Μητσοτάκης και Μέρκελ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η άμεση επαφή του Πρωθυπουργού με την καγκελαρία οδήγησε στην αποκλιμάκωση της κρίσης | Dimitris Papamitsos / SOOC / PM_Hand Out/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Tο «κλειδί» του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

Ηταν η πρώτη φορά που ο γερμανικός παράγοντας έστειλε τόσο εμφατικά το μήνυμα στην Τουρκία ότι τα πράγματα δεν είναι… business as usual. Και ήταν ίσως η πρώτη φορά που τάχθηκε σαφώς υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή, εγκαταλείποντας την τακτική των ίσων αποστάσεων
Protagon Team

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν για την «όπισθεν» των Τούρκων ως προς τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το «Oruc Reis» σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη (εδώ), ήταν η επισφράγηση της επί μέρες κυοφορούμενης αποκλιμάκωσης που ήταν σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Τα πολεμικά πλοία επέστρεφαν στις βάσεις τους, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες το «Oruc Reis» είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αττάλειας. Ηταν σαφές ότι η Τουρκία για την ώρα ανέβαλε τους σχεδιασμούς της.

Οπως το έθετε κυβερνητική πηγή χθες, ήταν ίσως η πρώτη φορά που η Τουρκία δεν πραγματοποίησε τις απειλές της. Και αυτό γιατί το σύνηθες πρίσμα ανάλυσης των τουρκικών λεγομένων ήταν ότι η Τουρκία υλοποιεί όσες απειλές προαναγγέλλει ρητορικά. Αυτό, όμως, όπως επεσήμαινε η ίδια πηγή, δεν έγινε «στον αυτόματο». Ήταν προϊόν στοχευμένων ελληνικών ενεργειών εδώ και αρκετές ημέρες, οι οποίες έστειλαν το μήνυμα στους συμμάχους της χώρας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που τηρεί το διεθνές δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Εξ ου και η παρέμβαση της Γερμανίας ήταν τόσο εμφατική αυτή τη φορά, στέλνοντας το μήνυμα στην Τουρκία ότι τα πράγματα δεν είναι… business as usual.

Αυτή η παρέμβαση, όπως έχει γράψει εκ νέου το Protagon, ήταν σαφής από τη Μέρκελ προς τον Ερντογάν. Εστάλη με ευκρίνεια το μήνυμα ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, εν μέσω της γερμανικής προεδρίας. Ήταν, δε, ίσως η πρώτη φορά που η Γερμανία παρεμβαίνει τόσο σαφώς υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων, κραδαίνοντας το όπλο των οικονομικών κυρώσεων που «πονάει» τον Ταγίπ Ερντογάν, με δεδομένη και την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Μια κρίσιμη παράμετρος την οποία αναδεικνύουν, παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη στο Protagon είναι ότι η Ελλάδα φρόντισε να στείλει τα δέοντα μηνύματα από νωρίς, ήδη από την άτυπη τριμερή που έγινε στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του Καλίν, υπό τον ισχυρό σύμβουλο της Μέρκελ Γιαν Χέκερ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τώρα αποδεικνύεται η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτή την τριμερή, η οποία, σημειωτέον, έγινε αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με ό,τι αυτό συνεπάγετο για τη φόρτιση της στιγμής. Και σε αυτή τη συνάντηση δόθηκαν τα κατάλληλα μηνύματα και η Ελλάδα απέδειξε και στη συνήθως δύσπιστη Γερμανία, παρούσης και της Τουρκίας, ότι δεν είναι αυτή που συντηρεί την ένταση στην περιοχή. Όταν, δε, οι Τούρκοι με τη NAVTEX δυναμίτισαν την κατάσταση, κόντρα στον στόχο της καταλλαγής που είχε η τριμερής του Βερολίνου, ο γερμανικός παράγοντας ενεργοποιήθηκε αποφασιστικά.

Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα μένει να φανεί. Στην Αθήνα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Τουρκίας, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι μας περιμένουν ορισμένες εβδομάδες ηρεμίας. Ήδη, πάντως, η Τουρκία επιδιώκει να μεταφέρει την πίεση στην Κύπρο, με νέα NAVTEX (εδώ) που αφορά έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Για πρώτη φορά, πάντως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ερντογάν φέρεται να συνειδητοποίησε ότι η σύγκρουση θα του κόστιζε ακριβά.