Η τήρηση των μέτρων και οι άδειοι δρόμοι στην Αθήνα μάς επιτρέπουν σήμερα να προχωρήσουμε μπροστά | SOOC
Επικαιρότητα

Ερευνα: Το lockdown απέτρεψε 4.360 θανάτους στην Ελλάδα

Τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση έσωσαν χιλιάδες ζωές, αποκαλύπτει έρευνα που προδημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal
Protagon Team

Οσο δύσκολα και αν ήταν τα μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊό που τήρησαν οι Ελληνες, τελικά απέδωσαν τα μέγιστα και έσωσαν 4.360 ζωές και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκαναν έλληνες επιστήμονες.

Η ευρύτερη εφαρμογή των μέτρων ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου με λουκέτο στα σχολεία, στις 13 του ίδιου μήνα με κλείσιμο των καφέ, μπαρ, εστιατορίων, στις 16 των εμπορικών καταστημάτων, ενώ 23 Μαρτίου εφαρμόστηκε ο περιορισμός της κυκλοφορίας, που σταδιακά επεκτάθηκε μέχρι και τις 4 Μαΐου.

Την έρευνα πραγματοποίησε ομάδα ελλήνων επιστημόνων, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας στη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη.

Στόχος της ήταν να αξιολογηθούν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε σχέση με τους θανάτους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτά τα δύο ήταν άλλωστε και το αποκλειστικά ζητούμενα αποτελέσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, δηλαδή τους πρώτους δύο μήνες.

Κατάρρευση του ΕΣΥ

Στην έρευνα γίνεται ξεκάθαρο ότι σήμερα θα θρηνούσαμε όχι μόνο 140 νεκρούς από τη νόσο Covid-19, αλλά ακόμα 4.360 συνανθρώπους μας, που θα είχαν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία θα είχαν την «εικόνα της Ιταλίας», καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα είχε κατακλυστεί μεταξύ 30 Μαρτίου και 4 Απριλίου.

Η έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών – 2ος Κύκλος» (MIS-5033021), που υλοποιήθηκε από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY).

Η μελέτη προδημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal και αναμένεται η τελική ανασκόπηση και έγκριση (peer review) για τη δημοσίευση στο επόμενο τεύχος.