Με 430 ημέρες να μένουν μέχρι την έναρξη των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, στο Τόκιο, το καλοκαίρι του 2020, οι Ιάπωνες δείχνουν αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να διοργανώσουν την πιο «πράσινη» Ολυμπιάδα όλων των εποχών.
Εκεί, στην πιο πυκνοκατοικημένη και ακριβή πόλη του πλανήτη, ήδη προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» των Αγώνων να είναι μηδαμινό, τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά τη λήξη τους.
Μετάλλια από 100% ανακυκλωμένα υλικά, καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, λεωφορεία υδρογόνου και όλα τα επίσημα ρούχα από χρησιμοποιημένα ενδύματα, αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες καινοτομίες της διοργάνωσης.
Οπως σημειώνει το Conversation, τα μετάλλια της διοργάνωσης αποτέλεσαν το πρώτο σημαντικό οικολογικό στοίχημα που κέρδισε το Τόκιο, μια και θα είναι από 100% ανακυκλωμένα υλικά.
Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δημιούργησε ένα καινοτόμο project, σύμφωνα με το οποίο θα φτιάξει περίπου 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά καταναλωτών, όπως τα τηλέφωνα.
Η επιτροπή συνεργάστηκε με την NTT DOCOMO, το ιαπωνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Αποχέτευσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση και τα τοπικά καταστήματα προκειμένου να πραγματοποιήσει το όραμά της και στη συνέχεια, με μια σειρά επίσημων ανακοινώσεων, κάλεσε τους Ιάπωνες να συμμετάσχουν στο «Medal Project», δωρίζοντας τα ηλεκτρονικά τους απευθείας για τον σκοπό.
«Εκτιμάται ότι η ποσότητα μετάλλων που απαιτούνται για να κατασκευαστούν όλα τα ολυμπιακά και παρολυμπιακά μετάλλια θα εξαχθούν από τις συσκευές που έχουν ήδη δωριστεί. Χρειάζονται περίπου 100 κινητά για να παραχθούν τρία γραμμάρια χρυσού» δήλωσαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020.
Η επιτροπή απευθύνθηκε επίσης σε εταιρείες όπως η Nokia και η Motorola, ενώ έπεισε εκατοντάδες συλλέκτες να κατεβάσουν από τα συρτάρια τους τα σκονισμένα κινητά παλιάς τεχνολογίας.
Στο κέντρο όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας στήθηκαν μεγάλα κίτρινα κουτιά, όπου οι Ιάπωνες πετούσαν τις παλιές ηλεκτρικές τους συσκευές.
Οι δωρεές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018 με στόχο τα 2.700 κιλά χαλκού, τα 30,3 κιλά χρυσού και τα 4.100 κιλά ασήμι.
Φυσικά, ο στόχος επετεύχθη και όντως τα μετάλλια θα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.
Στη συνέχεια, η εταιρεία ένδυσης Asics, που επελέγη από τους Ιάπωνες για να ντύσει τους αθλητές της χώρας, θα δημιουργήσει όλα τα επίσημα ρούχα της διοργάνωσης από ανακυκλωμένα υλικά και από χρησιμοποιημένα ρούχα.
Επίσης, αποφασίστηκε η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοικτούς, και η δαπάνη 330 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου το υδρογόνο να είναι πηγή ενέργειας για το Ολυμπιακό Χωριό, για τουλάχιστον 100 λεωφορεία, για την αίθουσα Τύπου και τους ξενώνες των αθλητών.
«Επίσης, το Ολυμπιακό Χωριό έχει σχεδιαστεί ως ένα νέο μοντέλο βιώσιμης στέγασης στην πόλη, με αντλίες θερμότητας με θαλασσινό νερό και βιοαέριο από απορρίμματα τροφίμων, με στόχο την ενσωμάτωση της πόλης με τη φύση» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Αρωγός στην προσπάθεια του Τόκιο στέκεται εδώ και δύο χρόνια και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς, «Our Global Goals», που ξεκίνησε μια σύμπραξη με την Japan Sports Agency και την οργανωτική επιτροπή, σε μια προσπάθεια επίτευξης των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών.
«Αν επιτευχθεί το όραμα της επιτροπής, το Τόκιο θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά τον πήχη για τις μελλοντικές διοργανώσεις, οι οποίες συνήθως μετά το πέρας τους, αφήνουν τεράστια «αποτυπώματα» άνθρακα (σ.σ: το σύνολο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλείται από μία δραστηριότητα). Οι αγώνες του Ρίο το 2016 άφησαν ανθρακικό αποτύπωμα μεγαλύτερο από τις ετήσιες εκπομπές 35 χωρών μαζί» καταλήγει με νόημα το άρθρο του Conversation.