Toν πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (φωτογραφίες κάτω), επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στους τομείς της Ενέργειας και της Αμυνας.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.
Επιπλέον, ενημέρωσε τον πρόεδρο Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο, που –όπως είπε– επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη, καθώς επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.
Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ενταξη ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου στο TYNDP 2022
Οσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY – Green Energy Interconnector), ο Ομιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα ένταξης του έργου στο δεκαετές πλάνο Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (TYNDP 2022)
Η ένταξη στο δεκαετές πλάνο αποτελεί προϋπόθεση για την εν συνεχεία ένταξη του έργου στη λίστα των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του.
«Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου του Ομίλου Κοπελούζου θα μεταφέρει 100% καθαρή, πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα υλοποιηθούν στην Αίγυπτο, θα προσφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια της, βοηθώντας την να επιτύχει γρηγορότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους στόχους μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου θα απελευθερώσει χωρητικότητα περί τα 700MW στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Ελλάδος – Βουλγαρίας.