Το παιχνίδι στο Μόναχο ήταν ένα… άγριο μονότερμα: 27-3 οι τελικές προσπάθειες, 65%-35% η κατοχή μπάλας, 713-337 οι πάσες, 608-227 οι επιτυχημένες μεταβιβάσεις, 14-1 τα κόρνερ. Ολοι οι στατιστικοί δείκτες, υπέρ της Μπάγερν. Ο Ολυμπιακός μπορεί να περηφανεύεται μόνο για τις εννέα επεμβάσεις -κάποιες εξ’ αυτών εντυπωσιακές, όσο και σωτήριες- του τερματοφύλακά του, Ζοσέ Σα.
Α, ναι. Και για το σκορ. Στην «Αλιάνς Αρίνα» έχουν υποφέρει μεγάλες ευρωπαϊκές φίρμες. Στους 16 προηγούμενους αγώνες τους εκεί, για τη φάση των ομίλων του Champions League, οι Βαυαροί μετρούσαν 15 νίκες και μία ισοπαλία (1-1 με τον φοβερό Αγιαξ). Η τελευταία τους ήττα (2-3 από τη Μάντσεστερ Σίτι) σημειώθηκε πριν από έξι ολόκληρα χρόνια: στις 6 Δεκεμβρίου 2013. Στο διάστημα αυτό, τον Νοέμβριο του 2015, ο ίδιος ο Ολυμπιακός είχε χάσει στο Μόναχο με 4-0.
Ο Πέδρο Μαρτίνς θα ήταν αφελής εάν έβγαζε την ομάδα του… στο ξέφωτο, πιστεύοντας ότι η αγωνιστική κρίση που περνούν οι Γερμανοί, ή η συντήρηση δυνάμεων για το επικείμενο ντέρμπι με την Ντόρτμουντ (Κοουτίνιο, Αλκάνταρα και Τολισό είχαν ρεπό, για να είναι ξεκούραστοι το Σάββατο), θα τους έκανε λιγότερο επικίνδυνους. Ο πορτογάλος προπονητής, πολύ λογικά, επέλεξε το σχήμα με τους τρεις ανασταλτικούς μέσους και φρόντισε, πρωτίστως, να οχυρώσει την περιοχή του. Είχε και μια καλή ιδέα: έριξε στο ματς τον Ραντζέλοβιτς, που είναι ταχύτατος και απρόβλεπτος. Η μια -και μόνη- φάση της προκοπής που δημιούργησαν οι «ερυθρόλευκοι», προήλθε από τον νεαρό Σέρβο.
Ο Ολυμπιακός έπαιξε την Μπάγερν υπερβολικά συντηρητικά, ακριβώς όπως τον αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τους αντιπάλους του. Κι έχασε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κερδίζει τα εγχώρια ματς. Η μπάλα παιζόταν διαρκώς στα καρέ του, οι παίκτες του κουράστηκαν να αμύνονται χωρίς ανάσα, κι άρχισαν να κάνουν λάθη. Τότε μίλησε η ατομική ποιότητα των «απέναντι». Του Γκορέτσκα, του Κομάν, του Λεβαντόφσκι… Ιδίως του πολωνού φορ, που βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Την πρώτη φορά που τροφοδοτήθηκε σωστά στον αγώνα, στο 69′, πέτυχε γκολ: το 21ο του, εφέτος, σε 17 ματς.
Το τελικό 2-0 ήταν ένα αξιοπρεπές σκορ. Αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν τόσο τιμητική, όσο δείχνει το αποτέλεσμα. Οι παίκτες του δεν κατάφερναν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους ούτε για μερικά δευτερόλεπτα, σπανίως άλλαζαν δεύτερη πάσα στη σειρά, και υποχρέωσαν τον γερμανό τερματοφύλακα, Νόιερ, να πέσει στο χορτάρι μόνο μια φορά σε όλο το 90λεπτο: στο σουτ του Ραντζέλοβιτς (16′), που έφυγε λίγο άουτ. Οι «ερυθρόκευκοι» έπαιξαν τόσο και έτσι, ώστε να αποφύγουν τη συντριβή. Οπως, πέρυσι, η ΑΕΚ του Ουζουνίδη και, προηγουμένως, ο Ολυμπιακός του Λεμονή. Η αλήθεια είναι, ότι από την εξαιρετική ομάδα του Μαρτίνς οι απαιτήσεις -ως προς την εμφάνιση- ήταν πολύ μεγαλύτερες. Αλλά δεν ευθύνεται εκείνος. Κομβικοί παίκτες του δεν ήταν σε καλή μέρα, και ο Βαλμπουενά είναι ανέτοιμος ακόμη.
Ευτυχώς που υπήρχε ο Σα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο προπονητής. Η καταπληκτική του εμφάνιση είναι το μεγαλύτερο κέρδος του Ολυμπιακού από τον αγώνα του στο Μόναχο. Αλλά και μια προσωπική δικαίωση του 26χρονου γκολκίπερ, που ταλαιπωρήθηκε πολύ προτού ο δρόμος του τον βγάλει στον Πειραιά. Το 2016 έκανε το μεγάλο άλμα της καριέρας του, υπογράφοντας στην Πόρτο, όμως στο «Ντραγκάο» έζησε στη σκιά του τεράστιου Ικερ Κασίγιας. Οταν του δόθηκε μια ευκαιρία, στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ τον Φεβρουάριο του 2018 για το Champions League, η εμπειρία ήταν εφιαλτική. Δέχτηκε πέντε γκολ. Αν και έφταιγε μόνο για το πρώτο, εκείνο το ματς σήμανε την αρχή του τέλους της σταδιοδρομίας του στους «Δράκους».
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ήρθε στον Ολυμπιακό ως δανεικός, για αναπληρωματικός του Γιαννιώτη, όμως στην πορεία έγινε βασικός και αναντικατάστατος. Από τα γκολπόστ των «ερυθρόλευκων» πέρασαν, τα τελευταία χρόνια, ο Καπίνο, ο Λεάλι, ο Προτό, ο Γιαννιώτης… Αλλά μόνον ο Σα έκανε τους οπαδούς να ξεπεράσουν τον Ρομπέρτο. Τον περασμένο Μάιο ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του, καταβάλλοντας στην Πόρτο 2.500.000 ευρώ. Με εμφανίσεις όπως η χθεσινή θα τον αποχωριστεί συντόμως, αλλά θα έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια.
Η τελευταία νίκη των «ερυθρόλευκων» στους ομίλους του Champions League σημειώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 2015 (2-1 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ). Εκτοτε, σε 12 παιχνίδια μετρούν 10 ήττες και δύο ισοπαλίες, με τέρματα 9 υπέρ και 30 κατά. Ο απολογισμός του πιο επιτυχημένου ελληνικού συλλόγου στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα μαρτυρά πόσο πίσω βρίσκεται, ακόμη, το ποδόσφαιρό μας.
Ο Ολυμπιακός ελπίζει να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί στα δύο τελευταία παιχνίδια του στον όμιλο: στις 26 Νοεμβρίου με την Τότεναμ (στο Λονδίνο), ή στις 11 Δεκεμβρίου με τον Ερυθρό Αστέρα (στο Φάληρο). Με δύο νίκες -και δύο ήττες της Τότεναμ- θα προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League. Με νίκη μόνον επί των Σέρβων, μπορεί να συνεχίσει στο Europa League. Οπου, με λίγη τύχη, είναι ικανός να φτάσει μακριά.