Ο πρωθυπουργός στη σύνοδο για το Προσφυγικό που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες | Adris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Το ΔΝΤ στο στόχαστρο του Τσίπρα

Θέση υπέρ της αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα παίρνει ο πρωθυπουργός στους Financial Times. Η απόφασή αναμένεται να αυξήσει την ένταση με το Βερολίνο αποξενώνοντας το Ταμείο που τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους
Protagon Team

Το ΔΝΤ πρέπει να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, όταν θα κληθεί να εξετάσει τη συμμετοχή του σε αυτό, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. Η δήλωση αναμένεται να επαναφέρει την ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, δεδομένου ότι η Γερμανία, με προεξάρχοντα τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα ταχτεί υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα προς την Κέριν Χόουπ και τον Μάρτιν Βολφ, εκφράζει την απορία του για την «μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου στα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα». Στις αρχές του 2016, όταν το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα παρατείνει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, πρέπει να αποχωρήσει, τονίζει.

«Νομίζουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης μιας ανεπανάληπτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική επάρκεια να διαχειριστεί με επιτυχία τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», λέει ο Πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν νέο σημείο τριβής ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις – και ήδη από την αρχή της κρίσης – είχε ταχτεί υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας την εμπειρία του Ταμείου.

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανειακό της πρόγραμμα, με αφορμή μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα στον ίδιο τόνο, δηλαδή περί εποικοδομητικής παρουσίας του ΔΝΤ και μη ρεαλιστικών απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν και οι Financial Times, το ΔΝΤ είχε ταχτεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους, αν και δεν υποστηρίζει το κούρεμά του, θέση την οποία έχουν εκφράσει και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού έρχονται πάντως λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης για την Ελλάδα από το ΔΝΤ όπου, για άλλη μία φορά, αλλά τώρα ίσως λίγο πιο έντονα, το Ταμείο σημείωνε ότι έχουν γίνει λάθη στην διαχείριση του ελληνικού προγράμματος εκ μέρους του. Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η έκθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδα.

«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, είναι δύσκολο για μια χώρα της ΕΕ να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο πολύ χρόνο»

Σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν για να ανακτήσει η χώρα την εθνική κυριαρχία της.

«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, είναι δύσκολο για μια χώρα της ΕΕ να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο πολύ χρόνο. Για να την ανακτήσει και να μείνει έξω από το πρόγραμμα, πρέπει να υλοποιήσουμε τη δανειακή συμφωνία. Είναι σκληρό, αλλά καλύτερο από κάθε άλλη επιλογή».

Τον Ιανουάριο με την πρώτη αξιολόγηση θα έχουμε ολοκληρώσει το 70% των απαιτούμενων μέτρων, προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις προοπτικές για το 2016, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί ως τον Μάρτιο και η χώρα θα ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές για δανεισμό «πριν από το τέλος του 2016».