Την αύξηση των γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Σε συνέντευξη που έδωσε στον Real FM, στον Νίκο Χατζινικολάου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, οι νόμοι ισχύουν για όλους τους ανθρώπους και δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η θέση τους μέσα στο δημόσιο βίο, ή ποια είναι οικονομική κατάστασή τους».
Σχετικά με τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης πρόσθεσε: «Οι νόμοι είναι νόμοι, αφορούν όλους και τηρούνται για όλους. Επίσης, η εικόνα που θα σας πω ότι έχω για την αστυνομία, είναι ότι έχει κάνει με επαγγελματισμό τη δουλειά της. Κάνουμε τα πάντα και να μη συγκαλύπτεται τίποτε από μία υπόθεση, άλλο τόσο σπουδαίο είναι, να μη γινόμαστε δικαστές εμείς οι ίδιοι, οι τρίτοι. Η υπόθεση, με όλα τα στοιχεία, με όλα τα δεδομένα, με όλα τα αποτελέσματα των ερευνών, έχει διαβιβαστεί στην Δικαιοσύνη. Ήμουν μέχρι χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και ρώτησα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έχουν γίνει στην κοπέλα. Θέλω να σημειώσω ότι εξετάσεις αυτές γίνονται από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και η απάντηση που έχω λάβει από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι ότι δεν έχουν έρθει».
Για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός είπε: «Πιστεύω ότι έχει παίξει ρόλο η πανδημία, διότι ο εγκλεισμός για πολλούς μήνες των ανθρώπων μέσα στο σπίτι, ασφαλώς δημιουργεί πρόσθετες προϋποθέσεις για διενέξεις και μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Δικός μας στόχος είναι να ενημερώσουμε τις γυναίκες – και αναφέρομαι στις γυναίκες, γιατί κυρίως εκείνες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, όχι αποκλειστικά όμως, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι άντρες πέφτουν θύματα. Τις καλούμε να απευθύνονται στην αστυνομία και να καταγγέλλουν βίαια περιστατικά. Για αυτό το σκοπό πρόκειται να αυξήσουμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Επίσης, αυξάνουμε σταθερά και μεθοδικά τη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτό τον τομέα, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στους δήμους, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων».
Μέχρι στιγμής λειτουργούν έξι γραφεία ενδοοικογενεικής βίας, πέντε στην Αττική και ένα στην Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέφθηκε την Τρίτη ο κ. Θεοδωρικάκος και όπως είπε, έχει πολλή δουλειά: «Μόνο να καταλάβετε ότι σε τέσσερις μήνες ασχολήθηκε με 180 τέτοιες υποθέσεις, ενώ σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης στο ίδιο διάστημα, είχαν 1.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ενας ακόμη κρίσιμος τομέας είναι η οικογένεια, δηλαδή το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια και τα κορίτσια μας, εάν τους δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να σέβονται, να αγαπούν, να δημιουργούν καθαρές, ειλικρινείς φιλικές σχέσεις και όχι σχέσεις, οι οποίες καταλήγουν στη βία και σε πολύ άσχημες καταστάσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Θεοδωρικάκος στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ακόμα στην εγκληματικότητα, για την οποία είπε ότι το τελευταίο πεντάμηνο παρατηρείται κάμψη 20% με 25%, καθώς και στην ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, την οποία χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και τόνισε το θέμα της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, ο νόμος λέει ότι οι πρυτάνεις πρέπει να φτιάξουν τα σχέδια, πρέπει να βάλουν τουρνικέ στις εισόδους των Πανεπιστήμιων, προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η είσοδος, καθώς και κάμερες», κατέληξε.