Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ποζάρει σε εκδήλωση του GQ. | Photo by Jamie McCarthy/Getty Images for GQ/Ideal Images
Επικαιρότητα

To «μωρό» των 100 εκατ. δολαρίων

Ο Γιάννης από τα Σεπόλια, ο Γιάννης του Φιλαθλητικού, έγινε ο Giannis των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Στα 22 του, είναι ο πλουσιότερος έλληνας αθλητής -σε όλα τα σπορ- και από τους πιο ακριβοπληρωμένους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Το κυριότερο; Αξίζει κάθε σεντ!
Sportscaster

Η είδηση για το νέο, μυθικό συμβόλαιο που θα υπογράψει –το απόγευμα της Τρίτης, 20 Σεπτεμβρίου– ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς, κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Διότι, αυτό κι αν είναι αθλητικό παραμύθι: ένα 22 χρονο παιδί, το οποίο μέχρι πριν από πέντε χρόνια πουλούσε στους δρόμους ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου για την επιβίωση της πάμπτωχης εξαμελούς φαμίλιας του, θα βγάλει -μέσα σε μια τετραετία- 100 εκατομμύρια δολάρια!

Το ΝΒΑ έχει πολλές τέτοιες απίθανες ιστορίες να διηγηθεί, όμως σαν του «Κούνμπο», καμία. Το «ανορεξικό» παιδί από τα Σεπόλια -όλος χέρια και πόδια- το 2012 έπαιζε πλέι-μέικερ στην εφηβική ομάδα του Φιλαθλητικού, στην Α2 Κατηγορία, και περίμενε «πώς και πώς» το νεύμα του προπονητή του για να μπει στον αγώνα μερικά λεπτά. Τρία χρόνια μετά, βρέθηκε να σκοράρει 33 πόντους εναντίον των Καβαλίερς του ΛεΜπρον Τζέιμς. Και τώρα, έγινε βασικός στους Μπακς -μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ΝΒΑ- που του πρόσφεραν το βάρος του σε εκατομμύρια. Ναι, ο λιπόσαρκος Γιάννης, που όλη μέρα την έβγαζε με κρουασάν και μίλκο, έφτασε τα 98 κιλά.

Η νέα συμφωνία του «Greek Freak» με το Μιλγουόκι αφορά την τετραετία 2017-2021. Σύμφωνα με το Yahoo Sports, ο έλληνας άσος θα λάβει 22.471.910 δολάρια την πρώτη σεζόν (2017-2018) και 24.157.303 την αμέσως επόμενη. Τα περισσότερα χρήματα θα τα εισπράξει στις δυο τελευταίες χρονιές του συμβολαίου του: 25.842.697 δολάρια το 2019-2020 και 27.528.090 δολάρια το 2020-2021. Τότε, θα διαπραγματευθεί με τους Μιλγουόκι Μπακς -και με όποιες άλλες ομάδες ενδιαφερθούν να τον αποκτήσουν- από μηδενική βάση. Ακόμη κι αν το 2021 υπογράψει συμβόλαιο με τη μέγιστη διάρκεια (για πέντε χρόνια), θα προλάβει -στα 31 του- να πετύχει ακόμα μια «χρυσή» συμφωνία.

Εφέτος θα παίξει με το παλιό καθεστώς, για περίπου τρία… ψωροεκατομμύρια δολάρια. Θα είναι ένατος στον κατάλογο μισθοδοσίας των «Ελαφιών», όμως από την επόμενη σεζόν θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος άσος της ομάδας του. Μέχρι σήμερα, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έχει εισπράξει 5,5 εκατομμύρια δολάρια.

 

Ιούνιος 2013, Μπρούκλιν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (αριστερά) με τον αδελφό του Θανάση σηκώνουν την ελληνική σημαία στα ντραφτ του ΝΒΑ, όταν γίνεται γνωστό ότι ο πρώτος επιλέχθηκε στο Νο15 από τους Μιλγουόκι Μπακς (Photo by Mike Stobe/Getty Images/ Ideal Images)

Το νέο του συμβόλαιο δεν τον καθιστά μόνον τον πλουσιότερο έλληνα αθλητή -σε όλα τα σπορ-αλλά κι έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Στις συνολικές αποδοχές θα βρίσκεται στο νούμερο 13 της λίστας, όμως στους μέσους όρους των ετήσιων μισθών (25 εκατ. δολάρια για τον Αντετοκούνμπο) ανεβαίνει στην 11η θέση. Ο Νο 1 του καταλόγου, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς (Καβαλίερς) θα εισπράττει 33.285.709 δολάρια. Τέλος, ο Αντετοκούνμπο -μαζί με τον Ντιρκ Νοβίτσκι των Μάβερικς- θα είναι ο υψηλότερα αμειβόμενος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ.

Ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού -ο οποίος ανέβηκε τα σκαλιά της δόξας τόσο γρήγορα, που δεν πρόλαβε να παίξει στην Α1 προτού τον… αρπάξουν οι αμερικανοί σκάουτερς- είναι ένας από τους μόλις δέκα NBAers που κατέκτησαν εννεαψήφιο συμβόλαιο (100 εκατ. δολάρια και πάνω).

Ο Giannis αγωνίζεται με τα «Ελάφια» στο ΝΒΑ από το 2013, ως το Νο 15 του draft. Πέρυσι έκανε την καλύτερή του χρονιά στον «μαγικό κόσμο»: σε 80 ματς της κανονικής περιόδου είχε, κατά μέσον όρο, 16,9 πόντους, 7,7 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ και 1,4 τάπες.

Αυτά που κάνει ο Αντετοκούνμπο από την ημέρα που οι Μπακς τον έχρισαν ηγέτη τους, δεν έχουν ξαναγίνει στο παρκέ από άλλον παίκτη με τέτοιο μπόι (2μ.12). Τιμή και δόξα στον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Παπαλουκά, τον Διαμαντίδη ή τον Σπανούλη, αλλά κανείς τους δεν θα μπορούσε να διανοηθεί -καν- αυτά που ο Γιάννης έχει επιδείξει στον κόσμο του μπάσκετ, από τα 21 του χρόνια.

Αυτό το μπασκετικό «θαύμα» είχε προσπαθήσει -την περασμένη Ανοιξη- να το εξηγήσει ο κόουτς των Μπακς, Τζέισον Κιντ: «Ο Γιάννης έχει ξεφύγει κατά πολύ από τη φυσιολογική καμπύλη της εξέλιξης ενός παίκτη. Η σωματική του διάπλαση, η διάθεση για δουλειά και το υψηλό μπασκετικό IQ του, τον έχουν βοηθήσει να κατανοήσει σε χρόνο – ρεκόρ τις απαιτήσεις της θέσης του πόιντ-γκαρντ. Ξοδεύει πολλή ώρα στο γυμναστήριο, ρωτά διαρκώς πράγματα που έχουν να κάνουν με τα μυστικά της θέσης, κι έχει ηγετικά προσόντα. Αυτά που κατάφερε, σε επίπεδο στατιστικής, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ιδίως το «coast to coast» με τρεις ντρίμπλες, την προσποίηση και το κάρφωμά του, μόνο δύο τρεις παίκτες στον κόσμο μπορούν να τα κάνουν». Ενας συμπαίκτης του, ο Τζαμπάρι Πάρκερ, ήταν πιο λακωνικός: «Θέλω πραγματικά να βρω την αγελάδα από την οποία παίρνει το γάλα του. Πρέπει να είναι απίστευτης ποιότητας».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε ώρα δράσης (Photo by Maddie Meyer/Getty Images/Ideal Images)

Πέρα από το «πακέτο» σωματοδομής, αθλητικών προσόντων και ευφυΐας, οι Αμερικανοί… παραμιλάνε και για τον χαρακτήρα του Γιάννη. Για τη νοοτροπία του. Αυτό που οι σκάουτερς του ΝΒΑ σημειώνουν στα μπλοκάκια τους ως «work ethic». Πάντα δούλευε πολύ. Από τότε που ήταν στην Ελλάδα, και πληρωνόταν με ένα «μπράβο» κι ένα πιάτο φαΐ. Του άρεσε η προπόνηση. Πάλευε για την μπάλα, λες και επρόκειτο για κανονικό αγώνα. Κοιτούσε τους απέναντι, ξεχώριζε τον καλύτερο και ζητούσε να τον μαρκάρει. Τι να φοβηθεί; Οπως έχει πει ο ίδιος: «Ετσι ανταγωνιστικός ήμουν πάντα. Ετσι μεγάλωσα, γιατί έπρεπε να ζήσω».

Με το που τον είδαν, στην Ελλάδα, σε μια επίδειξη ταλέντων, οι άνθρωποι της Σαραγόσα «τρελάθηκαν». Πήγαν αμέσως με τα συμβόλαια στα χέρια και τον ζήτησαν. Τον πήραν. Ούτε εκεί πρόλαβε να παίξει, γιατί τον εντόπισαν οι «αετοί» του ΝΒΑ. Αλλά έβγαλαν πλούσιο… μεροκάματο οι Ισπανοί, όσο οι ελληνικές ομάδες κοιμόντουσαν. Ο Γιάννης ήθελε πολύ ένα συμβόλαιο στην Ευρώπη, επειδή εκκρεμούσε -ακόμη- η υπόθεση του διαβατηρίου του. Θα θυμάστε πώς λύθηκε. Μετά τον διεθνή ντόρο που έγινε γι’ αυτόν.

Στην Ελλάδα γνώρισε την πείνα, τον ρατσισμό και αμέτρητες δυσκολίες. Γνώρισε, όμως, και την υποστήριξη, την αλληλεγγύη, την καλοσύνη κάποιων ανθρώπων της. Μεγάλη καρδιά εκείνοι, μεγάλο συκώτι ο Γιάννης (ο γιατρός είχε πει οτι έφταιγε ο υποσιτισμός του), δεν τον άφησαν από τα μάτια τους. Τον βοήθησαν, όπως και όσο μπορούσαν. Ο Αντετοκούνμπο δεν τους ξέχασε. Ούτε όταν τον κάλεσε στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός, ούτε όταν μπήκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, ούτε όταν γνώρισε τον «Πλανητάρχη», ως σταρ του ΝΒΑ πια. Θα κολυμπάει στα εκατομμύρια, θα παίζει στο αυθεντικό all-star, όμως θα παραμείνει ο Γιάννης από τα Σεπόλια. Ο Γιάννης του Φιλαθλητικού. Ο Γιάννης που αξίζει να χαιρόμαστε με τις χαρές του.