Μητσοτάκης και Μέρκελ τα είπαν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Ιουλίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Επί τάπητος, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι διεργασίες για το «ευρωπαϊκό στοίχημα» του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μετά το διπλωματικό unfair Τσαβούσογλου με την τριμερή του Βερολίνου
Protagon Team

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου προκειμένου να επανενεργοποιηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – Αγκυρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.

Αντικείμενο της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, το ευρωπαϊκό «στοίχημα» για το Ταμείο Ανάπτυξης και όπως είναι επόμενο, η στάση της Γερμανίας, αλλά και συνολικά της ΕΕ, έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην φύγει από τη Σύνοδο των Βρυξελλών (σ.σ. η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των ηγετών της ΕΕ μετά την κρίση του κορονοϊού) χωρίς να έχει εξασφαλίσει συγκεκριμένες αποφάσεις-δεσμεύσεις για  το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων του υπό ίδρυση Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι στη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την Τρίτη, μίλησε για «στοίχημα της Ευρώπης», στη βάση μίας εκ θεμελιωδών της αρχών, της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Πρόκειται για μία πρόκληση για τον τρόπο που η ευρωπαϊκή μας οικογένεια αντιδρά κάθε φορά στα ζητήματα των καιρών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τού είπε ότι μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου «δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Μαζί του στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και την ενδιάμεση έκθεσή για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την οποία παρουσίασε εσχάτως στην κυβέρνηση η Επιτροπή Πισσαρίδη, υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο.

Ως προς την Τουρκία και την επιθετική της συμπεριφορά που επαναλήφθηκε την Τετάρτη με την έκδοση Navtex, για γεώτρηση από το «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής ΑΟΖ (εδώ), η Αθήνα αναμένεται να επισημάνει στους ευρωπαίους ομολόγους – εκτός από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας – την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να «πυρπολήσει» κάθε γέφυρα επικοινωνίας-συνεννόησης, όπως αυτό αποτυπώθηκε απο την ενέργεια του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύψει δημοσίως την τριμερή του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι ήταν σε υπηρεσιακό επίπεδο.