O γερμανός υπουργός Οικονομικών | REUTERS/Joshua Roberts
Επικαιρότητα

Το νέο φορολογικό σχέδιο του Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ένα φιλόδοξο πλάνο για το μέλλον της χώρας του και τίποτα δεν δείχνει να τον σταματά από το να το υλοποιήσει. Ενα πλάνο που προβλέπει σημαντικές μειώσεις, αλλά και αυξήσεις, σε διάφορους φόρους
Protagon Team

Ναι μεν ασχολείται συνεχώς με τα της Ελλάδας, αλλά δεν αφήνει ούτε κατ’ ελάχιστον τα της Γερμανίας στην άκρη. Και μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκεται σε ηλικία που θα μπορούσε άνετα να απολαμβάνει τη σύνταξή του, κάνοντας διακοπές σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ωστόσο κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Στα 72 του, ο γερμανός πολιτικός σχεδιάζει το νέο φορολογικό σχέδιο για τη χώρα του και ετοιμάζεται να εκπλήξει τους πάντες. Για ακόμη μία φορά.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Snntagszeitung, η νέα ρύθμιση που ετοιμαζει θα περιλαμβάνει μείωση του φόρου εισοδήματος για τους εργαζομένους της χώρας του. Ωστόσο, τα σχέδιά του δεν σταματούν εκεί, αφού στο πλάνο του υπάρχουν και αυξήσεις. Αυξήσεις που αφορούν τους φόρους στα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων.

Δουλεύεις και έχεις εισόδημα; Χαμηλή φορολογία. Κάθεσαι και απλώς επενδύεις; Υψηλή. Αυτή είναι μέσες-άκρες η λογική του Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε με τον ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Ασο. Η Γερμανία θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της Ιαπωνίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής / photo: Joshua Roberts@REUTERS

Η συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών δημοσιεύθηκε το Σάββατο και προκάλεσε πλήθος σχολίων στην γερμανική πολιτική σκηνή, αφού το σχέδιό του θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξο και μακρόπνοο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία εφαρμόζεται ενιαίος φόρος 25%, στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων. Πρόκειται για έναν φόρο που είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), και ο οποίος αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται πολλοί επικριτές του πρώην ΥΠΟΙΚ, ο συγκεκριμένος φόρος ευνοεί τους πλουσιότερους, αφού οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%. «Δεν ήμουν ποτέ φίλος αυτής της ρύθμισης», είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του. «Αλλά ο προκάτοχός μου Πέερ Στάινμπρουκ είχε δίκιο όταν τον δικαιολογούσε τότε, λέγοντας: “καλύτερα να έχουμε το 25% από κάτι παρά το 45% του τίποτα”», συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Δουλεύεις και έχεις εισόδημα; Χαμηλή φορολογία. Κάθεσαι και απλώς επενδύεις; Υψηλή. Αυτή είναι μέσες-άκρες η λογική του Σόιμπλε

Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη φοροδιαφυγή

Η δυνατότητα που προσφέρει σε πολλούς η σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα να κρύβουν τον πλούτο τους σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια, επισήμανε ο Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανάμεσα σε όλα τα κράτη.

Αλλο ένα μέτρο στο οποίο προσανατολίζεται η γερμανική κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός λεπτομερούς μητρώου των ιδιοκτητών και των μετόχων εταιρειών, ταμείων, ιδρυμάτων και εταιρειών-βιτρινών. «Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον από τεχνική άποψη, αλλά πλησιάζουμε», τόνισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να καταργήσει τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 25% και να φορολογεί τα έσοδα από κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο όπως και τους μισθούς.