Τουρίστες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου | REUTERS/Stefanos Rapanis
Επικαιρότητα

Times: Οι Βρετανοί αψηφούν τις οδηγίες Τζόνσον και λιάζονται στην Κρήτη

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας μεταφέρει τον θυμό βρετανών τουριστών για τους περιορισμούς που έχει θέσει η Ντάουνινγκ Στριτ σε όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, ενώ οι επιχειρηματίες στα ελληνικά νησιά αγωνιούν
Protagon Team

Την Ελούντα επιλέγουν ήδη για διακοπές και φέτος, εύποροι Βρετανοί, παρά τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της, να αποφεύγουν χώρες που έχει χαρακτηρίσει «πορτοκαλί», όπως η Ελλάδα.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της Ανθής Καρασάββα στους βρετανικούς Times, από την Κρήτη, βρετανοί τουρίστες αναφέρουν ότι είναι παράλογη η σύσταση του Μπόρις Τζόνσον.

«Με κάνει έξαλλο», λέει ένας 40χρονος βρετανός τραπεζίτης στην εφημερίδα. «Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να νομοθετεί και να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να θέτει την πυξίδα της ηθικής που βάζει παγίδες ενοχής στους πολίτες που έχουν υπακούσει τους νόμους και έχουν πληρώσει αδρά για να τους εφαρμόσουν, σε αυτή την περίπτωση, τα αεροπορικά, πέντε τεστ Covid και καραντίνα μίας εβδομάδας στην επιστροφή. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ κανένα μάθημα ηθικής από έναν πρωθυπουργό και ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν έχουν καμία πυξίδα ηθικής οι ίδιοι».

Προς το παρόν, μόνο 12 χώρες είναι στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, ενώ οι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης είναι πορτοκαλί. Τον Ιούνιο, θα γίνει νέα αξιολόγηση από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Οι κρατήσεις σε θέρετρα όπως της Ελούντας, έχουν αυξηθεί τον Μάιο κατά 80%, αλλά απέχουν πολύ ακόμα για να φτάσουν τα επίπεδα του 2019. Τότε, το ένα τρίτο των 3,5 εκατ. Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, πήγαν στην Κρήτη. Εκείνη τη χρονιά, οι Βρετανοί ξόδεψαν 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τα μέρη αυτά προσφέρουν όλα τα κομφόρ στους επισκέπτες, από ρεζερβέ ξαπλώστρες στην παραλία και τραπέζια στα εστιατόριά τους, μέχρι ενισχυμένες πλατφόρμες wi-fi για τηλεργασία, γράφουν οι Times.

Ομως, οι περιορισμοί της κυβέρνησης αποτρέπουν χιλιάδες Βρετανούς από το να έρθουν στην Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά, καθώς δεν μπορούν όλοι να χάσουν μία εβδομάδα στην καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Και οι ντόπιοι που κάποτε δεν ήθελαν καθόλου τους νεαρούς φασαριόζους Βρετανούς, τώρα τους αποζητούν.

Ο Νίκος Διγενής, ξενοδόχος στα Μάλια, λέει ότι Βρετανοί ακύρωσαν 25 κρατήσεις, από τα 30 δωμάτια που έχει το ξενοδοχείο του και ελπίζει ότι θα έρθουν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού παραμένουν άδειες, όπως και τα δωμάτια, ενώ πολλά μπαρ και εστιατόρια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, προσθέτει η δημοσιογράφος.

Οι Βρετανοί είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών στην Ελλάδα, πίσω από τα 4,4 εκατ. Γερμανών, που έρχονται κάθε χρόνο.

Ο Φώτης Κοκοτός, ιδιοκτήτης του Elounda Peninsula, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν το κόστος των ακριβών τεστ Covid για τους Βρετανούς, που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Και τονίζει στους Times, ότι όλα εξαρτώνται από το πρόγραμμα εμβολιασμών: «Οσο πιο γρήγορα εμβολιασμούμε, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η Ελλάδα πράσινη για τη Βρετανία» και θα έχει ελπίδες η προσπάθεια επιβίωσης του ελληνικού τουρισμού.