Αν σκότωνε το βλέμμα, δεν θα προλαβαίναμε να μαζέψουμε τα πτώματα από τους δρόμους, από τα λεωφορεία, από τα σπίτια, από τα γραφεία, από τα μπαρ, μπορεί και από τις εκκλησίες. Αν πουλιόταν όμως, δεν θα είχαμε γεμίσει λεφτά; Αυτή η «φαεινή» ιδέα φαίνεται ότι πέρασε (σαν σφαίρα) από το μυαλό των γονέων του κοριτσιού που εικονίζεται εδώ, και είπαν να πουλήσουν το βλέμμα του παιδιού τους στον οιονδήποτε πλειοδότη.
Εδώ και χρόνια άλλωστε, η συγκεκριμένη φωτογραφία του παιδιού τους βρισκόταν σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου. Ετσι, οι γονείς φαίνεται ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι η παραπάνω πόζα –που υποτίθεται ότι κρύβει ένα πλήθος αρνητικών αισθημάτων, την οδυνηρή έκπληξη, τον φόβο και την αποδοκιμασία– έκανε θραύση στο Διαδίκτυο. Τη χρησιμοποίησαν εκατομμύρια χρήστες των κοινωνικών δικτύων αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν προτάσεις για να εκφραστούν ή να αλληλεπιδράσουν. Ετσι ο μπαμπάς και η μαμά ήξεραν ότι η υπόθεση «βλέμμα του παιδιού μου» μυρίζει κονόμα.
Η φωτογραφία του 2013 έγινε το απόλυτο viral, και πλέον το μουτράκι της δίχρονης Κλόε Κλεμ (από τις ΗΠΑ, φυσικά) βγαίνει σε δημοπρασία. Και δεν έγινε μόνο viral, έγραψε η Corriere della Sera, αλλά και ένα από τα πλέον γνωστά και αναγνωρίσιμα meme. Σπουδαία δουλειά για τη Γιούτα, Πολιτεία γνωστή από τους μορμόνους, η οποία σπανίως απασχολεί τα media – και ευτυχώς. Η εν λόγω δημοπρασία της συγκεκριμένης εικόνας γίνεται με τη νέα μορφή ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου NFT (non-fungible token).
Και να τι εστί NFT: πρόκειται για διαδικασία πώλησης ψηφιακών φωτογραφιών (έργων Τέχνης κυρίως, όχι σαν αυτή με το βλέμμα του παιδιού) μέσω της τεχνολογίας blockchain – όσοι αγοράζουν ένα NFT δεν αποκτούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας, ωστόσο «πιστοποιούνται» ως κάτοχοί της. Παράδειγμα: ο ιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ πούλησε το πρώτο του tweet με τη μορφή NFT και απέσπασε 2,47 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι το προς πώληση NFT δεν αφορά δολάρια ή κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά κρυπτονόμισμα. Οι προσφορές για το βλέμμα της δίχρονης Κλόε Κλεμ άρχισαν από 5 Ethereum (ένα από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα), το οποίον σημαίνει ότι οι γονείς από τη Γιούτα έχουν ήδη εξασφαλίζει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 13.000 ευρώ.