Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τη Δευτέρα τις «φιλόδοξες» και «γενναίες» μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διευθέτηση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα «εδώ και καιρό».
«Το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γαλλία εδώ και πολύ καιρό», όπως είναι οι «διαρκείς ανισορροπίες του προϋπολογισμού», η «υψηλή ανεργία» και η «χαμηλή ανταγωνιστικότητα», διαβεβαιώνει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία.
Το ΔΝΤ, που συνήθως «τσιγκουνεύεται» τους επαίνους για τη Γαλλία, χαιρέτισε επίσης τη βούληση της κυβέρνησης να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας από το τέλος της φετινής χρονιάς.
«Η σημασία που αποδίδεται στη μείωση των δημοσίων δαπανών είναι η αρμόζουσα για την επίτευξη μιας σταδιακής εξισορρόπησης του προϋπολογισμού και μιας ελάφρυνσης των δημοσιονομικών πιέσεων. Για να είναι αξιόπιστη αυτή η στρατηγική, επιβάλλονται βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης», συνεχίζει το Ταμείο, που δηλώνει πεπεισμένο ότι αυτή η προσπάθεια «είναι απαραίτητη εξ υπαρχής».
Το ΔΝΤ εκφράζει επίσης την υποστήριξή του στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την οποία χαρακτηρίζει «ευρεία και φιλόδοξη». «Επιδιώκει να βελτιώσει την ευελιξία στο επίπεδο των επιχειρήσεων, να μεταρρυθμίσει το ταμείο ανεργίας και να ενισχύσει το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης» γράφει στο κείμενο αυτό.
Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη φορολογία των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα από κεφάλαια και από εργασία, θα πρέπει «να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την απασχόληση», συνεχίζει.
Το Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τη Γαλλία και φέτος αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,5% (από 0,1%) ενώ την επόμενη χρονιά θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.