Τρεις συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι η έρευνα για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι δικαιολογημένη απαραίτητη για την προστασία της Δημοκρατίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους.
Ενας άλλος συνταγματολόγος -που είχαν καλέσει οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ τους άλλους τρεις οι Δημοκρατικοί- διαφώνησε.
Οι τρεις ειδικοί τόνισαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ δικαιολογούν την αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου.
Ο τέταρτος επισήμανε ότι οι πράξεις του ναι μεν ήταν λανθασμένες, αλλά δεν δικαιολογούν την έναρξη διαδικασίας για την παραπομπή του, εκτιμώντας εξάλλου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις.
Η σχετική έρευνα μεταφέρθηκε πλέον στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων η οποία διαβουλεύθηκε δημόσια με τους τέσσερις συνταγματολόγους για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.
Ο ίδιος ο Τραμπ κατήγγειλε για μία ακόμη φορά χθες τη «φάρσα» των Δημοκρατικών, η οποία είναι «κακή» για τη χώρα.
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές ξεκινούσαν μια νομική συζήτηση για να καθορίσουν αν η συμπεριφορά του Τραμπ εντάσσεται σε μία από τις αιτίες για αποπομπή ενός προέδρου, όπως αυτές αναφέρονται στο αμερικανικό Σύνταγμα: «προδοσία, διαφθορά ή άλλα σοβαρά εγκλήματα».
Χωρίς να διστάσουν, οι τρεις συνταγματολόγοι, που είχαν καλέσει οι Δημοκρατικοί, απάντησαν θετικά.
«Αν δεν μπορούμε να παραπέμψουμε έναν πρόεδρο που εκμεταλλεύεται την εξουσία του για προσωπικούς σκοπούς, δεν ζούμε πλέον σε δημοκρατία, ζούμε σε μοναρχία ή δικτατορία», εκτίμησε ο Νόα Φέλντμαν, συνταγματολόγος του Χάρβαρντ.
«Αν το Κογκρέσο δεν τον αποπέμψει, τότε η διαδικασία θα έχει χάσει το νόημά της, όπως και όλες οι συνταγματικές εγγυήσεις που έχουν στόχο να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση ενός βασιλιά στο αμερικανικό έδαφος», σημείωσε ο Μάικλ Γκέρχαρντ, του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Η Πάμελα Κάρλαν, του Στάνφορντ, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι διέπραξε «σοβαρή κατάχρηση εξουσίας» ζητώντας από μία ξένη χώρα να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν δίνει στον πρόεδρο απόλυτες εξουσίες, όπως αυτές ενός βασιλιά.
Ωστόσο ο συνταγματολόγος των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζόναθαν Τέρλι του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, διαφώνησε, τονίζοντας την απουσία «άμεσων αποδείξεων» εναντίον του προέδρου και τη «βιασύνη» των Δημοκρατικών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «αποτελεί συνεχή απειλή για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία μας», κατήγγειλε ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ επικεφαλής της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, έπειτα από οκτώ ώρες ακροάσεων.
Εξαλλη η Μελάνια Τραμπ με την Κάρλαν
Στο μεταξύ, η κατάθεση της Κάρλαν έκανε έξω φρενών τη Μελάνια Τραμπ , επειδή αναφέρθηκε στον 13χρονο γιο της.
Η καθηγήτρια Νομικής τόνισε ότι το αμερικανικό «Σύνταγμα δεν δίνει στον πρόεδρο απόλυτες εξουσίες, όπως αυτές ενός βασιλιά. «Οι βασιλιάδες δεν μπορούσαν να κάνουν λάθος, επειδή ο λόγος του βασιλιά ήταν νόμος, αλλά αντίθετα με ό,τι λέει ο πρόεδρος Τραμπ, το Αρθρο ΙΙ δεν του δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει… Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τίτλοι ευγενείας. Αρα ενώ ο πρόεδρος μπορεί να ονομάσει τον γιο του Μπάρον, δεν μπορεί να τον κάνει βαρώνο», είπε.
Το σχόλιό της προκάλεσε γέλιο σε ορισμένα μέλη της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής και μερίδα του ακροατηρίου, αλλά πυροδότησε την έντονη αντίδραση στο Twitter της Μελάνια Τραμπ –που σπάνια ανακατεύεται στην πολιτική επικαιρότητα.
«Η ιδιωτικότητα πρέπει να αναγνωρίζεται σε ένα ανήλικο παιδί και να μην το εμπλέκουν στην πολιτική. Πάμελα Κάρλαν, θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον πολύ οργισμένο και προφανώς μεροληπτικό δημόσιο εκμαυλισμό χρησιμοποιώντας ένα παιδί γι’ αυτό», έγραψε.
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, χαρακτηρίζοντας «κακόγουστο» το αστείο της συνταγματολόγου. Μετά την κριτική από την Μελάνια Τραμπ και άλλους, η συνταγματολόγος ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό της, επισημαίνοντας πάντως ότι το μόνο που ήθελε να υπογραμμίσει ήταν «η διαφορά ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ κι έναν βασιλιά».