| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Τι σχεδιάζουν στο Μαξίμου για τα τεστ του ΕΟΔΥ

Από την κυβέρνηση μελετάται μια ολόκληρη νέα στρατηγική για τα τεστ, με έμφαση ειδικά στην περίοδο μετά την άρση των περιορισμών, ενώ επικοινωνιακά απαιτείται μια διαχείριση των δημοσιευμάτων για τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών πρώτης γραμμής κατά της Covid-19
Protagon Team

Το πρωί της Κυριακής, το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο τέθηκε σε εγρήγορση. Δύο δημοσιεύματα εφημερίδων έβαζαν στο στόχαστρο τον ΕΟΔΥ, επικαλούμενα σοβαρές ενδείξεις για «διπλή καταγραφή» στοιχείων, ενώ ανεδείκνυαν και αντιθέσεις ανάμεσα στα στελέχη της πρώτης γραμμής της επιτελικής ομάδας για τη διαχείριση της Covid-19. Αμεσα, με παρεμβάσεις τους, τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς, έσπευσαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση. Τουναντίον, αυτή την περίοδο στις κυβερνητικές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζεται μια ολόκληρη νέα στρατηγική για τα τεστ, με έμφαση ειδικά στην περίοδο μετά την άρση των περιορισμών, για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα. Στην κυβερνητική task force εμπλέκονται ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ, ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, αλλά και άλλα επιτελικά στελέχη, τόσο του Οργανισμού όσο και των συναρμόδιων υπουργείων.

Το σχέδιο έχει πολλές πτυχές. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι μια νέα πλατφόρμα που βρίκεται στα σκαριά, στο πλαίσιο του gov.gr. Όταν αυτή ξεκινήσει, ίσως και τις επόμενες ημέρες, κάποιος που θα ήθελε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να κάνει τεστ κορονοϊού, θα μπορεί να το κάνει μέσω της πλατφόρμας. Θα δηλώνει τα στοιχεία του, ενώ θα υπάρχει και διαδικασία ταυτοποίησης μέσω του κινητού του, για να διαπιστώνεται η ταυτοπροσωπία. Θα υπάρχει, δε, ως ενδιάμεσο φίλτρο μια λίστα αντικειμενικών κριτηρίων, με βάση τα οποία θα διαπιστώνεται, αν είναι προτεραιότητα να γίνει τεστ ή να αποσταλεί μια Κινητή Ομάδα του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ).

Ως επί το πλείστον, οι ιδιώτες θα διοχετεύονται σε μόνιμα σημεία ελέγχου που θα αναπτυχθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Δήμοι, οργανισμοί ή εταιρείες θα μπορούν, με τη σειρά τους, να έρχονται σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, ώστε αν κρίνεται σκόπιμο, οι Κινητές Ομάδες να αποστέλλονται, προκειμένου να κάνουν rapid tests όπου υπάρχει μια πιθανότητα διασποράς σε κλειστό χώρο ή σε κάποια κοινότητα μικρής κλίμακας.

Όσο για τα μόνιμα σημεία ελέγχου που ετοιμάζονται, εκεί θα διοχετευθούν και rapid tests, αλλά και μοριακά. Ηδη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνιμα σημεία σε Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, ενώ δεν αποκλείεται, στην Αττική, ο σχεδιασμός να περιλάβει και ένα μόνιμο σημείο πλησίον ενός σταθμού μετρό. Πόσα τεστ θα διοχετεύονται σε αυτά τα σημεία σε ημερήσια βάση είναι αντικείμενο επεξεργασίας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες και σε άλλα σημεία ελέγχου, όπως π.χ. στα σύνορα ή σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Στόχος, πάντως, πλέον είναι να υπάρχει ένας κεντρικός και πιο «μόνιμος» σχεδιασμός, παρά ένας ad hoc σχεδιασμός, είτε στη βάση αντιμετώπισης είτε της πρόληψης μιας εστίας διασποράς.