Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωνε ξεκάθαρα ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να δεχτεί -άλλο ένα- πλοίο γεμάτο με μετανάστες από την Αφρική, ο δήμος του Παλέρμο τηρούσε τα προσχήματα δίνοντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ασφαλές λιμάνι στον κόσμο.
Αργά την Κυριακή ο δήμαρχος Λεολούκα Ορλάντο ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο πλοίο διάσωσης «Aquarius», που μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, να δέσει στο λιμάνι της πόλης.
Ο Ορλάντο υπενθύμισε μάλιστα τις ελληνικές ρίζες της πόλης του και του ονόματός της.
Το Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά ήταν Πάνορμος που σήμαινε «λιμάνι για όλα τα πλοία». Προσθέτει: «Πάντα καλωσορίζαμε λέμβους διάσωσης και πλοία που έσωζαν ζωές στη θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, έδειξε για άλλη μια φορά ότι έχουμε μια ακροδεξιά κυβέρνηση».
Ο δήμαρχος έχει την υποστήριξη και άλλων πόλεων, όπως της Νάπολης και της Μεσσήνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποφασίσει ότι κανένα ιταλικό λιμάνι δεν πρέπει να δεχτεί το πλοίο ενώ είχε προσπαθήσει να μεταθέσει το πρόβλημα τη Μάλτα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Μάλτας υπενθύμιζε ότι βάσει το διεθνούς δικαίου το πλοίο πρέπει να καταπλεύσει στην Ιταλία.
Την Κυριακή σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι και ηγέτης της Λέγκας, δικαιολογεί την απαγόρευση αποβίβασης του πλοίου:
«Στη Μεσόγειο υπάρχουν πλοία με σημαία Ολλανδίας, Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Μεγάλης Βρετανίας. Υπάρχουν ΜΚΟ γερμανικές και ισπανικές, υπάρχει η Μάλτα που δεν δέχεται κανέναν, η Γαλλία που απωθεί στα σύνορα, η Ισπανία η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα, ουσιαστικά όλη η Ευρώπη φροντίζει τα συμφέροντά της.
» Από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων, όχι στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να εγγυηθώ μια ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία», καταλήγει.
Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη εκδήλωση της νέας, πιο σκληρής τακτικής που είχε εξαγγείλει ο Σαλβίνι πριν ακόμη από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Το ότι ο ίδιος κράτησε το κομβικό υπουργείο Εσωτερικών εντάσσεται και αυτό στο ίδιο πλαίσιο.
Εν τω μεταξύ, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τον μαλτέζο ομόλογό του Τζόσεφ Μουσκάτ να προσφερθεί από την Μάλτα ανθρωπιστική βοήθεια στους επιβάτες του πλοίου Aquarius. Ο Κόντε πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία σχετική δέσμευση.
Σύμφωνα με τον Κόντε, η Ρώμη αποφάσισε την αποστολή δυο ταχύπλοων με δυο γιατρούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο Aquarius. Προς το παρόν, δεν προκύπτει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Ο Κόντε έθεσε το μεταναστευτικό στη σύνοδο της G7 στον Καναδά όπου έκανε λόγο για την «απόλυτη μοναξιά» της χώρας του στην αντιμετώπιση του ζητήματος. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξει ριζικά» τόνισε ακόμη.