Ξεκίνησε την Τετάρτη, στην Τουρκία, η δίκη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την πρώην σύζυγο του μπροστά στα μάτια της κόρης του, ένας φόνος που βιντεοσκοπήθηκε και προκάλεσε σοκ στη χώρα, τον περασμένο Αύγουστο.
Ο φόνος της 38χρονης Εμινέ Μπουλούτ είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της βίας εναντίον των γυναικών και έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αύξηση των γυναικοκτονιών στην Τουρκία.
Μόνο μέσα στο 2019, έχουν ήδη δολοφονηθεί 354 γυναίκες από άνδρες, ενώ το 2018, οι γυναικοκτονίες έφτασαν τις 440.
Η Μπουλούτ, που είχε χωρίσει τον άνδρα της τέσσερα χρόνια νωρίτερα, μαχαιρώθηκε σε ένα καφέ μπροστά στα μάτια της 10χρονης κόρης της στην πόλη Κιρίκαλε, στην κεντρική Ανατολία. Υπέκυψε στα τραύματά της αργότερα στο νοσοκομείο.
Βίντεο που έγινε viral στο Ιντερνετ, δείχνει την Μπουλούτ να υποφέρει από τα τραύματά της στο καφέ και να λέει στην κόρη της: «Δεν θέλω να πεθάνω».
Η κόρη της κλαίγοντας τής απαντούσε: «Μαμά, σε παρακαλώ, μην πεθάνεις».
Ο 43χρονος Φεντάι Βαράν, πρώην σύζυγος της Μπουλούτ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με επιβαρυντικούς παράγοντες».
Αφού συνελήφθη, προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας στην αστυνομία ότι η Μπουλούτ τον «είχε προσβάλει» και για αυτό την μαχαίρωσε…
Θλιβερό ρεκόρ
Συνολικά, 354 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2018, ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών έφτασε το ρεκόρ των 440. Το 2017 ήταν 409 και το 2011, 121. Η αύξηση μέσα σε οκτώ χρόνια, είναι τρομακτική.
Οργανώσεις επικρίνουν τις μικρές ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται σε κάποιες περιπτώσεις εναντίον των κατηγορούμενων που ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες τούς «προκάλεσαν».
Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών κάλεσαν σε διαδηλώσεις μπροστά από το δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση.
Η Τουρκία έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει στόχο να μειώσει την ενδοοικογενειακή βία, και η χώρα διαθέτει νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ομως οι οργανώσεις ζητούν περισσότερη αυστηρότητα από την κυβέρνηση στη μάχη της κατά του προβλήματος, καθώς και πιο αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας.
Υπογραμμίζουν μάλιστα την απουσία καταφυγίων όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες που έχουν ανάγκη καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ευρύτερα το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στην τουρκική κοινωνία.
«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά από τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις της τάξης», τόνισε η Νουράι Τσεβιρμέν της Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι μηχανισμοί για την πρόληψη της βίας εναντίον των γυναικών πρέπει να ενισχυθούν, ο αριθμός των διαθέσιμων καταφυγίων να αυξηθεί», πρόσθεσε.
Η Τσεβιρμέν κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι σε κάποια δικαστήρια, το ντύσιμο ή η συμπεριφορά των γυναικών θυμάτων παρουσιάζεται ως δικαιολογία για τη βία που υπέστησαν.