Ο Κιμ και οι επιτελείς του μπροστά σε ένα πυρηνικό όπλο | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου που δοκίμασε ο Κιμ

Οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας ότι έχει στα χέρια της βόμβα υδρογόνου την βάζουν σε ένα κλειστό κλαμπ κατόχων ενός εξαιρετικά καταστροφικού όπλου. Περί τίνος πρόκειται και πόσο ισχύουν αυτά για τα οποία θριαμβολογεί η Πιονγιάνγκ
Protagon Team

Η ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα ότι την Κυριακή προχώρησε στη δοκιμή μίας βόμβας υδρογόνου, την οποία μάλιστα ισχυρίζεται ότι μπορεί να φορτώσει σε βαλλιστικό πύραυλο, ανεβάζει επικίνδυνα  τη θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χεροσονήσου.

Αν και είναι λίγο δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, λόγω της μυστικοπάθειας και, αφετέρου, της προπαγάνδας στην οποία επιδίδεται, η κατασκευή ενός τέτοιου όπλου, στην περίπτωση που έχει συμβεί, δείχνει ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά.

Το γιατί εξηγεί ο τρόπος κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου και πώς διαφέρει από τις ατομικές.

Η «κλασική» ατομική βόμβα βασίζεται στο φαινόμενο της σχάσης, δηλαδή της διάσπασης, των πυρήνων του ουρανίου ή του πλουτωνίου.

Αποτελείται από κομμάτια πυρηνικού υλικού που αρχικά είναι χωριστά το ένα από το άλλο. Όταν ενωθούν σε ένα η διάσπαση των πυρήνων του ουρανίου γίνεται ανεξέλεγκτη και καταλήγει στην έκλυση τεράστιας ποσότητας ενέργειας.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, που στην πραγματικότητα έχει περισσότερα βήματα και διαφόρους μηχανισμούς ενεργοποίησης σε στάδια, βασίζονται τα πυρηνικά όπλα από το 1945.

Αντίθετα οι βόμβες υδρογόνου βασίζονται στην σύντηξη των πυρήνων του υδρογόνου. Σε γενικές γραμμές είναι η ίδια διαδικασία που παράγει την ενέργεια σε κάθε άστρο και στον Ήλιο.

Σε μια τέτοια βόμβα, χρησιμοποιείται δευτέριο ή τρίτιο που είναι πιο βαριές μορφές υδρογόνου, οι οποίες κατασκευάζονται τεχνητά.

Οι πυρήνες ενώνονται σε βαρύτερους πυρήνες ενώ απελευθερώνεται τεράστια ποσότητα ενέργειας. Επειδή όμως η σύντηξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις, μια μικρή ατομική βόμβα παίζει τον ρόλο του πυροκροτητή, παρέχοντας τις συνθήκες που απαιτούνται για τη σύντηξη.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη καταστροφικότερο από την «απλή» πυρηνική βόμβα.

Το Quartz σημειώνει ότι η βόμβα της Βόρειας Κορέας μάλλον δεν ήταν βόμβα υδρογόνου αλλά μία ενισχυμένη (boosted) ατομική βόμβα. Σε αυτήν μικρές ποσότητες δευτερίου ή τριτίου ενισχύουν τη διαδικασία της σχάσης και αυξάνουν την ποσότητα της ενέργειας που εκλύεται.

Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή αυτών των όπλων είναι εξαιρετικά δύσκολη και πήρε πολλά χρόνια δοκιμών ακόμη και σε χώρες με περισσότερους πόρους και προσωπικό. Η Βόρεια Κορέα όμως έχει δείξει ότι δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ακόμη και σε βάρος του λαού της. Πιθανόν αυτό έκανε και τώρα.