Το πρόβλημα για τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την ομολογία του στη Βουλή των Κοινοτήτων για την παρουσία του στο περιβόητο πάρτι με 100 άτομα και ποτά στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, είναι ότι, πρώτον, η Βρετανία είναι σοβαρή χώρα και δύσκολα χωνεύει κάτι τέτοια και, δεύτερον, ότι οι Τόρις έχουν παράδοση στο να «τρώνε» τους αρχηγούς τους όταν τους βλέπουν να υποαποδίδουν στην πρωθυπουργία· το είχαν κάνει με ολόκληρη Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν θα το κάνουν με τον Τζόνσον;
Αυτό το τελευταίο είναι η απορία όλων στο Ηνωμένο Βασίλειο από το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε ο βρετανός πρωθυπουργός, σε μια αμήχανη ομιλία στο κοινοβούλιο, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ήταν παρών στο επίμαχο σουαρέ στην πρωθυπουργική κατοικία τον Μάιο του 2020, εν μέσω αυστηρού καθολικού lockdown. Tο ότι επικαλέστηκε ως δικαιολογία ότι… δεν ήξερε ότι θα είναι πάρτι, αλλά νόμιζε πως πρόκειται για γεύμα εργασίας, έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε πως οι δικαιολογίες του Μπόρις Τζόνσον «είναι τόσο γελοίες ώστε προσβάλλουν την κοινή γνώμη» και πρόσθεσε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «εξαναγκάστηκε να παραδεχθεί αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι δηλαδή την περίοδο που όλη η βρετανική κοινωνία βρισκόταν απομονωμένη, ο ίδιος διοργάνωνε πάρτι για ποτό στην πρωθυπουργική κατοικία. Αραγε, θα κάνει τώρα το μόνο ορθό πράγμα που απομένει: Θα παραιτηθεί;».
Η αξίωση των Εργατικών για παραίτηση Τζόνσον ήταν κάτι το αναμενόμενο· ύστερα από χρόνια στην αντιπολίτευση και στην πολιτική απαξίωση (η κληρονομιά του αμετροεπούς ριζοσπάστη Τζέρεμι Κόρμπιν) βλέπουν μια ευκαιρία για επιστροφή στην εξουσία ύστερα από 12 χρόνια. Ο Τζόνσον είπε ότι δεν παραιτείται. Επίσης αναμενόμενο, με δεδομένο το ματαιόδοξο του χαρακτήρα του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μετά από αυτή την τραγική παρουσία στη Βουλή, ο Τζόνσον εμφανίζεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη και των Συντηρητικών, ακόμη και μελών του υπουργικού του συμβουλίου.
Οπως ανέφερε η Daily Telegraph, ο Ρίσι Σούνακ, υπουργός Οικονομικών και πρώτος τη τάξει υπουργός, απέφυγε να προσφέρει στον Τζόνσον την πλήρη υποστήριξη που προσέφεραν τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Ο υπουργός έκανε μια πολύ προσεκτική ανάρτηση στο Twitter ύστερα από οκτώ ώρες πολιτικής σιωπής» υπογράμμισε η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Σούνακ άφησε τον Τζόνσον σε περιδίνηση. Αντίθετα με την επίσημη γραμμή, ο Σούνακ σημείωσε ότι ο Τζόνσον έπρεπε να απολογηθεί. Και κάποιοι παρατήρησαν ότι ο υπουργός Οικονομικών απουσίαζε από τις πρώτες θέσεις, την ώρα που ο Τζόνσον προσπαθούσε να διακαιολογηθεί στη Βουλή.
Αυτή η δικαιολογία –«δεν ήξερα ότι είναι πάρτι», ενώ είχαν μοιραστεί προσκλήσεις με την προτροπή «φέρτε ποτά»– είναι επίσης ένα πολιτικό πρόβλημα. «Πίστευε ότι όντως θα το καταπιούν οι ψηφοφόροι;» αναρωτήθηκε η κεντροαριστερή εφημερίδα Guardian. Ακόμα χειρότερα η Telegraph, εφημερίδα που θεωρείται η φωνή των Τόρις, στο βασικό της πρωτοσέλιδο σχόλιο, δεν δίστασε να σημειώσει ότι ο Τζόνσον «προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο με τον παραδεχτεί ότι είναι ηλίθιος»!
Στους κόλπους των Τόρις η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναγνώρισε ότι οι δικαιολογίες του Τζόνσον «είναι πολύ λίγες και ήρθαν πολύ αργά». Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, βετεράνος βουλευτής των Συντηρητικών, χαρακτήρισε τον Τζόνσον «πολιτικώς μελλοθάνατο», επισημαίνοντας ότι οι ευκαιρίες της πολιτικής του επιβίωσης εξαντλούνται. Και στη Σκωτία οι εκεί Τόρις ύψωσαν το λάβαρο της εξέγερσης κατά του πρωθυπουργού. Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος, επιβεβαίωσε στους λονδρέζικους Times ότι μετά την ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Τζόνσον είπε στους βουλευτές του ότι δεν πιστεύει ότι έκανε κάτι κακό και ότι δεν του αξίζει να τον χτυπούν έτσι. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες, ενώ ο ίδιος δεν πιστεύω ότι το έκανε» ανέφερε ο Ντάγκλας Ρος.
«Ο πρωθυπουργός παλεύει για την πολιτική του επιβίωση μετά την παραδοχή του πως συμμετείχε σε πάρτι στο Νο 10» –αυτό έγραψε αμέσως μετά την ομιλία Τζόνσον η απογευματινή εφημερίδα Evening Standard και το πρωί της Πέμπτης οι εφημερίδες ήταν πιο καταδικαστικές. Η Daily Mail χαρακτήρισε τον Τζόνσον «απόλυτη ντροπή».
«Πρώτα ο Τζόνσον είπε ότι δεν παραβίασε κανέναν κανόνα, έπειτα είπε ότι δεν ξέρει τίποτα για κάποιο πάρτι, τώρα παραδέχεται ότι ήταν σε κάποιο από αυτά, αλλά δεν είχε καταλάβει ότι ήταν πάρτι. Ο πρωθυπουργός μας είναι η απόλυτη ντροπή», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα.
Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 66% των Βρετανών θέλουν την παραίτηση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία. Η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις είπε ότι ο Τζόνσον έπρεπε να απολογηθεί διότι ο κόσμος είναι «πληγωμένος και θυμωμένος με αυτά που συνέβησαν». Ζήτησε ωστόσο υπομονή ώσπου να βγει το πόρισμα της έρευνας που διεξάγει η ανώτερη κρατική λειτουργός Σου Γκρέι για το ή τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, την περίοδο που στην υπόλοιπη χώρα ίσχυαν αυστηρότατοι περιορισμοί για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19.
Ο Γουίλιαμ Ραγκ, από τους πιο μαχητικούς νέους βουλευτές των Συντηρητικών και από τους επικριτές των περυσινών lockdown, είπε για τον Τζόνσον ότι οι βουλευτές «ειλικρινά έχουν εξαντληθεί να υπερασπίζονται κάτι που κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί πια».
Οι Financial Times εκτίμησαν ότι η αμφισβήτηση της ηγεσίας του Τζόνσον από τους βουλευτές των Συντηρητικών –οι οποίοι, παρά τα όσα λέγονται, δεν πείστηκαν σε τίποτα από τον πρωθυπουργό– είναι «θέμα χρόνου». Απαιτούνται 54 υπογραφές για μια πρόταση μομφής. Προφανώς αυτές θα συγκεντρωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα Γκρέι για τις αντικανονικές συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, ένα πόρισμα που σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.