Από αριστερά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο γεν. γραμματέας Γιάννης Κωτσιόπουλος στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης | Sooc
Επικαιρότητα

Τι βρήκε στο υπουργείο ο Κικίλιας

Μία διαλυμένη εικόνα τους Συστήματος Υγείας, ακριβώς όπως τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας. Οι λεπτομέρειες σοκάρουν, καθώς οι προκάτοχοί του, όπως διαπίστωσε ο ίδιος μετά από ελέγχους, άφησαν το ΕΣΥ στην… «εντατική»
Γιάννης Δεβετζόγλου

Το πρόβλημα δεν ήταν τελικά οικονομικό, αλλά η κακή διαχείριση που έγινε από το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο νυν υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γιατρών, ο αριθμός των οποίων όχι μόνο δεν αυξήθηκε, παρά τις αναγγελίες για προσλήψεις που είχαν γίνει, αλλά μειώθηκε.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «από τους 8.577 εργαζόμενους που αποχώρησαν την περίοδο 2015-2019 καλύφθηκαν οι 7.205 θέσεις. Συνεπώς έμειναν 1.372 κενές θέσεις. Κάποιες από αυτές καλύφθηκαν με επικουρικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δαπάνες των επικουρικών 65%. Αρα το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη προκάλεσε ταλαιπωρία για τους εργαζομένους και τους ασθενείς και υψηλότερες δαπάνες για το σύστημα υγείας.

Ποιότητα και λειτουργία νοσοκομείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, ενώ ακόμη και αν πραγματοποιούνται με ευθύνη γιατρών και νοσηλευτών οι εφημερίες, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τους ασθενείς κατευθύνουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας φύλαξης νοσοκομείων (security), οι οποίοι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν.

Από τη στιγμή που θα φτάσει ασθενής σε εφημερία, δεν γνωρίζει πόσες ώρες θα πρέπει να περιμένει, αφού 3 στα 4 νοσοκομεία δεν διαθέτουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής. Συνέπεια όλων αυτών των αγκυλώσεων, είναι τα επείγοντα να «μπουκώνουν» από κόσμο, ο οποίος δεν ξέρει πόσο θα πρέπει να περιμένει.

Τα 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει «Εκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων», ενώ το 50% δεν έχουν σε λειτουργία «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς», παρά την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη.

Από τα 10 νοσοκομεία τα 8 κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στη στελέχωση του Χειρουργικού Τομέα, όπου 9 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση.

Οι ελλείψεις αντιδραστηρίων και οι επισκευές κρατούν τον βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας στα μισά νοσοκομεία της χώρας.

Οικονομικά στοιχεία

Τα οικονομικά στα νοσοκομεία σήμερα χαρακτηρίζονται από τρία μεγάλα κενά, την υποστελέχωση στα λογιστήρια, την έλλειψη ισολογισμών και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Ενα μικρό παράδειγμα, ενδεικτικό της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είναι ότι το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό και τα 10 από αυτά δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το 2017!

Επίσης, η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε  στη μεγέθυνση του clawback. Σε  αριθμούς, από τα 793 εκατ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκατ.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκατ. που είναι υπό διερεύνηση», ανέφερε ο υπουργός.

ΕΚΑΒ

Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε. Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016-2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, δεν είχαν υπογραφεί η συμβάσεις για τη δωρεά που έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη συντήρηση των ασθενοφόρων. «Οι συμβάσεις παρέμεναν να σκονίζονται. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο», είπε ο υπουργός.

Οταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες για να «αναστήσει» το Σύστημα Υγείας, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «το σημερινό θέμα είναι αποκλειστικά απολογιστικό, θα επανέλθω με πλάνο για όλα όσα ενδιαφέρουν τους ασθενείς».