Μια «τρελή» βαθμολογία
Τι ανιστόρητη, τι μελαγχολική εποχή για το ελληνικό μπάσκετ! Κοιτάς στην κορυφή της βαθμολογίας της Basket League, και δεν βρίσκεις τον Ολυμπιακό. Κοιτάς στην «ουρά», και συναντάς τον Αρη και τον ΠΑΟΚ. Ποτέ άλλοτε, οι δύο σύλλογοι που κυριάρχησαν στη δεκαετία των ’80s δεν μοιράζονταν την τελευταία θέση.
Ο πρώτος γύρος του εφετινού πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε, με τον Αρη να χάνει από τον Προμηθέα στην Πάτρα (95-79) και τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης από τον Ηρακλή (99-82). Ο «Αυτοκράτορας» έχει ρεκόρ 3-10: το χειρότερο ever. Η πιο φτωχή του επίδοση, στο παρελθόν, ήταν εκείνο το 4-9 στα μισά της σεζόν 2000-2001. Τρεις νίκες μετρά και ο «Δικέφαλος του Βορρά». Ολες στο «Παλατάκι». Εκτός έδρας έχει 0/7. Οι δύο ομάδες συγκέντρωσαν από 16 βαθμούς, όμως ο Αρης κερδίζει τον ΠΑΟΚ στην ισοβαθμία.
Εχουν, και οι δύο, τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τον Νοέμβριο η ΚΑΕ Αρης έφτασε στο σημείο να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, ζητώντας τη συνδρομή των οπαδών της. Αλλαξε κόουτς (ο Σάββας Καμπερίδης διαδέχτηκε τον Σούλη Μαρκόπουλο), όμως μόνον ο προπονητής δεν έφταιγε για τα χάλια της ομάδας, που συμπλήρωσε το ρόστερ της «στο παρά πέντε» με τα λιγοστά χρήματα που μπορούσε να διαθέσει. Της έτυχαν και δύο σοβαροί τραυματισμοί (του Λευτέρη Μποχωρίδη και του Τζέιλεν Μόρις)…
Ο ΠΑΟΚ έβαλε τους ποδοσφαιριστές του να απευθύνουν έκκληση στον κόσμο, με ένα βιντεάκι, για την οικονομική ενίσχυση του μπάσκετ. Με τα χρήματα που μαζεύτηκαν, αποκτήθηκε ο Σάνον Σόρτερ, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο «Ιβανώφειο». Βοήθησε και ο Ιβάν Σαββίδης, όμως -και πάλι- λείπουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που η ΚΑΕ πρέπει να βρει μέσα στον Ιανουάριο.
Στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρης, που θα διεξαχθεί στο «Παλατάκι» την προσεχή Κυριακή (5 Ιανουαρίου, 17:45), ο ηττημένος θα βρεθεί… με το ένα πόδι στην Α2. Αλλά και ο νικητής, θα πρέπει να πετύχει μια σειρά από σπουδαίες νίκες για να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Η «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη, η πόλη που -μέσω της ΧΑΝΘ- έφερε την πορτοκαλί μπάλα στην Ελλάδα, εμπιστεύτηκε παράγοντες πολύ κατώτερους των περιστάσεων. Και τώρα, οι κορυφαίες ομάδες της βιώνουν τον πιο βαρύ χειμώνα τους.
Η (δίκαιη) εξέγερση των διαιτητών
Τις εννοούσαν τις απειλές τους, οι διαιτητές και οι βοηθοί της Super League. Δήλωσαν στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ομαδικό κώλυμα(!), μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους, είπαν. Ετσι, δύο αγωνιστικές του Πρωταθλήματος κι άλλες δύο του Κυπέλλου Ελλάδας βρίσκονται «στον αέρα».
Οι ομάδες έχουν σοβαρό πρόβλημα. Στα τηλεοπτικά τους συμβόλαια υπάρχουν ρήτρες αποζημιώσεων για αναβολές αγώνων, αλλά και το αγωνιστικό καλεντάρι της σεζόν είναι πολύ πιεσμένο για να χωρέσει μια τόσο μεγάλη διακοπή στην αγωνιστική δράση. Η Λίγκα συνεδριάζει, το μεσημέρι της Δευτέρας, για να βρει μια λύση. Δεν θα είναι εύκολο.
Μια καλή ιδέα θα ήταν, να «σφυρίξουν» σε όλους τους αγώνες ξένοι ρέφερι. Αλλά το κόστος (μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και αμοιβής) ενός διαιτητή, δυο βοηθών και δύο VAR για κάθε ματς είναι απαγορευτικό. Η ΚΕΔ ζορίζεται για να στελεχώσει τις διαιτησίες των ντέρμπι – πόσω μάλλον επτά παιχνιδιών Χ2. Επιπλέον, αυτοί που θα έρθουν, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην τεχνολογία του VAR, πράγμα που περιορίζει ακόμη περισσότερο τη δεξαμενή των διαθέσιμων.
Μια ακόμη καλύτερη (ιδέα) θα ήταν, οι ΠΑΕ να «τα βρουν» με τους διαμαρτυρόμενους, όμως δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τους αντιμετωπίσουν. Ενώ οι διαιτητές, από την πλευρά τους, είναι -για πρώτη φορά- ενωμένοι και αποφασισμένοι. Επειδή «δεν πάει άλλο».
Ας μπούμε για μια στιγμή στα παπούτσια τους. Εδώ και (περίπου) ένα χρόνο περιμένουν να μάθουν ποιοι ξυλοκόπησαν αγρίως τον Τζήλο. Αρχισαν να δέχονται μηνύσεις και αγωγές για τις λανθασμένες αποφάσεις τους. Αγνωστοι κατατρομοκράτησαν τον Ευαγγέλου και την οικογένειά του, ρίχνοντας κροτίδα στην είσοδο του σπιτιού του. Παράγοντες ομάδων τους «δείχνουν», διαρκώς, στους εξαγριωμένους οπαδούς τους ως «όργανα» των αντιπάλων τους. Και, στο τέλος, έρχεται να τους στοχοποιήσει κι ο εντεταλμένος εκπρόσωπος της FIFA και της UEFA στην Ελλάδα, ο Χούμπελ, μπαίνοντας στα χωράφια των (επίσης διορισμένων από τις διεθνείς συνομοσπονδίες) ξένων αρχιδιαιτητών.
Λίγοι γνωρίζουν ότι το σύστημα VAR, που αγοράστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν διαθέτει γραμμή απεικόνισης του οφ-σάιντ, ούτε «goal line technology». Επειδή κανείς δεν το αναφέρει. Είναι πιο βολικό, για όλους, να φταίνε πάντα οι διαιτητές. Εδώ και πολύ καιρό, που τους κατηγορούσαν για ανεπάρκεια, δεν αντιδρούσαν. Αλλά τώρα, που τους καταλογίζουν και δόλο, εξεγέρθηκαν.
Πώς να το χάσεις, ρε Γιούργκεν;
«Τα χρειάστηκε» η Λίβερπουλ στο δεύτερο μισό του αγώνα της με τη Γουλβς. Δημιούργησε μόλις δύο τελικές προσπάθειες, έναντι εννέα των «Λύκων». Αλλά αυτό, ακριβώς, είναι το μεγάλο της «ατού» εφέτος: έχει μάθει να νικά, ακόμη κι όταν δεν εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της. Αυτή είναι και η ουσιαστική της διαφορά με τη Σίτι, που (όπως όλες οι ομάδες του Γκουαρντιόλα) πρέπει να λειτουργήσει άψογα, για να είναι αποτελεσματική.
Οι «Κόκκινοι» κατέκτησαν τη 18η νίκη τους σε 19 ματς πρωταθλήματος (έχουν και μία ισοπαλία), διατήρησαν το αήττητο σερί τους στην Premier League από τις 3 Ιανουαρίου (σχεδόν ένα χρόνο) και κοντεύουν να συμπληρώσουν τρία χρόνια χωρίς ήττα σε αγώνα πρωταθλήματος στο «Ανφιλντ». Από τις 21 Ιανουαρίου του 2017 μέχρι σήμερα, σε 50 αγώνες, μετρούν 40 νίκες και 10 ισοπαλίες. Δύσκολα συναντά κανείς τέτοια ρεκόρ, ιδίως στο γεμάτο νάρκες αγγλικό πρωτάθλημα.
Ο Κλοπ επιμένει: «Η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε στα μισά της διαδρομής, και τα 19 υπόλοιπα παιχνίδια θα είναι σαν αυτό με τη Γουλβς… Ποιος νοιάζεται για τους βαθμούς τον Δεκέμβριο;». Με το βαρύ ιστορικό ατυχίας που έχει η Λίβερπουλ, είναι λογικό να ανησυχεί. Αλλά οι διαφορές των 13 και 14 βαθμών (από τη Λέστερ και τη Σίτι, αντίστοιχα), έχοντας δώσει ένα ματς λιγότερο, καλύπτονται μόνον εάν ο Γερμανός και οι παίκτες του πατήσουν το κουμπί της αυτοκαταστροφής.
Καλοί φίλοι πίσω από το βραβείο του Ρονάλντο
Ενα βραβείο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο δεν το περίμενε κανείς αυτήν την εποχή. Εκτός κι αν γνωρίζει, ότι πίσω από αυτήν την τιμητική διάκριση -των Globe Soccer Awards της ECA- «κρύβεται» η Marca.
Το 2019 δεν ήταν η καλύτερή του χρονιά. Κάθε άλλο. Σκόραρε λιγότερα από 40 γκολ σε μια σεζόν για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, και ήρθε τρίτος στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα». Αλλά, έστω κι αν ζει πια στο Τορίνο, στη Μαδρίτη έχει πολλούς και πιστούς φίλους. Οι συνεργάτες της ισπανικής εφημερίδας του είχαν, ανέκαθεν, ιδιαίτερη αδυναμία. Διόλου τυχαία, κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο για έκτη φορά από το 2011 και για τέταρτη διαδοχική. Φυσικά, έκανε τον κόπο να ταξιδέψει μέχρι το Ντουμπάι για να το παραλάβει.
Γενικώς, οι «φαν» του δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ. Απόδειξη, ότι αναδείχθηκε -και για το 2019- ο πιο ακριβοπληρωμένος celebrity του Instagram. Τα έσοδά του από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έφτασαν τα 47,8 εκατομμύρια ευρώ. Από τη Γιουβέντους κερδίζει πολύ λιγότερα.
Ο Ζλάταν… προθερμαίνεται για την κόντρα
Του χρόνου ο «CR7» μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί, πλέον, στη Serie A θα αγωνίζεται κάποιος που είναι αδύνατο να μην τον… εμπνεύσει. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, το άλλο υπερφυσικό «εγώ» των γηπέδων, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία. Στα 38 του επιστρέφει στη Μίλαν, την οποία πριν από οκτώ χρόνια είχε οδηγήσει στο 18ο (και τελευταίο μέχρι σήμερα) Σκουντέτο της ιστορίας της.
Σε στίχους… «Θύρας 13»
Υπήρξε φανατικός φίλος του Παναθηναϊκού (και μέγας θαυμαστής του Παύλου Γιαννακόπουλου) ο Θάνος Μικρούτσικος. Σε μια συνέντευξή του στη Nova, μάλιστα, στον Φίλιππο Συρίγο πριν από αρκετά χρόνια, είχε προκαλέσει… διπλωματικό επεισόδιο. Οι Αγγελόπουλοι έβγαλαν ανακοίνωση, ο Συρίγος απάντησε, και οι Γιαννακόπουλοι πήραν, φυσικά, το μέρος του σπουδαίου συνθέτη.
Πήγαινε στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ. Συχνά προσπαθούσε να εξηγήσει, στα «πηγαδάκια» που στήνονταν γύρω του, πόσα πολλά κοινά στοιχεία έχουν τα σπορ με τη μουσική. Τον ενέπνεαν τα συνθήματα και η ατμόσφαιρα των γηπέδων – δεν το έκρυβε. Ενα από τα πιο γνωστά του έργα, σε στίχους Αλκη Αλκαίου, αν και τραγουδήθηκε από έναν δεδηλωμένο Ολυμπιακό, τον Δημήτρη Μητροπάνο, ξεπήδησε από τη «Θύρα 13».
Το δίστιχο «Στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι πάντα γελαστοί και γελασμένοι» το είχε δει ο Αλκαίος, που μένει κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έπειτα από δύο διαδοχικές ήττες του Παναθηναϊκού στην έδρα του, γραμμένο, προφανώς, από διανοούμενο της Θύρας 13 που απευθυνόταν στον Βαρδινογιάννη. Η αφήγηση, του ίδιου του Μικρούτσικου, είναι μια από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160», των Ανδρέα Οικονόμου και Αριστοτέλη Μπενόγλου.
Στο Ντόρτμουντ… με κόκκινη κορδέλα
Ο Ερλινγκ Χάαλαντ, που εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο το περασμένο καλοκαίρι, ήταν το πλέον περιζήτητο ταλέντο του 2019. Ο 19χρονος νορβηγός «killer» μπήκε στο μάτι όλων των μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο δεν έχει σταματήσει να σκοράρει με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ: 28 γκολ σε 22 αγώνες, στο Champions League και στο αυστριακό πρωτάθλημα. Τον ήθελαν, μεταξύ άλλων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γιουβέντους και η Μπάγερν Μονάχου. Αλλά κατέληξε, την Κυριακή, στην Ντόρτμουντ.
Ολοι οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε η ρήτρα εξαγοράς του, όμως τον κέρδισαν οι Βεστφαλοί με μια κίνηση – ματ: δέχτηκαν να πληρώσουν 10 εκατ. ευρώ, επιπλέον, στον πατέρα του, Αλφ Χάαλαντ, παλαίμαχο της Νότιγχαμ, της Λιντς και της Μάντσεστερ Σίτι, κι άλλα 15 εκατ. ευρώ στον ατζέντη του, Μίνο Ραϊόλα. Ο Ιταλός μάνατζερ, που εκτιμά τις παχυλές προμήθειες περισσότερο από κάθε άλλο μάνατζερ, τον έστειλε στο Ντόρτμουντ… με κόκκινη κορδέλα.