Αδύνατη είναι η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι, μετά από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου, το Σάββατο.
Συναγερμός για τσουνάμι σήμανε σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, ενώ δύο άτομα πνίγηκαν σε παραλία του Περού από τα υψηλά κύματα που προκλήθηκαν.
Οι ζημιές φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην Τόνγκα.
Οι τηλεφωνικές γραμμές και οι διαδικτυακές συνδέσεις υπέστησαν σοβαρές βλάβες, ενώ συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία αγωνιούν για την τύχη των δικών τους στα νησιά της περιοχής, καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.
Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα, καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, για τις ΗΠΑ, τη Χιλή και την Ιαπωνία, ενώ εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.
Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6.40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.
Εως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην Τόνγκα αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν.
Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.
«Η Νουκουαλόφα είναι καλυμμένη από πυκνά σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας –πέρα από αυτό, οι συνθήκες είναι ήρεμες», δήλωσε η Αρντερν. «Δεν έχουμε λάβει ακόμα ενημέρωση από άλλες παράκτιες περιοχές», πρόσθεσε.
Στη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι ανησυχίες των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τόνγκα. Σε κάποιες εκκλησίες στο Oκλαντ και άλλες πόλεις, οι πιστοί προσευχήθηκαν για την ασφάλεια των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με την Αρντερν, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα.
Εως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για ζημιές, ωστόσο, η Αρντερν είπε πως η ύπατη αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα δήλωσε πως το τσουνάμι είχε προκαλέσει ζημιές σε πλοία, καταστήματα και άλλες υποδομές.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας δήλωσε πως η Καμπέρα είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Τόνγκα εάν της ζητηθεί.
Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν.
«Ολόκληρο το σπίτι μου έτρεμε», δήλωσε η Σάνια Ρουγκιέρο, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνιών στη Σούβα, την πρωτεύουσα των Φίτζι, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τόνγκα.
«Οι πόρτες και τα παράθυρά μου έτρεμαν πολύ. Και στο δικό μου σπίτι δεν ήταν τόσο άσχημα όπως σε άλλα. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους», δήλωσε η Ρουγκιέρο. Σύμφωνα με την ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από το ηφαίστειο.
Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη Σούβα, ενώ η Fiji Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις της λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας. «Είναι η χειρότερη καταστροφή για την Τόνγκα στα χρονικά και η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνια», δήλωσε η Ρουγκιέρο.
Εφτασε και στην Ελλάδα το κρουστικό κύμα
Στο μεταξύ, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 6:10 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo, στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά δύο μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.