| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Το “Moskva” ήταν ένα αγκάθι στα πλευρά της Ουκρανίας»

Βρετανοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν το σημαντικό ψυχολογικό και στρατιωτικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και εξηγούν γιατί η καταστροφή του καταδρομικού μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση του ρωσικού στόλου
Protagon Team

Πριν από μερικά χρόνια το «Moskva» ηγείτο των εορτασμών για την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στα παράλια της Κριμαίας. Ηταν ένα επιβλητικό θέαμα για τους ρωσόφιλους κατοίκους της προσαρτημένης χερσονήσου και ένα μήνυμα για τους ουκρανούς γείτονές τους, μερικά μίλια δυτικότερα.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το καταδρομικό των 12.500 τόνων, ο απόλυτος κυρίαρχος της Μαύρης Θάλασσας και ναυαρχίδα του εκεί ρωσικού στόλου, βρίσκεται στον βυθό.

Το περιστατικό δεν έχει περίοπτη θέση στην ιεράρχηση των θεμάτων στα ρωσικά δελτία ειδήσεων. Στο μεσημβρινό δελτίο του Καναλιού 1 το σχετικό ρεπορτάζ έπαιξε μόλις για λίγα δευτερόλεπτα. Αν και μάλλον αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Εν καιρώ πολέμου, πρώτο θέμα είναι μόνο οι νίκες και οι αντίπαλοι στρατιώτες που τάχα «παραδίδονται κατά χιλιάδες»…

Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του «Moskva» είναι άσχημο νέο για το Κρεμλίνο, ένα πλήγμα τόσο για το αξιόμαχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων όσο και για το ηθικό –για να μη μιλήσουμε για τη ζημιά σε όρους πολιτικής επικοινωνίας για τον Πούτιν που έχει κάνει την προπαγάνδα τρόπο ζωής. Το «Moskva» είναι –σωστότερα: υπήρξε– ένα πλοίο-σύμβολο της Ρωσίας. Και μόνο η παρουσία του θηριώδους καταδρομικού στην περιοχή ήταν απόδειξη της ισχύος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα δεν είναι τίποτα, ούτε θα είναι στο εξής…

«Το “Moskva” ήταν ένα αγκάθι στα πλευρά της Ουκρανίας από την αρχή αυτής της σύγκρουσης. Το να το βλέπεις να καίγεται και να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά… Νομίζω ότι είναι μια πραγματική τόνωση του ηθικού των Ουκρανών», δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Πίτερσεν από το ρωσικό Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών, πριν ακόμη ανακοινωθεί η βύθισή του.

To «Moskva» ετοιμάζεται να ρίξει άγκυρα στη βάση του, στο κριμαϊκό λιμάνι της Σεβαστούπολης. Τώρα βρίσκεται στον βυθό (REUTERS/Alexey Pavlishak)
Πλωτό υπερφρούριο

Το καταδρομικό κλάσης Slava (όπως ήταν αρχικά το όνομά του μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης) ήταν το τρίτο μεγαλύτερο πλοίο του ενεργού στόλου της Ρωσίας, δήλωσε στο BBC ο ειδικός σε θέματα ναυτιλίας Τζόναθαν Μπένθαμ από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών.

Ηταν εξοπλισμένο με ένα τριπλό σύστημα αεράμυνας που αν λειτουργεί σωστά, σου δίνει τρεις ευκαιρίες να αμυνθείς σε μια επίθεση πυραύλων τύπου Neptune, όπως αυτοί που οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι το βύθισαν. Συγκεκριμένα, εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορείς να ενεργοποιήσεις έξι οπλικά συστήματα βολής μικρού βεληνεκούς (CIWS) ως έσχατη λύση, όταν η απειλή βρεθεί σε απόσταση αναπνοής. Και όλα αυτά σε ορίζοντα 360 μοιρών.

«Το σύστημα CIWS μπορεί να εκτοξεύσει 5.000 βολές σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος αντιαεροπορικών πυρών γύρω από το καταδρομικό, την τελευταία γραμμή άμυνάς του», πρόσθεσε ο Μπένθαμ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επισκεφθεί το «Moskva», στο λιμάνι του Σότσι (Φωτογραφία αρχείου/  Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS)

Εάν αποδειχθεί ότι το πλήγμα προήλθε από πύραυλο, «αυτομάτως εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στόλου συνολικά: Μήπως το “Moskva” δεν είχε αρκετά πυρομαχικά; Μήπως αντιμετώπιζε προβλήματα λειτουργικού χαρακτήρα σε κάποια υποσυστήματα; Σε κάθε περίπτωση, θα περίμενε κανείς ότι με αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τριών επιπέδων θα ήταν, αν όχι αδύνατο, σίγουρα πολύ δύσκολο να χτυπηθεί», πρόσθεσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Οι πύραυλοι Neptune

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι χτύπησαν το «Moskva» με έναν ουκρανικής κατασκευής πύραυλο Neptune. Το σύστημα πυραύλων τύπου «Κρουζ» ήταν η ουκρανική απάντηση στην αυξανόμενη ναυτική απειλή της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα Post του Κιέβου, το ουκρανικό Ναυτικό παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των πυραύλων Neptune, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, μόλις τον Μάρτιο του 2021.