O γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς μίλησαν επί 75 λεπτά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι μια μικρή αχτίδα φωτός μέσα στον ζόφο του πολέμου στην Ουκρανία που βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα του πια. Σύμφωνα με το Κρελίνο, ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τους δύο συνομιλητές του για τις συνομιλίες με τους Ουκρανούς.
Δύο εκδοχές του τι συζητήθηκε έδωσαν το Βερολίνο και το Παρίσι. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίας, στην τηλεφωνική συνδιάλεξη των 75 λεπτών, ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν από τον ρώσο πρόεδρο την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.
«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο γερμανός αξιωματούχος.
Από το Ελιζέ όμως σημείωσαν ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι Μακρόν και Σολτς κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επεσήμαναν από το Ελιζέ.
Κρεμλίνο: Οι Ουκρανοί δολοφονούν αντιφρονούντες
Μια διαφορετική θεώρηση για το τι ειπώθηκε στη συνομιλία, έδωσε το Κρεμλίνο.
Από τη ρωσική προεδρία είπαν ότι ο Πούτιν κατήγγειλε στους δύο συνομιλητές του ότι το Κίεβο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα! Ο ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», όπως επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.