Η κρίση της Deutsche Bank, ειδικά αν εξελιχτεί σε καταστροφή για τη γερμανική τράπεζα, μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια τραπεζική κρίση, προειδοποίησε την Τρίτη η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επεσήμανε ότι υπό αυτό το πρίσμα ο βρετανός επικεφαλής του ιδρύματος Τζον Κράιαν κρατά στα χέρια του ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς κάθε κατεύθυνση – κυρίως προς τις ΗΠΑ.
Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για τη μείωση του προστίμου-μαμούθ που επέβαλαν στην Deutsche Bank οι αμερικανικές Αρχές, λόγω της συμμετοχής της τράπεζας στην φούσκα των ακινήτων των ΗΠΑ. Πρόκειται την κρίση που «έσκασε» γύρω στο 2007 και εκ των υστέρων φάνηκε ότι ήταν τα προειδοποιητικά πυρά για την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.
Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι όπου και οι δύο πλευρές – τράπεζα και αμερικανικό Δημόσιο – επιθυμούν να αποσπάσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, χωρίς όμως να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο σύστημα.
Υπάρχουν ήδη διαρροές ότι το πρόστιμο θα μειωθεί από 14 δισ. δολάρια στα 5,4 δισ. – η Deutsche Bank και ο επικεφαλής της το θεωρούσαν εξάλλου απαράδεκτα υψηλό το αρχικό ποσό.
Η ανταγωνίστριά της, η JP Morgan, υπολογίζει ότι η Deutsche Bank μπορεί να αντέξει ένα πρόστιμο μέχρι 4 δισ. δολάρια, αλλά ένα μεγαλύτερο ποσό θα ήταν προβληματικό. Ο Κράιαν μπορεί να διαπραγματευτεί με τις αμερικανικές αρχές μέχρι αυτό το ποσό ποντάροντας ακριβώς στον κίνδυνο μετάδοσης μιας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης.
Αυτό είναι το καλό σενάριο για τον Κράιαν και την τράπεζά του, υπάρχουν όμως και περιορισμοί. Δεν μπορεί να παρατείνει για πολύ τη διαμάχη, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσύρουν τα χρήματά τους οι αποταμιευτές και να φέρουν τη Deutsche Bank σε δύσκολη θέση. Στην αυτήν την περίπτωση ο Κράιαν θα πρέπει να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου οπότε θα ήταν και ο χαμένος της υπόθεσης.
Επομένως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς τη μείωση του προστίμου. Δεδομένου όμως ότι και για τους Αμερικανούς ο κίνδυνος είναι υψηλός, έχει ελπίδες ότι τελικά θα επιτευχθεί μια ανεκτή για την τράπεζά του συμφωνία, κατέληξε στο ρεπορτάζ της η FAZ.
Αυτό το σενάριο, ο συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι και το καλύτερο, όπως το κατέγραφαν και οι Financial Times. Ο Κράιαν με τον ορισμό ενός προστίμου στην περιοχή των 3-5 δισ. συν την πώληση συμμετοχών της Deutsche Bank μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επανέλθει και η ηρεμία θα αποκατασταθεί.
Υπάρχουν πάντως και δυσμενέστερες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον σχετικά χαμηλό δείκτη κεφαλαίων Tier 1 της τράπεζας και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν αν η Deutsche Bank πρέπει να καλύψει και ένα μεγάλο πρόστιμο. Πάντα όμως υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εσχατο μέτρο, αν όλα εξελιχθούν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την τράπεζα, είναι η επέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης. Πράγμα όχι εύκολο γιατί η Μέρκελ απέχει μόλις έναν χρόνο από τις εκλογές και πιέζεται εκλογικά από την λαϊκιστική αντιπολίτευση αλλά και το πολιτικό σύστημα που δεν επιθυμεί νέες πανάκριβες διασώσεις.