| Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών; Η Ελλάδα εμφανίζεται προτελευταία στην ΕΕ!

Η ΠΟΕΔΗΝ μιλά για στρεβλή εικόνα και «κατασυκοφάντηση συναδέλφων», όμως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας έχουν αποφύγει να εμβολιαστούν, την ώρα που υποτίθεται ότι δίνεται αγώνας για να πειστούν οι πολίτες
Protagon Team

Την Πέμπτη, 6 Μαΐου, η Ελλάδα έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ στους εμβολιασμούς: έγιναν 114.680 (61.275 αφορούσαν την πρώτη δόση και 53.405 τη δεύτερη). Συνολικά 2.333.934 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ 1.090.534 θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Κι όμως παρά την πρόοδο, υπάρχει μια «μαύρη τρύπα»: όσοι υγειονομικοί αρνούνται να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα.

Το πρόβλημα το γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν διακριτικά το αποφεύγει, παραπέμποντας τη σχετική συζήτηση για το φθινόπωρο. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει και τώρα, που γίνεται αγώνας για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να μην υπονομευτεί η εθνική προσπάθεια για χτίσιμο τείχους ανοσίας. Πώς όμως θα πειστούν οι δύσπιστοι όταν μαθαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η προτελευταία στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των ανθρώπων που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται πρώτοι για τη δημόσια υγεία;

Αυτό το θέμα ανέδειξαν στο φύλλο της Παρασκευής «Τα Νέα»: τέσσερις στους δέκα εργαζομένους στα νοσοκομεία της χώρας απέχουν από την εμβολιαστική εκστρατεία, μόνο η Βουλγαρία καταγράφει χειρότερες επιδόσεις!

Έγραψε στο σχετικό ρεπορτάζ η Μάρθα Καϊτανίδη:

«Χαμηλές επιδόσεις συνεχίζει να επιδεικνύει η Ελλάδα αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών και συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ – ΕΟΧ. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμάται ότι τέσσερις στους δέκα εργαζομένους στα νοσοκομεία της χώρας απέχουν από την εμβολιαστική εκστρατεία “Ελευθερία”. Επιπλέον και όπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα, η Βουλγαρία καταλαμβάνει την τελευταία θέση καθώς το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μετά βίας στο 20,4% ενώ η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία δηλώσουν 100% αποδοχή του εμβολιαστικού προγράμματος από τους υγειονομικούς. Αντίστοιχα, υψηλές επιδόσεις στο νευραλγικό αυτό «στοίχημα» καταγράφουν και η Ισλανδία (98,9%), η Ισπανία (84,6%), η Γαλλία (82,6%) και η Εσθονία (78,1%). Είναι σημαντικό εντούτοις να σημειωθεί ότι αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο δεν έχουν δώσει στο αρμόδιο Κέντρο τα επίσημα στοιχεία».

Οι συνδικαλιστές υγειονομικοί πάντως κάνουν λόγο για στρεβλή εικόνα και κατασυκοφάντηση του κλάδου.

«Το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό σήμερα του υγειονομικού προσωπικού υπερβαίνει το 80% όσων εμβολιάσθηκαν, όσων έχουν αντισώματα, όσων είναι σε λίστες αναμονής για εμβολιασμό και όσων δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για ιατρικούς λόγους», ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει και δεν είναι μόνο ελληνικό βέβαια. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των γιατρών, των νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων -η ποινή διαφορετικά είναι μετάθεση ή στέρηση μισθού.

Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία του συνέντευξη (Star, 7 Απριλίου), είπε ότι δεν θέλει τώρα, με τέτοια πίεση στο ΕΣΥ, να δημιουργηθεί μια νέα εστία αντιπαράθεσης, αναγνωρίζοντας έτσι ότι το ζήτημα προκαλεί εντάσεις και προβληματισμό.

«Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία», είχε πει ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών.

Πάντως, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σε νέες δηλώσεις της, το πρωί της Παρασκευής στο Mega, είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, εξηγώντας ότι θα γίνει από μόνος του. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτές.

«Τα στοιχεία που έδειξαν ότι το 62% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί δεν αφορούν αυτή τη στιγμή τους υγειονομικούς, και ιδιαίτερα τους γιατρούς. Έχουμε νοσοκομεία που το 91% των γιατρών είναι εμβολιασμένοι, και υπάρχει και ένα ποσοστό που έχει περάσει τη νόσο, και ακόμα ένα ποσοστό που είναι σε καραντίνα. Είναι μικρότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων στους νοσηλευτές, αλλά ήδη έχουν μπει στις λίστες πολλοί νοσηλευτές και θα εμβολιαστούν», σχολίασε.

Και απαντώντας στο αν θα συμφωνούσε με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, είπε: «Κάθε γιατρός, κάθε νοσηλευτής και κάθε υπάλληλος που δουλεύει σε νοσοκομείο έχει υποχρέωση να εμβολιαστεί. Δεν χρειάζεται να του το επιβάλει κανείς. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει και πρέπει να το κάνει. Θα συμμορφωθεί. Το 62% των εμβολιασμένων υγειονομικών έχει πάει ήδη στο 85%. Θα το κάνουμε από μόνοι μας, δε χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».