Το μεταλλικό περίβλημα στην τελική θέση του | REUTERS/Gleb Garanich
Επικαιρότητα

Ο θόλος στο Τσερνόμπιλ που θα μας προστατεύει για έναν αιώνα

Τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή, εγκαταστάθηκε το μεταλλικό στέγαστρο που υπόσχεται να προστατεύσει όλο τον κόσμο για αρκετές δεκαετίες από τη ραδιενέργεια, τη μόνιμη κληρονομιά του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιστορία
Protagon Team

Η Ουκρανία δεκαετίες τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί έναν εφιάλτη: την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το οποίο συνεχίζει να εκλύει θάνατο. Για την Ουκρανία, 30 χρόνια μετά το δυστύχημα, η προστασία από τη διαρροή ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 4 εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα, καθώς η τσιμεντένια σαρκοφάγος που κατασκευάστηκε βιαστικά εκείνες τις δραματικές εβδομάδες μετά την έκρηξη την άνοιξη του 1986, δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ ακόμα.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας στέγης από ατσάλι που θα περιβάλλει την σαρκοφάγο. Το Νέο Ασφαλές Περίβλημα (New Safe Confinement), όπως ονομάζεται, εκτιμάται ότι θα προσφέρει επαρκή προστασία για τα επόμενα 100 χρόνια.

Η κατασκευή του γιγαντιαίου νέου περιβλήματος άρχισε το 2012 και σχεδιάστηκε από γαλλικές εταιρείες. Τα έργα θα ολοκληρωθούν πλήρως τον Νοέμβριο του 2017.

Οπως δείχνει το βίντεο του Euronews το περίβλημα κατασκευάστηκε σε παρακείμενο χώρο και μεταφέρθηκε με ράγες προς την τελική θέση του. Εχει μήκος 150 μέτρα, πλάτος 250,  ύψος 108 μέτρα και βάρος 25.000 τόνους. Είναι δηλαδή σχεδόν όσο μεγάλο όσο τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το νέο έργο, που είναι υδατοστεγές, θα «σφραγίσει» το αντιδραστήρα και το περίβλημά του, ενώ στο μέλλον θα επιτρέψει την μερική διάλυση του αρχικού περιβλήματος.

Το έργο κόστισε πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 40% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, γράφει το Euronews.

Η καταστροφή στις 26 Απριλίου 1986 συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής λειτουργίας του αντιδραστήρα από λάθη του προσωπικού κατέληξε στην μερική τήξη του πυρήνα και την έκρηξη του αντιδραστήρα.

Χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εργάτες και κίνδυνο -και θυσία- της ζωής τους καθάρισαν τις επόμενες εβδομάδες την περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα και κατασκεύασαν ένα τσιμεντένιο περίβλημα.

Είχε σχεδιαστεί να παράσχει προστασία για πάνω από 20 χρόνια, αλλά σύντομα παρουσίασε ρωγμές και άλλα προβλήματα στατικότητας.

Οσο για τις επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών της περιοχής και όπου έφτασε το ραδιενεργό σύννεφο, παραμένουν ακόμα και σήμερα αχαρτογράφητες στο σύνολό τους. Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολόγιζε το 2005 ότι οι νεκροί από την έκθεση στη ραδιενέργεια θα φτάσουν τους 4.000.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν και άλλα σχέδια για την έρημη περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Η ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό, και στην οποία απαγορεύεται η κατοίκηση, έχει προσελκύσει την προσοχή δύο κινεζικών εταιρειών, οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν μια τεράστια εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρισμού από τον ήλιο. Υπολογίζουν ότι το Τσερνόμπιλ θα παράγει ένα 1 γιγαβάτ ενέργειας τον χρόνο, γράφει το Newsweek.