Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνέντευξη Τύπου για το νέο σύστημα εισαγωγής | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Τι αλλάζει για το νέο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αντίο Λατινικά, μία ώρα τα Θρησκευτικά και άλλες αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Θα ισχύσουν από το 2019-2020, μεταξύ των οποίων και ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης
Protagon Team

Βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση μαθημάτων και την εισαγωγή «ομάδων προσανατολισμού», αλλά και την καθιέρωση σχολών ελεύθερης πρόσβασης, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξή Τύπου τη Δευτέρα ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τα παιδιά που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ Λυκείου. Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι αλλαγές δεν θα περάσουν χωρίς αντιδράσεις. Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την αντικατάσταση των Λατινικών με αυτό της Κοινωνιολογίας για τις Πανελλαδικές. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν θα πρέπει να ξέρουν Λατινικά οι υποψήφιοι των Νομικών Σχολών ή των σχολών Γαλλικής, Ισπανικής ή Ιταλικής (!) Φιλολογίας. Επίσης είπε ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών θα περιοριστεί σε μία ώρα εβδομαδιαίως.

Είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των αλλαγών που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται οι εξής:

Το νέο πρόγραμμα της Γ Λυκείου

Θρησκευτικά – 1 ώρα

Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία – 6 ώρες

Φυσική Αγωγή – 2 ώρες

Οι μαθητές θα επιλέγουν ένα από τα μαθήματα: Ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά), Ελεύθερο σχέδιο, Γραμμικό σχέδιο (2 ώρες)

 Ομάδες Προσανατολισμού

(6 ώρες κάθε μάθημα συν 1 ώρα ανά μάθημα σε συνεργασία με εκπαιδευτικό)

– Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (καταργούνται τα Λατινικά)

– Θετικών σπουδών: Φυσική, Χημεία,  Μαθηματικά

– Σπουδών Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία

– Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον και Οικονομία