Ασθενής με κορονοϊό σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί δέχεται τη φροντίδα της κόρης του | REUTERS/Danish Siddiqui
Επικαιρότητα

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ινδία: 3.700 νεκροί από τον κορονοϊό το Σάββατο

Κρούσματα και θάνατοι που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταγράφονται στη χώρα, η κυβέρνηση της οποίας δεν έχει λάβει απόφαση για πανεθνικό lockdown
Protagon Team

Ξεπέρασαν τα 19,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι -σχεδόν διπλάσιοι από τον πληθυσμό της Ελλάδας- που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ινδία, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά δεδομένα, τα οποία φέρνουν τη χώρα δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων και τρίτη σε αριθμό θανάτων σε όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο καταγράφηκαν εργαστηριακά 392.488 νέα κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας, όταν διαγνώστηκαν σχεδόν 402.000.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 3.689 ασθενείς με την COVID-19 –νέο εθνικό τραγικό ρεκόρ– με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 215.542 νεκρούς.

Αν ο αριθμός των θυμάτων συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα το Μεξικό και θα βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης. Η γιγαντιαία ασιατική χώρα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι τα επίσημα δεδομένα είναι υποτιμημένα – ενδεχομένως κατά πολύ.

Τα λάθη του Μόντι

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει εθνικό lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα.

Στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της χώρας, έχει επιβληθεί εβδομαδιαίο lockdown ως τις 3 Μαΐου. Η πρωτεύουσα, η οποία συγκαταλέγεται στις εστίες της πανδημίας, κατέγραψε 25.219 κρούσματα και 412 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο. Τα νοσοκομεία της είναι πλημμυρισμένα από ασθενείς, υπάρχει έλλειψη κλινών, φαρμάκων, οξυγόνου με μοιραίες συνέπειες για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που πεθαίνουν κυριολεκτικά μπροστά στα νοσοκομεία αβοήθητοι.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πέντε ομόσπονδα κράτη άρχισαν την Κυριακή τη διαδικασία καταμέτρησης των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, όταν είχε ήδη αρχίσει να πλήττει την Ινδία το δεύτερο, σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών – στην Ασάμ, στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ταμίλ Ναντού, στην Κεράλα και στο Πούντουτσερι – χαρακτηρίζονται από ορισμένους αναλυτές μίνι-δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Μόντι και την σκληρή δεξιά κυβέρνηση του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

Ο Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται διότι προτίμησε να δώσει την έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας και διότι η κυβέρνησή του αψήφησε τις προειδοποιήσεις πως εξαπλωνόταν πιο μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού στη χώρα. Ορισμένοι επιστήμονες τονίζουν εξάλλου πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι θρησκευτικές γιορτές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέβαλαν σημαντικά να γιγαντωθεί το δεύτερο κύμα.

Από το Σάββατο η εκστρατεία ανοσοποίησης διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνει πλέον όλο τον πληθυσμό άνω των 18 ετών, όμως οι Αρχές σε πολλά ομόσπονδα κράτη τονίζουν πως δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των 600 εκατομμυρίων που δικαιούνται να λάβουν μια δόση. Η χώρα είχε εν τω μεταξύ επενδύσει στη διπλωματία των εμβολίων εξάγοντας προ μηνών 60 εκατ. δόσεις όταν τα πράγματα στο εσωτερικό ήταν σχετικά υπό έλεγχο.

Ως σήμερα, έχουν χορηγηθεί στη χώρα πάνω από 156 εκατ. δόσεις εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 2% των 940 εκατ. ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό σημαντικά μικρότερο από άλλες χώρες.

Φάουτσι: Χρειάζεται σκληρό lockdown

Η Ινδία πρέπει να επιβάλει lockdown πολλών εβδομάδων για να αναχαιτίσει την επιδημία της Covid-19, δήλωσε ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ανοσιολόγος Αντονι Φάουτσι, σε συνέντευξή του στον ινδικό Τύπο.

«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο τώρα αμέσως είναι να υπάρξει οξυγόνο, προμήθειες, φάρμακα», δήλωσε ο Φάουτσι στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Indian Express, επιμένοντας στην ανάγκη επιβολής lockdown άμεσα.

Το μέτρο αυτό «δεν είναι απαραίτητο να διαρκέσει έξι μήνες», μπορεί να είναι «προσωρινό για να σταματήσει ο κύκλος της μετάδοσης», τόνισε ο αμερικανός ανοσιολόγος. «Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι κλεισμένος…αλλά αν το κάνετε σωστά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να επηρεάσετε σημαντικά την δυναμική της επιδημίας», είπε.