Πολίτες με μάσκες στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis /SOOC
Επικαιρότητα

Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί: Οσο λιγότεροι οι εμβολιασμένοι, τόσο περισσότερα τα κρούσματα

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών, καθώς οι περιοχές με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, αν δεν έχουν ήδη «κοκκινίσει», φλερτάρουν επικίνδυνα με το lockdown
Γιάννης Δεβετζόγλου

Αμεση σχέση της εμβολιαστικής κάλυψης και του επιδημιολογικού φορτίου του κορονοϊού, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων των δύο δεικτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή, ο Επιδημιολογικός Χάρτης έχει χρώμα πορτοκαλί ή κίτρινο, κάτι που σημαίνει ότι είναι χαμηλά η θετικότητα και ο δείκτης μεταδοτικότητας.

Πρόκειται δηλαδή για περιοχές που προς το παρόν δεν απασχολούν τους επιστήμονες, καθώς λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα στην κοινότητα και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως, οι οποίες μπήκαν σε μίνι lockdown την Παρασκευή, «εμφανίζουν χαμηλή επίδοση στους εμβολιασμούς των πολιτών», όπως τονίζει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων», εξηγεί η καθηγήτρια.

Συγκεκριμένα, σε τρεις περιοχές στην Αττική με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, ο δείκτης θετικότητας είναι αρκετά πιο χαμηλά από τις περιοχές που βρίσκονται σε μίνι lockdown στη Βόρεια Ελλάδα.

Αττική

Βόρειος Τομέας

Πλήρως εμβολιασμένοι 68,46%

Δείκτης θετικότητας 0,22%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 7 ανά 100.000 κατοίκους

Κεντρικός Τομέας Αθηνών

Πλήρως εμβολιασμένοι 61,95%

Δείκτης θετικότητας 0,41%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 9,9 ανά 100.000 κατοίκους

Νότιος Τομέας Αθηνών

Πλήρως εμβολιασμένοι 62,4%

Δείκτης θετικότητας 0,3%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 8,3 ανά 100.000 κατοίκους

Βόρεια Ελλάδα

Αντίθετη εικόνα και μεγάλη επιβάρυνση εμφανίζουν περιοχές της Μακεδονίας που έχουν ενταχθεί στο «κόκκινο», πολύ αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου. Οι ίδιες περιοχές διατηρούν χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Θεσσαλονίκη

Πλήρως εμβολιασμένοι 50,08%

Δείκτης θετικότητας 0,8%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 27,4 ανά 100.000 κατοίκους

Κιλκίς

Πλήρως εμβολιασμένοι 41%

Δείκτης θετικότητας 0,96%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 29,8 ανά 100.000 κατοίκους

Ημαθία

Πλήρως εμβολιασμένοι 48,88%

Δείκτης θετικότητας 1,2%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 44,6 ανά 100.000 κατοίκους

Πιερία

Πλήρως εμβολιασμένοι 41,63%

Δείκτης θετικότητας 1,34%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 43,2 ανά 100.000 κατοίκους

Καστοριά

Πλήρως εμβολιασμένοι 54,24%

Δείκτης θετικότητας 1,73%

Μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων: 57 ανά 100.000 κατοίκους

Ο επιδημιολογικός χάρτης της εβδομάδας
Μεγαλύτερα εμβολιαστικά ποσοστά σε νησιά και μεγάλα αστικά κέντρα

Τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα ημιαστικά και οι αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν διαφορές ως προς την εμβολιαστική κάλυψη. Συγκεκριμένα, τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, αντίθετα από τις αγροτικές περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι εμφανίζονται περισσότερο δύσπιστοι ή ακόμη και αδιάφοροι απέναντι στον εμβολιασμό.

Την υψηλότερη, όμως, εμβολιαστική κάλυψη την έχουν τα νησιά και ειδικά όσα δέχονται περισσότερους ξένους επισκέπτες, για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπως αποκάλυψε (εδώ) κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, υπάρχει και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 35 με 45, που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείο.

«Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς», τονίζει η κυρία Παπαευαγγέλου.