραϊκού εστιατορίου στο Παρίσι – την είδηση αυτή αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Προσφάτως αποχαρακτηρίστηκαν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το γαλλικό κράτος, μέσω των μυστικών του υπηρεσιών, ήλθε σε ανομολόγητη συμφωνία με τη διαβόητη ομάδα του Αμπού Νιντάλ, ενός φανατικού και σκοτεινού ως προς τις διασυνδέσεις του τύπου, ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με την οργάνωση του «προδότη» Γιάσερ Αραφάτ υπερθεματίζοντας, υποτίθεται, σε επαναστατικότητα.

Η ιδιότυπη γαλλοτρομοκρατική συμφωνία απέβλεπε στην αποτροπή αναλόγων επιθέσεων, καθώς όλες οι χώρες εκείνη την εποχή (και η Ελλάδα, βεβαίως) είχαν υποστεί πλήγματα από την τρομοκρατική δράση στο όνομα των παλαιστινιακών συμφερόντων. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν από «αποφασισμένους να θυσιαστούν» Παλαιστινίους, που ονόμαζαν εαυτούς «φενταγίν».

Ο σκοτεινός Παλαιστίνιος Αμπού Νιντάλ, άνθρωπος με περίεργες διασυνδέσεις, είχε συστήσει δική του τρομοκρατική ομάδα και εξεβίαζε τη Γαλλία

Το εβραϊκό μπιστρό Chez Jo Goldenberg, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο ανέμελο, μποέμικο και ακριβό καρτιέ Μαρέ, δέχθηκε την επίθεση δύο ενόπλων της κλίκας του Αμπού Νιντάλ στις 9 Αυγούστου 1982. Με μία χειροβομβίδα και με ριπές αυτομάτων όπλων σκοτώθηκαν τότε έξι άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν δύο δεκάδες. Ο ιδιοκτήτης επέζησε και διατήρησε την επιχείρησή του μέχρι το 2006. Επειτα από αυτό το συμβάν και όπως φαίνεται από τα έγγραφα, οι Γάλλοι υποσχέθηκαν κάποια επιείκεια στους Παλαιστινίους που συνέλαβαν ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.

Συνήψαν μια «συμφωνία με τον Διάβολο», λοιπόν. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό.

Τον Οκτώβριο του 1985 οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δέχθηκαν αντιπροσωπεία απεσταλμένων του Αμπού Νιντάλ, οι οποίοι απείλησαν με καινούργια πλήγματα επειδή οι Γάλλοι «αθέτησαν τον λόγο τους», δηλαδή δεν απελευθέρωσαν δύο καταδικασθέντες σε 15ετή φυλάκιση για τη δολοφονία, το 1978, ενός σημαίνοντος προσώπου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Εζεντίν Κάλακ, συνεργάτη του Αραφάτ. (Σχετικώς με την υπόθεση, ο ίδιος ο Αραφάτ, μετά τη δολοφονία του συνεργάτη του, είχε καταγγείλει τον ύποπτο ρόλο των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, γεγονός που φανερώνει τόσο τις «υπόγειες» επαφές του Αμπού Νιντάλ όσο και τα εμφύλια μίση στην αραβική ενδοχώρα). Οι Γάλλοι πάντως φοβήθηκαν, έτσι ο εκβιασμός του Αμπού Νιντάλ πέρασε: απελευθέρωσαν τους φυλακισμένους φονιάδες του Κάλακ.

Οσον αφορά τη σφαγή στο Μαρέ, που ήταν μία υπόθεση πάντα ανοιχτή από αστυνομική άποψη, το 2015 εντοπίστηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι ως ύποπτοι. Ηταν, εξυπακούεται, διασκορπισμένοι: άλλος στη Νορβηγία, άλλος στην Παλαιστίνη και δύο στην Ιορδανία. Τα διάφορα νομικά κωλύματα, όπως η ανυπαρξία συμφωνιών έκδοσης καταζητουμένων, δεν επέτρεψαν την παράδοσή τους στις γαλλικές αρχές.

Ξαφνικά, σύλληψη υπόπτου στο Οσλο

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου η Le Parisien επανήλθε στο θέμα γράφοντας ότι η νορβηγική αστυνομία έπιασε κάποιον ύποπτο για τη σφαγή στο Μαρέ, καθώς έλαβε «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, γαλλικής έκδοσης». Οι Νορβηγοί κρύβουν προς το παρόν τα στοιχεία του συλληφθέντος, ωστόσο βεβαιώνουν ότι η σύλληψή του σχετίζεται με την υπόθεση του 1982. Η Γαλλία ζητεί εδώ και πολλά έτη την έκδοση του Ουαλίντ Αμπού Ζάγιεντ, ο οποίος έχει λάβει υπηκοότητα και είναι πλέον Νορβηγός και με τη «βούλα», όμως η έκδοσή του δεν θεωρείται πιθανή.