Στην Κωνσταντινούπολη, ένας άγνωστος ευεργέτης αφήνει λεφτά σε φακέλους μπροστά σε πόρτες και πληρώνει χρέη σε παντοπωλεία, σε μία περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες και το αυξημένο κόστος ζωής φαίνεται να οδηγούν ολόκληρες οικογένειες στην αυτοκτονία.
Μια χαρμόσυνη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους της Τούζλα, μίας εργατικής περιοχής με ναυπηγεία στην ασιατική μεριά της πόλης, όταν έμαθαν πως ένας άγνωστος άνδρας είχε πληρώσει τα χρέη τους σε διάφορα τοπικά παντοπωλεία.
«Κάποιος ήρθε και μου ζήτησε να του δείξω το τετράδιο στο οποίο καταγράφω τα χρέη των πελατών», λέει ο Τσοσκούν Ιλμάζ, ιδιοκτήτης ενός από τα μαγαζιά σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Υπήρχαν τέσσερα άτομα που χρωστούσαν μεγάλα ποσά και του είπα πού έμεναν. Επέστρεψε αφότου τους μίλησε και ξεπλήρωσε όλα τα χρέη. Έμαθα, επίσης, ότι έδωσε και άλλα χρήματα σε αυτές τις οικογένειες», λέει ο Ιλμάζ.
«Τον ρώτησα πώς τον λένε και μου είπε: “Απλά φώναζε με Ρομπέν των Δασών”».
Το κόστος ζωής στην Τουρκία ανέβηκε δραματικά, μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας το 2018 και παρότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο από το 25% στο 8,6%, η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει δεκαπλασιαστεί.
Πολύ πιθανόν θεωρείται πως αυτός ο Ρομπέν των Δασών είναι ο άνθρωπος που πέρασε κάτω από την πόρτα σπιτιών, που βρίσκονταν σε εργατικές περιοχές, φακέλους που εμπεριείχαν 1000 λίρες (157 ευρώ) τον Μάρτιο, όταν το κόστος του φαγητού ήταν πιο ψηλά από ποτέ.
«Ο άνδρας μού είπε πως είχε έρθει για να πληρώσει τα χρέη όσων αδυνατούσαν να τα ξεπληρώσουν», λέει στον Guardian ένας άλλος ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην Τούζλα, συνεχίζοντας:
«Μένω εδώ πέρα 30 χρόνια και ήταν η πρώτη φορά που αντίκρισα μια τέτοια πράξη. Οι πελάτες μου ήταν πολύ χαρούμενοι και ήθελαν να τον δουν, αλλά δεν ξέρω ποιος είναι. Δεν μου είπε πώς τον λένε και είπε ότι το κάνει αυτό ”μόνο για να κερδίσει την ευλογία του θεού”».
Η τουρκική κοινωνία έχει στιγματιστεί από μία σειρά πρωτοφανών οικογενειακών αυτοκτονιών, οι οποίες έχουν αποδοθεί στην φτώχεια, που «χτυπά» όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Πρόσφατα στην συνοικία Φατίχ, η οικογένεια Γετίσκιν, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μεταξύ 48 και 60 ετών, άφησαν ένα σημείωμα στην πόρτα που προειδοποιούσε τους γείτονες να μην μπουν στο διαμέρισμα τους, γιατί μέσα υπήρχε υδροκυάνιο. Οταν οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν βρήκαν τέσσερα πτώματα.
Σύμφωνα με φίλους, η οικογένεια προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα βασιζόμενη αποκλειστικά στον μισθό ενός μέλους, που δίδασκε μουσική και αντιμετώπιζε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, λόγω των αυξανόμενων χρεών.
Την επόμενη ημέρα, τα μέλη μίας οικογένειας, με παιδιά ηλικίας πέντε και εννιά ετών, βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους στην Αττάλεια, με τον πατέρα, που ήταν εδώ και καιρό άνεργος, να αφήνει πίσω ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγεί τις οικονομικές δυσκολίες τους.
Τα φιλο-κυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης απορρίπτουν τους ισχυρισμούς που συνδέουν τους θανάτους με την φτώχεια, το ίδιο και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.
Το πρώτο σημαντικό χτύπημα, μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, ένιωσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ταγίπ Ερντογάν, όταν ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.
Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης του κόστους ζωής, που συμπεριλαμβάνουν μία συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για την μείωση των τιμών των αγαθών κατά 10%, όπως και ένα «πάγωμα» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.