Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν | Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Τουρκία: «Μαύρο» σε 136 σάιτ γιατί επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν

Με απόφαση που εκδόθηκε με διαδικασίες-εξπρές και σχεδόν στα κρυφά, δικαστήριο στην Αγκυρα ζήτησε να διακοπεί η πρόσβαση ακόμη και σε λογαριασμούς στο Twitter μελών της αντιπολίτευσης
Protagon Team

Δικαστήριο στην Αγκυρα διέταξε να αποκλειστεί η πρόσβαση σε 136 ιστότοπους ή λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρηστών που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση κρίνοντας ότι «απειλούν την εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας.

Στους αποκλεισμένους λογαριασμούς περιλαμβάνονται και ορισμένοι μελών της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται στο κείμενο της απόφασής του που δημοσιεύτηκε σε μία από τις ειδησεογραφικές σελίδες που θίγονται από την απόφαση.

Στις 16 Ιουλίου, η γενική διοίκηση της τουρκικής χωροφυλακής προσέφυγε σε ποινικό δικαστήριο της Αγκυρας και ζήτησε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς, ανέφερε το bianet, το οποίο υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη UNICEF. Ο ιστότοπος είναι γνωστός στην Τουρκία κυρίως για τα άρθρα του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βία κατά των γυναικών, την ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιεύει υλικό στα αγγλικά, τα τουρκικά και τα κουρδικά.

Η απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση εκδόθηκε την ίδια ημέρα(!), με την επίκληση νόμου που διέπει τον έλεγχο του περιεχομένου που δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο.Στην απόφαση δεν διευκρινίζεται ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο που κρίθηκε ότι «απειλεί την εθνική ασφάλεια».

Η δικηγόρος του bianet προσθέτει μάλιστα μια λεπτομέρεια που φωτίζει τον καφκικό τρόπο λειτουργίας της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οπως υποστηρίζει, στο bianet πληροφορήθηκαν τυχαία για την απόφαση γιατί δεν τους κοινοποιήθηκε.

Πάντως δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του αποκλεισμού της πρόσβασης, καθώς ορισμένοι από τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς συνεχίζουν να είναι προσπελάσιμοι από την Τουρκία.

Ανάμεσα στους αποκλεισμένους λογαριασμούς είναι αυτός στο Twitter της Ογιά Ερσόι, εκλεγμένης στην Κωνσταντινούπολη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), λογαριασμοί του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, καθώς και μιας οργάνωσης πολιτών που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Στην Τουρκία έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε πάνω από 245.000 ιστότοπους συμπεριλαμβανομένου, από το 2017, αυτού της Wikipedia.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ερντογάν έθεσε σε ισχύ νέους κανονισμούς για το περιεχόμενο που αναρτάται από όλους τους παραγωγούς περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ξένων ΜΜΕ και παρόχων οπτικοακουστικού περιεχομένου, όπως το Netflix.

Καθόλου περίεργο που η Τουρκία καταλαμβάνει την 157η θέση στην κατάταξη 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, όπως καταρτίζεται από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα…