Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Βρούτσης την εποχή που ήταν κοντά στη Βουλή. Τώρα; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον Γιάννη Βρούτση;

Από το Μέγαρο Μαξίμου σηκώθηκε «κίτρινη κάρτα» στον υπουργό Εργασίας, καθώς η πολιτική ζημιά από τα πολυσυζητημένα voucher τηλεκατάρτισης δεν είναι αμελητέα. Διαμηνύεται βέβαια ότι ο Πρωθυπουργός «δεν αποφασίζει εν θερμώ», αλλά τι θα γίνει τον Ιούνιο;
Protagon Team

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε το καθήκον του, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Χρησιμοποίησε (εδώ) όλες κι όλες εννέα (9) λέξεις για να απαντήσει σε δύο (2) ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του πανταχόθεν βαλλόμενου Γιάννη Βρούτση για το πολυσυζητημένο θέμα των vouchers τηλεκατάρτισης των επιστημόνων εν μέσω πανδημίας κορονοϊού: όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας απάντησε «ναι», ενώ σε δεύτερη ερώτηση αν ο κ. Βρούτσης υπέβαλε την παραίτησή του, η απάντηση του κ. Πέτσα ήταν ότι «ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού». Οι συνολικά εννέα λέξεις ήταν μια εμφανής προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τους τόνους στο θέμα που προέκυψε με τους χειρισμούς του υπουργού και ύστερα από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ακύρωσε το όλο πρόγραμμα.

Μπορούν όμως να χαμηλώσουν οι τόνοι; Η αντιπολίτευση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, βρήκαν χρυσή ευκαιρία να ροκανίσουν το καλό προφίλ που έχτισε η κυβέρνηση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα και απαίτησαν την αποπομπή του κ. Βρούτση, θέμα που θα επανέρχεται εν όψει και της συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ομως ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός για την πολιτική ζημιά που έγινε με το αμφιλεγόμενο «εργαλείο» που επιστράτευσε το υπουργείο Εργασίας. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε ως «προσβλητικό» από επιστημονικούς κλάδους –που θεωρούνται χώροι προνομιακοί για τη ΝΔ, ακόμα και γαλάζιοι συνδικαλιστές μίλησαν για «παρωδία»–, ενώ παράλληλα υπήρξε και η δυσάρεστη οσμή βολέματος ημετέρων, είναι σαφές ότι έβλαψε την κυβέρνηση. Πολλοί λένε ότι το διαδικτυακό hashtag #Σκοιλ_Ελικίκου (μια εύστοχη παραπομπή στα κωμικοτραγικά προγράμματα τηλεκατάρτισης του κ. Βρούτση) έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση από κάθε τι άλλο σε αυτούς τους εννέα μήνες της πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη.

Από την άλλη υπάρχει και το timing που όλα τα καθορίζει στην πολιτική. Εδώ και ημέρες υπάρχει η συζήτηση για επικείμενο ανασχηματισμό (εδώ), καθώς κάποια στιγμή η μάχη για την ανάσχεση του κορονοϊού θα περάσει σε δεύτερο πλάνο και θα προταχθεί η ανάγκη ανάταξης της χώρας. Και υπό αυτές τις συνθήκες η θέση του κ. Βρούτση μοιάζει επισφαλής.

Το ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «δεν λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ», δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, όπως αναγκαστικά ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του ρεπορτάζ των «Νέων»: «Κίτρινη κάρτα» στον Γιάννη Βρούτση. Το δε Mega ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τις αποφάσεις του τον Ιούνιο.

Γράφει συγκεκριμένα η Ελένη Ευαγγελοδήμου στο ρεπορτάζ της στα «Νέα»:

«Επισήμως από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι η σκέψη του Πρωθυπουργού παραμένει στο σχέδιο σταδιακής μετάβασης και στη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της και δεν υπάρχει θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. “Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού” είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και κλείνοντας δημόσια το ενδεχόμενο για ξαφνικές αλλαγές. Ανεπισήμως ωστόσο είναι προφανές ότι σηκώθηκε “κίτρινη κάρτα” στον υπουργό, ενόσω, κατά πληροφορίες, δεν περνά απαρατήρητη από το πρωθυπουργικό «ραντάρ» οποιαδήποτε εκτός κεντρικής γραμμής αναφορά και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της υπόθεσης άλλωστε κρύβεται και πίσω από την προχθεσινή, συνεννοημένη προφανώς με το Μαξίμου, δήλωση του υπουργού. “Προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού…” αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ χθες κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν ότι “ζητήσαμε ενημέρωση, διαπιστώθηκε αστοχία, ελήφθη απόφαση για διόρθωση”. Σε ένα δεύτερο μήνυμα, που προφανώς συνδέεται με την τύχη του Γιάννη Βρούτση, τονιζόταν πως “δεν λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ”».

Το συμπέρασμα είναι ότι για τις προσεχείς εβδομάδες και όσο η επιχείρηση αντιμετώπισης της επιδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας είναι από τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια και η αγορά βρίσκεται σε πρωτοφανή απορρύθμιση. Το τι θα συμβεί από τον Ιούνιο, είναι άλλο ζήτημα…