Η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, παρουσίασε το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, έναν εξαιρετικά καινοτόμο συνδυασμό της πρακτικής εμπειρίας με εφαρμογές της πληροφορικής, της ρομποτικής, του Διαδικτύου, της δορυφορικής και της τηλεπισκόπησης, και δεδομένα της βιολογίας και της γεωπονικής επιστήμης.
Οι εφαρμογές αυτές συνδέουν, μέσα από τον παγκόσμιο ιστό, την πρωτογενή παραγωγή και το χωράφι, τον στάβλο ή το θερμοκήπιο, με την παγκόσμια παραγωγή τροφών και ινών, με την μεταποίηση, με την διανομή και τον καταναλωτή του προϊόντος της γης. Πρόκειται για μια συναρπαστική τεχνολογική επανάσταση με σκοπό την υποστήριξη των παραγωγών στη λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται με τη διαχείριση της παραγωγής τους, και στόχο την παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας και ταυτόχρονα χαμηλότερου κόστους.
Την παρουσίαση άνοιξε η Αθηνά Δεσύπρη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η οποία δήλωσε: «Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, έχοντας σαν στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου των δράσεων μας, δημιουργούμε ολοκληρωμένα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας που καθορίζονται από πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ανταποκρίνονται στις στρατηγικές επιδιώξεις των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Τα οφέλη για την κοινωνία είναι πολλαπλασιαστικά».
Η κ. Δεσύπρη τόνισε ακόμη ότι «το Πρόγραμμα της Ευφυούς Γεωργίας που εγκαινιάζουμε σήμερα σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα ενισχύσει τους συμμετέχοντες παραγωγούς με γνώση και εμπειρία στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και θα καταδείξει το δρόμο της καινοτομίας με απλό και σαφή τρόπο σε όλους τους έλληνες αγρότες.»
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Βασίλης Σταύρου, Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Η ΑΒ Βασιλόπουλος, είναι αφιερωμένη, εδώ και 80 χρόνια, στους έλληνες παραγωγούς που με το μεράκι τους προσφέρουν τα πιο διαλεχτά προϊόντα του τόπου μας. Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα νέο Πρόγραμμα με δυο αξιόπιστους συνοδοιπόρους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη για τα καλύτερα της ελληνικής γης! Με πίστη στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή και σύμμαχο την τεχνολογία, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων Ελλήνων Παραγωγών.»
Τέλος τον λόγο πήρε ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο οποίος παρουσίασε το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η συμβολή της ΑΒ Βασιλόπουλος στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας μέσα από αυτό το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ βαθύτερα απ’ ότι μία απλή επένδυση σε ηλεκτρονικές υποδομές. Για πρώτη φορά, μία από τις ηγετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ σηματοδοτεί την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία μας για να τροφοδοτεί τον καταναλωτή με ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια.»
Τόνισε ακόμη πώς οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «θα αποκτήσουν οικειότητα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», θα έρθουν σε επαφή με νέους επιστήμονες του κλάδου ενώ επίσης θα συμβάλλουν «στην προστασία του περιβάλλοντος», καθώς θα μειωθεί η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας με μια ματιά
Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, που υλοποιείται με τη συνεργασία τριών φορέων, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ίδρυμα Μποδοσάκη και Αμερικανική Γεωργική Σχολή, είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Πρόκειται για πανευρωπαϊκή καινοτομία που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα καθώς η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενταχθεί στο Πρώτο Πιλοτικό Πρόγραμμα της πλατφόρμας Υψηλής Τεχνολογίας στη Γεωργία, η οποία συνδέει 27 περιφέρειες της Ευρώπης. Παράλληλα, αξιοποιείται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό των εργαλείων της για την πολιτική μετά το 2020.
Σε πρώτη φάση θα καλυφθεί έκταση η οποία ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 80.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας και αναμένεται να ωφελήσει αρχικά περίπου 120 παραγωγούς, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη έμμεσα ωφελούμενων μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας δεδομένων, η οποία θα είναι πρόσβαση από όλους (open data). Οι παραγωγοί, που θα ενταχθούν, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (smart phones και tablets) σε μορφή φιλική προς τον χρήστη.
Οι πληροφορίες θα συλλέγονται από 12 σταθμούς εγκατεστημένους σε:
- 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο
- 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
- 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία
- 2 εκτάσεις λειμώνων (βοσκοτόπια) στην Ελασσόνα και στην Ξάνθη
Με την αξιοποίηση πρακτικών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, οι 12 τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, που θα εγκατασταθούν σε ένα εύρος 6 μηνών, θα ενημερώνουν με ακρίβεια και αμεσότητα τους παραγωγούς για παραμέτρους που επηρεάζουν τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις τους. Πρόκειται για:
- μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία και σχετική υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία
- εδαφολογικές παραμέτρους, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους
Τα εργαλεία, που θα παρέχουν στους παραγωγούς, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην λήψη αποφάσεων π.χ. για τον καθορισμό της αναγκαιότητας άρδευσης ή/και της ποσότητας του αρδευτικού νερού, λίπανσης κλπ. Οι διατάξεις αυτές θα συνδέονται με cloud ώστε να αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με ποικίλες εδαφολογικές παραμέτρους.
Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία μιας «κοινότητας πράξης», που θα συνδέει τους πρωτοπόρους αγρότες (early adopters) και θα τους επιτρέπει να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.
Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών με ημερίδες διάχυσης αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις από ομάδες φοιτητών του αγροδιατροφικού κλάδου στα σημεία εφαρμογής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί ειδική σελίδα στο Facebook, με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στις ωφελούμενες ομάδες και την διάχυση της πληροφορίας προς τρίτους.
Τα οφέλη
Οι παραγωγοί, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, θα εξοικειωθούν με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ θα μπορούν να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα θα έχουν την δυνατότητα:
- να ενημερώνονται για την αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων
- να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να εναρμονιστούν με τους υπόλοιπους ευρωπαίους γεωργούς
- να ενταχθούν σε μια «κοινότητα», η οποία θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών
- να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες του κλάδου μέσω επισκέψεων επίδειξης στα κτήματα με τις εγκατεστημένες διατάξεις γεωργίας ακριβείας
- και τέλος να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος