Κάτι περίεργο συμβαίνει με τους σαουδάραβες πρίγκιπες τελευταία. Για την ακρίβεια εξαφανίζονται από προσώπου γης. Τα τελευταία δύο χρόνια τρεις από αυτούς, οι οποίοι ζούσαν στην Ευρώπη, χάθηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Αλλά υπάρχει κάτι που τους συνδέει: η επικριτική στάση τους απέναντι στο καθεστώς του Ριάντ.
Σύμφωνα με το Bbc Magazine απήχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και μεταφέρθηκαν στο Ριάντ αιχμάλωτοι του καθεστώτος. Ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Τούρκι ιν Αμπντουλαζίζ, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας – αλλά από χρόνια αποκηρυγμένος – επρόκειτο να φτάσει στο Κάιρο τον Φεβρουάριο του 2016 για να συναντήσει τον, επίσης γνωστό αντιφρονούντα, πατέρα του. Αλλά το αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από το Παρίσι δεν έφτασε ποτέ στην Αίγυπτο.
Ο Σουλτάν είναι ο τρίτος πρίγκιπας της οικογένειας που εξαφανίζεται κατά τρόπο περίεργο, αλλά όπως φαίνεται όχι ανεξήγητο. Τον Ιούλιο του 2015 χάθηκαν τα ίχνη του πρίγκιπα Τούρκι μπιν Μπαντάρ, ο οποίος απήχθη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαρόκο. Είχε γίνει γνωστός τον Μάρτιο του 2011 όταν ξεκίνησε να ανεβάζει στο YouTube βίντεο με τα οποία ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε σε ιρανικά media, γεγονός που αναμφιβόλως θα προκάλεσε απανωτά εγκεφαλικά στις ηγετικές κεφαλές του Ριάντ, δεδομένου ότι το Ιράν είναι ο μεγάλος και διακηρυγμένος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας.
Δύο περίπου μήνες μετά την απαγωγή του Τούρκι ήρθε η σειρά του πρίγκιπα Σαούντ μπιν Σαίφ αλ-Νασρ, ο οποίος εξαφανίστηκε λίγο μετά αφού επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό την Ιταλία όπου επρόκειτο να έχει συναντήσεις για μπίζνες. Ο πρίγκιπας Σαούντ ξεκίνησε να επικρίνει το καθεστώς του Ριάντ το 2014. Αφού άνοιξε έναν λογαριασμό στο Twitter άρχισε μέσω αυτού να κατηγορεί τη βασιλική οικογένεια ότι στήριξε το πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, (άλλου μεγάλου εχθρού του Ριάντ) τον Ιούλιο του 2013.
Ο Σαούντ κατηγόρησε επίσης σαουδάραβες αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας ότι έβαλαν στην τσέπη τους εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ενας άλλος «αποστάτης» πρίγκιπας, ο Καλέντ μπιν Φαρχάν, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει στη Γερμανία το 2013 όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο, πιστεύει ότι ο Σαούντ ξεγελάστηκε να ταξιδέψει από το Μιλάνο στη Ρώμη όπου θα συζητούσε δήθεν με εκπροσώπους ιταλορωσικής εταιρίας για να ανοίξει παράρτημα στον Περσικό Κόλπο. «Πείστηκε να επιβιβαστεί σε ιδιωτικό αεροπλάνο της εταιρίας αλλά αντί να προσγειωθεί στη Ρώμη προσγειώθηκε στο Ριάντ» ισχυρίζεται ο Καλέντ.
Κατά τη μαρτυρία του Καλέντ η απαγωγή σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες. Και αυτός φοβάται πια για τη ζωή του καθώς ανησυχεί πως ίσως απαχθεί και ο ίδιος. «Τέσσερα μέλη της οικογένειας ζούσαμε στην Ευρώπη. Επικρίναμε την οικογένεια και την εξουσία της στη Σαουδική Αραβία. Τρεις από εμάς έπεσαν θύματα απαγωγής. Είμαι ο τελευταίος που έμεινε» δήλωσε στo BBC ο Καλέντ.