Ο κινέζος φοιτητής μπροστά στο τανκ: η φωτογραφία-σύμβολο της εξέγερσης στην Τιεν αν Μεν το 1989 | Reuters
Επικαιρότητα

Το βίντεο της Leica που εξόργισε το Πεκίνο

Ένα πεντάλεπτο διαφημιστικό κλιπάκι της γνωστής μάρκας φωτογραφικών μηχανών που απεικονίζει τα γεγονότα της πλατείας Τιεν αν Μέν το 1989 προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας
Protagon Team

Ενα βίντεο που δημιουργήθηκε από μία διαφημιστική εταιρεία της Βραζιλίας, «εμπνευσμένο από τις ιστορίες των φωτογράφων που δεν σταματούν να προσπαθούν για να δούμε όλοι την αλήθεια», προκάλεσε σωρεία αρνητικών σχολίων στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα, ενόψει της 30ης επετείου των γεγονότων της πλατείας Τιεν αν Μεν, τον Ιούνιο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν αποκάλυψε ποτέ τον αριθμό των νεκρών κατά την διάρκεια εκείνων των επεισοδίων και οι συζητήσεις γύρω από το θέμα είναι απαγορευμένες στην χώρα.

Όπως τονίζει το BBC, το πεντάλεπτο βίντεο παρουσιάζει φωτορεπόρτερ που αψηφούν την ζωή τους για να τραβήξουν τις φωτογραφίες που μένουν στην ιστορία. Η μοναχική φιγούρα του κινέζου πολίτη μπροστά στο άρμα μάχης έγινε η φωτογραφία-σύμβολο της εξέγερσης στην Τιεν αν Μεν το 1989 κι επειδή στο τέλος του βίντεο αυτή η εικόνα αχνοφαίνεται στον φακό του φωτογράφου που πρωταγωνιστεί, τα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά.

Το hashtag «Η Leica προσβάλλει την Κίνα» έκανε την εμφάνισή του στο κινεζικό Weibo – αντίστοιχο του Twitter – και συνόδευσε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια για το βίντεο, τα οποία στη συνέχεια λογοκρίθηκαν. Είτε αρνητικά, είτε θετικά, τα σχόλια εξαφανίστηκαν και στην θέση τους εμφανίστηκαν αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους χρήστες, στους οποίους απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης Leica, με την αιτιολογία ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς του Weibo.

H Leica, από την πλευρά της, αρνήθηκε μεν να σχολιάσει το όλο θέμα, αλλά απέσυρε το βίντεο από τους λογαριασμούς της εταιρείας στα κοινωνικά δίκτυα.

Πάντως μπορείτε ακόμη να δείτε εδώ το βίντεο: