Πριν από μερικές μέρες, μια πτήση που έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, προκάλεσε συναγερμό στις αρχές της χώρας. Εκ των 91 επιβατών, οι 12 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβαινόντων να τεθεί σε καραντίνα. Δεν έγινε, όμως, μόνο αυτό: κρίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στο εμιράτο είναι υψηλό, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή των πτήσεων από και προς το Κατάρ για αρκετές ημέρες, ως τις 15 Ιουνίου (εδώ).
Το «Σχέδιο Ντόχα» είναι παγίως στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί, δε, να μην αφορά μια αεροπορική διασύνδεση με μια χώρα, αλλά ένα χωριό ή έναν ολόκληρο δήμο στο εσωτερικό της χώρας. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και η συνεννόηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κικίλια είναι καθημερινή, ώστε να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι προσήκουσες αποφάσεις.
Αυτή τη στιγμή ειλημμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν. Κυβερνητικά στελέχη, όμως, διαμηνύουν ότι η κρίση του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και ότι ο εφησυχασμός που παρατηρείται όλο και πιο πολύ είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Εξ ου και αναθερμαίνεται η συζήτηση για τη λήψη στοχευμένων μέτρων, τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Είναι σαφές ότι στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν εδώ και μέρες ο Δήμος Μύκης στην Ξάνθη, όπου παρατηρήθηκαν και αρκετά κρούσματα, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πραγματοποιώντας χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Το σχέδιο για τοπικά lockdown, άλλωστε, έχει εφαρμοστεί και τους προηγούμενους μήνες, άρα η πολιτική προστασία έχει το σχετικό know-how, εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση για μια τέτοια ενέργεια. Η κεντρική στόχευση, όμως, είναι η αποφυγή της διασποράς στην κοινότητα, εξ ου και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα εφαρμόζεται η καραντίνα τοπικού χαρακτήρα. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να αφορά την αεροπορική διασύνδεση με μια χώρα του εξωτερικού, αν παρατηρηθεί σταθερή ροή εισαγόμενων κρουσμάτων, έναν νομό, έναν δήμο, μια γειτονιά ή ακόμα και ένα σχολείο, είτε τις ερχόμενες μέρες και ως το τέλος της σχολικής χρονιάς είτε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν επανεκκινήσει το σχολικό έτος.
Σημειωτέον, από τις 15 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος σχεδιασμός στις πύλες εισόδου της χώρας, με κριτήριο το αεροδρόμιο προέλευσης όσων φτάνουν στην Ελλάδα. Εφόσον κάποιος ταξιδεύει από «πράσινο» αεροδρόμιο, οι έλεγχοι θα είναι μεν αρκετοί, αλλά δειγματοληπτικοί και δεν θα προβλέπεται καραντίνα για τους επιβάτες. Αν κάποιος φτάνει από ένα από τα «κόκκινα» αεροδρόμια στη λίστα της EASA, ως το τέλος Ιουνίου, οι έλεγχοι θα είναι υποχρεωτικοί για το σύνολο των επιβαινόντων στην πτήση και θα προβλέπεται καραντίνα επτά ημερών ακόμα και για όσους είναι αρνητικοί στο τεστ.
Παράλληλα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ολοκληρώνει αυτές τις μέρες και τον σχεδιασμό για την υγειονομική θωράκιση των νησιών εν όψει της τουριστικής περιόδου, αν και ο βασικός καμβάς υπάρχει στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες. Οι τελευταίες λεπτομέρειες θα κλειδώσουν σε νέες τηλεδιασκέψεις, ίσως ως αύριο, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, ίσως και εντός της εβδομάδας. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς προ εβδομάδος, πάντως, ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει να έχει τη σχετική εισήγηση στο τραπέζι του μετά του Αγίου Πνεύματος.