Υπάρχει τόση πολλή θερμότητα που πάει χαμένη από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας, ώστε -το υποστηρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι- κάτι πρέπει να γίνει για την εξοικονόμηση της ενέργειας.
Ο Δήμος στο Παρίσι κατανοώντας αυτήν την ανάγκη πειραματίζεται με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την συλλογή και αξιοποίηση της θερμότητας που αφήνουν οι κατοικίες μας και οι σέρβερ.
Η πρώτη ιδέα, όπως γράφουν οι New York Times, είναι η συλλογή της θερμότητας από το νερό που καταλήγει στην αποχέτευση και προέρχεται από την κουζίνα, τις τουαλέτες και πλυντήρια. Η θερμοκρασία του είναι κατά μέσο όρο 12-20 βαθμοί Κελσίου.
Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, αλλά είναι αρκετή για να θερμάνει μια πισίνα. Μεταλλικοί συλλέκτες θα την συγκεντρώνουν από τις σωληνώσεις της αποχέτευσης και στη συνέχεια η θερμότητα θα μεταφέρεται στο νερό της πισίνας.
Η άλλη ιδέα επιδιώκει να αξιοποιήσει την θερμότητα που εκλύουν οι σέρβερ.
Ο πυρήνας των μηχανημάτων έχει θερμοκρασία που τυπικά ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου. Σε παρόμοιες θερμοκρασίες δουλεύουν και οι οικιακοί υπολογιστές μας, αν και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα.
Μία γαλλική start-up, η Stimergy, πρόκειται να εγκαταστήσει σέρβερ στο υπόγειο κτιρίου στο οποίο υπάρχει πισίνα. Η περίσσια θερμότητα, που είναι αρκετά μεγάλη, από τους σέρβερ θα συλλέγεται και θα ζεσταίνει το νερό της πισίνας και των αποδυτηρίων.
Η λογική του δήμου της πόλης και της ίδιας της δημάρχου Αν Ινταλγκό που προωθούν τις ιδέες είναι μία περισσότερη βιώσιμη και φιλική με το περιβάλλον διαχείριση για τις πισίνες, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 για τους οποίους η πόλη είναι υποψήφια να φιλοξενήσει (η απόφαση θα ληφθεί το 2017).