Η συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι η λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης του κορονοϊού στις μεγάλες ηλικίες, οι οποίες θεωρούνται και οι πλέον ευάλωτες; Επειδή θίγονται δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων, απάντηση κατηγορηματική δεν μπορεί να δοθεί, ούτε για τους ηλικιωμένους ούτε για τους μικρότερους – στην παραδοσιακή Δύση τουλάχιστον, την ευρωπαϊκή.
Ωστόσο η ηλεκτρονική παρακολούθηση έγινε ήδη πραγματικότητα στην πλούσια και δυτικότροπη Σιγκαπούρη, όσον καιρό εμείς εδώ περιοριζόμασταν σε συστάσεις για αποφυγή της κυκλοφορίας και των συναναστροφών. Η μέθοδος της πειθούς είναι αμφίβολο πόσο αποτελεσματική απέβη εδώ, αφού παρά τις συστάσεις κάποιοι παππούδες και κάποιες γιαγιάδες σίγουρα ανταμώθηκαν με τα εγγόνια τους.
H Βαλέρια Παλούμπο, πάντως, έγραψε στην Corriere della Sera για τα «θαύματα της τεχνολογίας» που στη συγκεκριμένη περίπτωση απέδωσαν καρπούς στην Απω Ανατολή. Βασίστηκε σε πρωτογενές ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου Financial Times, το οποίο έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα.
Να, μία ηλικιωμένη κυρία που κίνησε για το σούπερ μάρκετ σταμάτησε στην είσοδό του, έβγαλε από την τσάντα της την ηλεκτρονική ταυτότητά της και την τοποθέτησε για σάρωση στο κατάλληλο μηχάνημα ώστε να εισέλθει στο κατάστημα. Ηταν αυτή μία απαραίτητη κίνηση. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να μπει. Δεν θα μπορούσε να ψωνίσει. Και κατά πάσα πιθανότητα θα έμενε νηστική.
Το «ωραίο» είναι ότι προγραμματίζεται… μετατόπιση του συστήματος παρακολούθησης των πολιτών από την προαίρεση στην υποχρέωση! Μάλλον σε λίγες ημέρες από σήμερα θα γίνει υποχρεωτική η χρήση κάποιας εφαρμογής ονόματι TraceTogether, (από το trace=ανιχνεύουμε και το together=μαζί) την οποία έχει εμπνευστεί και υλοποιήσει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και την οποία έχουν ήδη ενστερνιστεί οι μικρότερης ηλικίας πολίτες του ασιατικού κράτους.
Στην παρούσα φάση η TraceTogether είναι υποχρεωτική μόνο για τους μετανάστες (κάτι που, φυσικά, συνιστά απροκάλυπτη διάκριση), αλλά από τον επόμενο μήνα θα γίνει υποχρεωτική τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες πολιτών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Τα μέρη στα οποία χωρίς TraceTogether δεν θα μπαίνει κανένας είναι οι τόποι συνάθροισης αδιακρίτως, δηλαδή τα σινεμά και τα εστιατόρια, αλλά και τα επαγγελματικά γραφεία, οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, κ.λπ.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Σιγκαπούρη των 5,6 εκατομμυρίων ψυχών έχει καταγράψει τα παρακάτω σχετικά με την πανδημία στατιστικά: οι μολύνσεις είναι 58.135 και οι θάνατοι μόλις 28. Εκ του αποτελέσματος συμπεραίνεται ότι η παρακολούθηση, λοιπόν, λειτούργησε. Τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά, ωστόσο υπήρξε μείωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο κατά 7%, με χειρότερη επίδοση το -13% του δευτέρου τριμήνου.
Παρακολούθηση με… εναλλακτική
Το TraceTogether είναι μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά, αλλά αρκετοί ηλικιωμένοι τέτοια δεν διαθέτουν. Εν όψει της υποχρεωτικής χρήσης του TraceTogether λοιπόν, θα κυκλοφορήσει και μία άλλη συσκευή την οποία θα κρεμούν οι ηλικιωμένοι στον λαιμό τους σαν… χαϊμαλί. Είναι και αυτή συσκευή παρακολούθησης, με μπαταρία που λειτουργεί έως και εννέα ώρες, αλλά και με έναν κωδικό μοναδικό, που ανιχνεύεται όπου και αν μετακινηθεί ο κάτοχος του…
Η αντίδραση στα παραπάνω κυβερνητικά μέτρα ήρθε από 55.000 Σιγκαπουριανούς που υπερασπίστηκαν, βάζοντας την υπογραφή τους σε μία καταγγελία, τα ατομικά δικαιώματά τους.