Τηλεδιάσκεψη του Πούτιν με μέλη της κυβέρνησής του. Οι σύμβουλοί του φοβούνται να του πουν την αλήθεια, λένε δυτικοί αξιωματούχοι | Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

«Τρέμουν» τον Πούτιν και του κρύβουν την αλήθεια για την Ουκρανία

Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο στενός κύκλος του ρώσου προέδρου δεν του αναφέρει τα σωστά στοιχεία για το εύρος της αποτυχίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία τόσο στο ουκρανικό μέτωπο όσο και στην οικονομία της από τις δυτικές κυρώσεις
Protagon Team

Ο στενός κύκλος του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν του λέει την αλήθεια για την κατάσταση στην Ουκρανία, ούτε για τις οικονομικές συνέπειες από τις βαριές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό εκτιμούν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο κα η βρετανική αντικατασκοπεία, καθώς θεωρούν ότι οι συνεργάτες του ρώσου προέδρου δεν τολμούν να του πουν την αλήθεια για το πόσο στραβά εξελίσσονται τα πράγματα για τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο από την πρώτη ακόμα ημέρα της εισβολής.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, είπε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν έναν Πούτιν πολύ θυμωμένο με τους στρατιωτικούς του ηγέτες, διότι θεωρεί ότι τον παραπλάνησαν και για αυτό υπάρχει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι για δύο εβδομάδες είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και, σύμφωνα με πληροφορίες Δυτικών, υπέστη καρδιακή προσβολή στη διάρκεια έντονης λογομαχίας με τον άλλοτε στενό του φίλο, Πούτιν. Οταν επανεμφανίστηκε, ο Σοϊγκού διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

«Ο πόλεμος του Πούτιν έχει εξελιχθεί σε στρατηγική γκάφα και έχει αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη μακροπρόθεσμα και ολοένα και πιο απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή», είπε η αμερικανίδα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ ανησυχητικές γιατί αν ο ρώσος πρόεδρος δεν ξέρει την αλήθεια, τότε δεν θα δώσει τη δέουσα σημασία στις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς. «Επιπλέον, δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει ένας ηγέτης σαν κι αυτόν όταν ακούσει άσχημα νέα».

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη – REUTERS/Kevin Lamarque

Παράλληλα, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κυβερνο-κατασκοπείας GCHQ, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πολύ χαμηλό ηθικό, μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και αρνούνται να ακολουθήσουν διαταγές.

Σε μία παραδοχή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα αρχίσουν να αποσύρουν δυνάμεις τους από την περιοχή του Κιέβου και του Τσερνίχιβ στα βόρεια της χώρας και θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ανατολική Ουκρανία. Κάποιες δυνάμεις γύρω από το Κίεβο αποσύρονται για αναδιάταξη και ανεφοδιασμό στην κοντινή Λευκορωσία, σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών και Ουκρανών.  Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει αντεπίθεση σε μερικά σημεία ανακαταλαμβάνοντας κάποιες περιοχές.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της GCHQ, είπε ότι αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Ρωσία έκανε τραγικά λάθη στην εκτίμηση της κατάστασης και τώρα υποχρεώνεται να αλλάξει στρατηγική.

«Εχουμε δει ρώσους στρατιώτες χωρίς όπλα και ηθικό, να αρνούνται να ακολουθήσουν τις διαταγές, να σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό και να ρίχνουν κατά λάθος τα δικά τους αεροσκάφη», είπε ο Φλέμινγκ. «Ακόμα και αν οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια, το καθεστώς πρέπει να γνωρίζει καλά τι συμβαίνει και το πόσο έξω έπεσαν. Ο Πούτιν υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του στρατού του και πίστεψε σε μία εύκολη και γρήγορη νίκη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Βρετανών, ο ρώσος πρόεδρος δεν ήξερε καν ότι έχει γίνει επιστράτευση για να συμπληρωθούν τα κενά στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, που έχουν προκύψει από τις βαριές απώλειες στο μέτωπο. Οταν το έμαθε, έγινε έξαλλος με το επιτελείο του.

«Υπάρχει σαφές πρόβλημα στη ροή των σωστών πληροφοριών», είπε ο Φλέμινγκ, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχει διαρκής ένταση ανάμεσα στον Πούτιν και το υπουργείο Αμυνας, καθώς δεν εμπιστεύεται την ηγεσία του υπουργείου», είπε ο Φλέμινγκ.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της βρετανικής GCHQ (Το αντίστοιχο της αμερικανικής ΝSΑ) / – REUTERS/Hannah McKay/Pool/File Photo

Ο Πούτιν έχει ήδη καθαιρέσει οκτώ στρατηγούς και επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, τις τελευταίες εβδομάδες. «Ο Πούτιν αναγκάζεται να πει ψέματα στον λαό του για να κρύψει την στρατιωτική ανικανότητα», τόνισε ο Φλέμινγκ.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτίμησε ότι η αλλαγή στρατηγικής των Ρώσων και η επικέντρωσή τους στα ανατολικά, είναι παραδοχή ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν πολλά ανοικτά μέτωπα ταυτόχρονα. «Οι Ρώσοι έχουν πολύ βαριές απώλειες και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και στη Ρωσία για να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν», είπε το υπουργείο.

Επιπλέον, αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποχωρούν από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, το οποίο είχαν καταλάβει από την πρώτη κιόλας ημέρα των επιχειρήσεων.

Η βρετανική GCHQ εκτιμά επίσης ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν τού κρύβουν την έκταση των συνεπειών στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, η ηγεσία της αντικατασκοπείας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων στη Ρωσία και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τα λάθη, τις ελλείψεις και τις αποτυχίες.

Και οι δύο πλευρές υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη, οι ένοπλες δυνάμεις στην προετοιμασία τους και την απόδοση του στρατού και η αντικατασκοπεία στην εκτίμησή της για το ηθικό του ουκρανικού λαού και την αντίστασή του στους Ρώσους, η οποία ήταν εντελώς λανθασμένη.

«Αυτό που πέτυχαν (οι Ρώσοι) είναι να δημιουργήσουν μία αίσθηση θυσίας των Ουκρανών και εθνικής αλληλεγγύης και την άρνησή τους να υποταχτούν στους Ρώσους, που θα κρατήσει για ολόκληρες γενιές και θα κάνει αυτή τη χώρα να μη σκύψει ποτέ το κεφάλι», γράφει η Telegraph.

Ενας ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ανώτεροί τους είπαν ψέματα στους ρώσους στρατιώτες ότι θα πάνε στην Ουκρανία για ασκήσεις. «Τους είπαν ψέματα, είχαν ελλιπή εκπαίδευση και μετά έφτασαν στην Ουκρανία και βρήκαν ηλικιωμένες Ουκρανές που έμοιαζαν με τις γιαγιάδες τους να τους βάζουν τις φωνές και να τους λένε να πάνε σπίτια τους».