«Μπορεί να δούμε και κάτι εντυπωσιακό εφέτος», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης, αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο που ανοίγει σε μερικές εβδομάδες.
«Μπροστά μας έχουμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά», ειδικά «από τις μεγάλες αγορές», πρόσθεσε. Αν και απέφυγε να κάνει αριθμητικές προβλέψεις, επισήμανε τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, οι οποίες έως τις 31/1/2018 είναι αυξημένες κατά 22% σε σχέση με πέρυσι. Για το 2018 έχουν προγραμματιστεί συνολικά 20,205 εκατ. θέσεις.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, με τις τελικές αφίξεις να είναι λιγότερες από τις προγραμματισμένες θέσεις, ανάλογα με την πληρότητα των αεροπλάνων. Για παράδειγμα, το 2017 είχαν προγραμματιστεί 16,647 εκατ. αεροπορικές θέσεις και οι τελικές αφίξεις κυμάνθηκαν στα 15,2 εκατ.
Αστάθμητος παράγοντας στο πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα εφέτος είναι ο γεωπολιτικός και η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία. Αλλά αυτό είναι κάτι που «δεν μπορούμε να ελέγξουμε», σχολίασε ο κ. Ρέτσος.
Από την άλλη, επανέλαβε πάγια ζητούμενα – επενδύσεις, φορολογία, ασφάλεια δικαίου, χωροταξικό – που «αν δεν αντιμετωπιστούν στο επόμενο 18μηνο, θα επηρεάσουν αρνητικά τα μεγέθη», σε συνδυασμό με την ανάκαμψη γειτονικών προορισμών και την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα για τον φόρο διαμονής, υποστήριξε ότι θα έχει δύο επιπτώσεις: στα φορολογικά έσοδα, αλλά και στην ικανοποίηση του πελάτη, ο οποίος θέλει να προγραμματίζει τη δαπάνη του.
Με βάση τα στοιχεία του SETE Intelligence που παρουσιάστηκαν, από τις αγορές που αναλογούν στο 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας, η εικόνα για το 2018 είναι ιδιαίτερα θετική, με όλες σχεδόν να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων είναι το θετικό οικονομικό κλίμα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας: +2,4% έναντι πρόβλεψης +2,2%. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας, λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και επανόδου της Τουρκίας και της Κύπρου (οριακή).
Επίσης, αν και η ζήτηση θέσεων από Ρουμανία, Ελβετία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Τουρκία είναι αυξημένη, η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους με το ευρώ έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017 και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ζήτηση.
Στα περιφερειακά αεροδρόμια, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις από τη Γερμανία (+45% ή 1,3 εκατ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (+20% ή 670 χιλ.), την Πολωνία (+52% ή 448 χιλ.), την Αυστρία (+60% ή 222 χιλ.), την Ιταλία (+14% ή 169 χιλ.), την Ολλανδία (+13% ή 124 χιλ.) και τη Σουηδία (+20% ή 123 χιλ.). Στον αντίποδα, μείωση καταγράφεται από τις αγορές της Ρωσίας (-12% ή -160 χιλ.) και οριακή μείωση από την αγορά της Κύπρου (-1% ή -3 χιλ.).