Με βασικό του «όπλο» τις χιλιάδες προσλήψεις (που ετοιμάζεται να κάνει) στο Δημόσιο, τις «χάντρες και τα καθρεφτάκια» των αναδρομικών και λοιπές πάσης φύσεως παροχές, ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.
Ηδη, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη από το βήμα της εορταστικής εκδήλωσης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους επίκουρους ιατρούς καθώς και ειδικευόμενους ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας , τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ , τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Με την ίδια τροπολογία ποροβλέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών
Η συνολική δαπάνη για τα αναδρομικά ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ σε μεικτούς όρους και 820 εκατ. ευρώ καθαρά και, όπως ανακοινώθηκε, θα καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Την Τετάρτη, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, βγήκε να ανακοινώσει επισήμως και το εφεύρημα της «αντικατάστασης» των κληρικών, με 10.000 νέους δημόσιους υπαλλήλους που θα προσληφθούν στη θέση τους (μιας και, τύποις, με το «σύμφωνο συμβίωσης» Τσίπρα – Ιερώνυμου οι ιερείς φεύγουν από την «ομπρέλα» του Κράτους).
Όλα αυτά μπορεί να ανέβασαν το «ηθικό» της Κουμουνδούρου εν όψει εθνικών εκλογών (που όπως όλα δείχνουν πάνε για Μάιο, χωρίς να αποκλείεται η «έξοδος κινδύνου» του Φεβρουαρίου-Μαρτίου), στις Βρυξέλλες όμως, τα φρύδια ανασηκώθηκαν και ήδη χτύπησαν τα πρώτα καμπανάκια.
Το μήνυμα που εστάλη ήταν σαφές και αφορούσε τη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
«Η ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που ενεργοποίησαν και τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, έχει μπει σε ένα 10ετές μορατόριουμ, ένα είδος θερμοκηπίου προστατευμένου από τις εξωτερικές ατμοσφαιρικές πιέσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μίλησε στην «Καθημερινή».
Σημείωσε ωστόσο, ότι «για να συνεχίσει να υπάρχει το θερμοκήπιο, δεν θα πρέπει να διαταραχθούν δύο βασικές συνιστώσες: η οικονομική και πολιτική σταθερότητα και η προβλεψιμότητα». Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτει εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της χώρας από την κρίση -σε μία έμμεση αιχμή για το ρεσιτάλ παροχολογίας των τελευταίων ημερών από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά τους, πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν αισιοδοξία για το θέμα της περικοπής των συντάξεων ότι μέχρι το έκτακτο Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου «θα βρεθεί η χρυσή τομή που θα λαμβάνει υπόψη της τα συμφωνηθέντα και τη δυνατότητα ενίσχυσης αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Οι ίδιες πηγές δεν απέφυγαν και έναν παραλληλισμό με το ιταλικό ζήτημα. Αν και όπως εκτιμούν, τα πράγματα στην κόντρα των θεσμών με τους Σαλβίνι – Ντι Μάιο δεν θα εξελιχθούν όπως το 2015 με την Ελλάδα, δεν δίστασαν να σχολιάσουν με καυστικό τρόπο ότι «κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ψεκάσουν με λεφτά για να βγουν από τη κρίση», με τη διαφορά όμως, ότι «το μοντέλο αυτό ποτέ δεν έχει αποδώσει».
Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τέλος, και τις έρευνες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τις απειλές του Ερντογάν, οι πηγές της Επιτροπής περιορίστηκαν σε συστάσεις για σεβασμό του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από την Αγκυρα, παραπέμποντας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον Ερντογάν, είναι με ψυχραιμία, σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος, άλλωστε έτσι πετύχαμε και τη συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών.