Οπαδοί του Χουάν Γκουαϊντό μοιράζουν φυλλάδια που εξηγούν λεπτομερώς τον νόμο περί αμνηστίας σε στρατιώτες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Καράκας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Επικαιρότητα

Το νέο όπλο κατά του Μαδούρο; Αμνηστία στους ενστόλους

Μπροστά από τα φρουραρχεία και τα φυλάκια όλης της χώρας αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των στρατιωτικών που παίρνουν στα χέρια τους το φύλλο στο οποίο παρουσιάζεται λεπτομερώς ο νόμος περί αμνηστίας. Και φαίνεται ότι είναι πολλοί εκείνοι που το σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν στρατόπεδο
Protagon Team

Μια ομάδα ανθρώπων προσεγγίζει επιφυλακτικά το φυλάκιο ενώ ένας από αυτούς κρατάει στο χέρι του ένα φύλλο χαρτί. Ξαφνικά η πόρτα του φυλακίου ανοίγει απότομα και βγαίνει ένας άνδρας με στρατιωτική περιβολή. Του παραδίδουν το φύλλο και εκείνος αρχίζει να το περιεργάζεται διστακτικά και αμήχανα μες στα χέρια του, έως τη στιγμή που βγάζει από την τσέπη έναν αναπτήρα και το καίει.

Συνέβη πριν από μία, δύο ημέρες μπροστά από τη «Λα Κασόνα», την επίσημη κατοικία του προέδρου της Βενεζουέλας. Αλλά επαναλαμβάνεται διαρκώς, κάθε ημέρα, κάθε ώρα, σε κάθε γωνιά της χώρας, οπουδήποτε υπάρχουν στρατιώτες και στρατιωτικοί, από την 23η Ιανουαρίου έως και σήμερα.

Από τότε, δηλαδή, που οι υποστηρικτές του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου της χώρας Χουάν Γκουαϊντό –σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Μάρκο Μενσουράτι, απεσταλμένος της La Repubblica στο Καράκας– κλήθηκαν από τον ηγέτη τους να συμμετάσχουν σε μια ιδιότυπη εκστρατεία ενημέρωσης όλων όσοι στελεχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις (η στάση των οποίων θα καθορίσει τις εξελίξεις σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές) για τον νέο νόμο περί αμνηστίας.

Εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Εθνοσυνέλευση με στόχο να προσφέρει στους πιο πιστούς συμμάχους του Μαδούρο μια διέξοδο, μια εναλλακτική επιλογή, τη δυνατότητα δηλαδή να αλλάξουν παράταξη και να στηρίξουν τη διαδικασία μετάβασης στην περίπτωση που ο «σφετεριστής», σύμφωνα με την αντιπολίτευση, Μαδούρο αναγκαστεί τελικά να εγκαταλείψει τη θέση του.

Εάν καταφέρει τελικά να επιτύχει τον στόχο του «το παιδαρέλι» (el muchacho), όπως υποτιμητικά αποκαλεί τον κύριο αντίπαλό του ο Μαδούρο, αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα του περί αμνηστίας των στρατιωτικών και όλων των ενστόλων που θα επιλέξουν να αυτομολήσουν.

Στις παραμονές της εξέγερσης των Βενεζουελάνων, το ενδεχόμενο διάσπασης αυτού του μονολιθικού μπλοκ στρατιωτικής εξουσίας που οικοδομήθηκε κατά τα χρόνια της κυριαρχίας του Νικολάς Μαδούρο, έμοιαζε απίθανο. Τα χρόνια που η χώρα κατέρρεε λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και του αχαλίνωτου πληθωρισμού, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, έχοντας στο πλευρό του συμβούλους εισαγόμενους από την Κούβα, κατάφερε να στήσει έναν πανίσχυρο στρατιωτικό μηχανισμό ασφαλείας με στόχο τον έλεγχο και την προάσπιση των συμφερόντων όχι όλων των Βενεζουελάνων, όπως αποδεικνύεται, αλλά αποκλειστικά και μόνο του καθεστώτος του.

Ο Μαδούρο σε συνάντηση με στρατιώτες σε βάση του Καράκας (Miraflores Palace/Handout via REUTERS)

Για να εξασφαλίσει την απόλυτη αφοσίωσή τους, η κυβέρνηση προσέφερε στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων οικονομική ευημερία και συνθήκες διαβίωσης κατά πολύ ανώτερες από εκείνες της πλειονότητας των πολιτών αλλά και πρόσβαση στους βασικούς εθνικούς πόρους της χώρας. Δημιουργήθηκε έτσι μια νέα κοινωνική τάξη, «εύρωστη οικονομικά, ισχυρή και αδίστακτη», σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο.

Σήμερα, ωστόσο, ο Χουάν Γκουαϊντό επιδιώκει να προσεγγίσει τα μέλη της, μέσω του νόμου περί αμνηστίας, με στόχο όχι τόσο να τα εξουδετερώσει, αλλά να τα αφοπλίσει. Αρχικά οι ένστολοι απλά αγνόησαν την προσφορά του, έχοντας στο μυαλό τους τα δολάρια του Μαδούρο. Ολα άλλαξαν όμως όταν οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA και στην αμερικανική θυγατρική της Citgo, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν απώλειες ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Με λόγια απλά, αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς Μαδούρο θα ξεμείνει από λεφτά. Και το γεγονός εξηγεί γιατί όσο περνάνε οι ώρες και οι ημέρες, όλα όσα υπόσχεται ο Γκουαϊντό ακούγονται πιο δελεαστικά. Μπροστά από τα φρουραρχεία και τα φυλάκια όλης της χώρας, στους στρατώνες, τα στρατόπεδα και στα κέντρα εξουσίας, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των στρατιωτικών που παίρνουν στα χέρια τους το φύλλο στο οποίο παρουσιάζεται λεπτομερώς ο νόμος περί αμνηστίας. Και φαίνεται πως είναι πολλοί εκείνοι που το σκέφτονται σοβαρά, όπως απέδειξε μια εξαιρετικά τολμηρή (αδιανόητη έως πριν από ελάχιστες ημέρες) εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που άρχισε την περασμένη Τρίτη: μέλη των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν να αναρτούν μέσω λογαριασμών τρίτων φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται με το πρόσωπό τους πίσω από ένα φύλλο χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η φράση «Soy un militar activo» (Είμαι ένας ενεργός στρατιωτικός) με τα hashtag της αντιπολίτευσης να διακρίνονται από κάτω.

O Γκουαϊντό χαιρετάει οπαδούς του σε διαδήλωση κατά του Μαδούρο (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Αυτές τις ημέρες επιβλήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον Γκουαϊντό απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ το ενδεχόμενο σύλληψής του εξακολουθεί να συζητείται έντονα στο Καράκας, παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών περί δραματικών συνεπειών.

Ο «muchacho» ωστόσο συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του. Και αναμένοντας την εκπνοή, το ερχόμενο Σάββατο, του τελεσιγράφου της ΕΕ προς τον Μαδούρο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξακολουθεί να καθορίζει το δημόσιο διάλογο, στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης στα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν οι ανήλικοι που κατέληξαν στη φυλακή μετά την έναρξη των ταραχών την προηγούμενη εβδομάδα. Την Τρίτη, μετά την αποφυλάκισή του (με εγγύηση) ένας 14χρονος δήλωσε: «Ημουν αυτός που έκλαιγε λιγότερο στο κελί. Οπότε ήμουν και εκείνος που δέχτηκε τα περισσότερα χτυπήματα».

«Δεν υποτιμώ την απειλή να καταλήξω στη φυλακή. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο σε όλο αυτό. Το καθεστώς δεν προσφέρει απαντήσεις στους Βενεζουελάνους, η μοναδική απάντησή του είναι οι διώξεις και η καταστολή» σχολίασε ο Γκουαϊντό.