Τόσο καιρό το αφήγημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είχαν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα, μια πιστοποίηση τελειότητας. Τώρα –μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης, τόσες αυταπάτες, τόσα μέτρα εις βάρος των πολιτών, τόσες καταστροφές, ακόμα και τα φιάσκα τύπου Μυρσίνη Λοΐζου– το αφήγημα φαίνεται πως αλλάζει: «Κάναμε λάθη, ακόμα και ασυγχώρητα, αλλά αν υπάρχει ελπίδα αυτή είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη ο Γιάννης Δραγασάκης.
Είναι και αυτό κάτι διαφορετικό. Για πρώτη φορά δια στόματος μάλιστα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπάρχει η ομολογία των λαθών και μάλιστα «ασυγχώρητων» σε αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, αν τον Ιανουάριο του 2015 το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η ελπίδα έρχεται», τώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια προσπάθεια για ανανέωσή του: «η ελπίδα ξανάρχεται»…
«Η ΝΔ επιμένει στην άποψη ότι κερδίσαμε τις εκλογές από ατύχημα, κοροϊδέψαμε και ο λαός μας ψήφισε. Αλλά θα μας ξαναψηφίσει και τώρα και ξέρετε γιατί; Όχι επειδή είμαστε αλάθητοι. Κάνουμε λάθη και μερικές φορές ασυγχώρητα αλλά αν υπάρχει μια ελπίδα εξακολουθεί να είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Δραγασάκης στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια».
«Οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές το 2015 και θα τον ξαναψηφίσουν και στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που μπορεί και λύνει προβλήματα που οι προηγούμενες προκάλεσαν και θα συνεχίσει να το κάνει τη νέα τετραετία» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Ο κ. Δραγασάκης απέφυγε να πει ποια ασυγχώρητα λάθη έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τα άλλα και σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοικτό το παράθυρο η κυβέρνηση να επανέλθει με νέα ρύθμιση, εφόσον η παρούσα δεν λύσει το πρόβλημα.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε ο τρόπος που δικαιολόγησε το ανώτατο όριο οφειλής των 130.000 ευρώ. Για παράδειγμα αναρωτήθηκε ότι αν κάποιος χρωστά 131.000 ευρώ, «δεν μπορεί να βρει το χιλιάρικο;», ενώ το ίδιο είπε και για τα 140.000 ευρώ! «Δεν θα βρω κάποια λύση να πληρώσω τα 10.000 για να είμαι στο όριο του 130.000;», αναρωτήθηκε.
Οπως είπε, σκοπός της ρύθμισης είναι «να ξεμπερδέψουν» οι δανειολήπτες και να εξυπηρετηθούν τα δάνεια. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την α’ κατοικία, να μειωθεί η δόση να πληρώσει ο κόσμος», σημείωσε.
Οσο για τον νόμο Κατσέλη υποστήριξε ότι ουσιαστικά απέτυχε αφού «τα κόκκινα δάνεια μεταφέρθηκαν από τις τράπεζες στα δικαστήρια».
«Υπάρχουν 140.000 εκκρεμείς υποθέσεις», εξήγησε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι λόγω Airbnb θα υπάρξει στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «δυναμικά».
Επανερχόμενος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων υιοθέτησε τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών λέγοντας ότι η ρύθμιση καλύπτει περίπου 150.000 δανειολήπτες, ήτοι περίπου το 70% των κόκκινων δανείων. «Μακάρι να μπορούσαμε όλα να τα διαγράψουμε αλλά να δούμε ποιος το πληρώνει αυτό, δεν τα πληρώνουν οι τραπεζίτες, αλλά επιστρέφουν στον έλληνα φορολογούμενο».