Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Θέμα Grexit ξαναβάζει στο τραπέζι ο Σόιμπλε

Σε μια εξόχως σημαντική συγκυρία, λίγο πριν από το Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλά ξανά για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το πώς αυτή θα αποτραπεί μόνο με τις μεταρρυθμίσεις και όχι με την ελάφρυνση του χρέους
Protagon Team

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο θα γίνει συζήτηση για την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, και την ημέρα κατά την οποία η Ιταλία ψηφίζει στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές με το βλέμμα όλης της Ευρώπης πάνω της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρει δια της πλαγίας οδού των μεταρρυθμίσεων την προοπτική ενός  Grexit.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτάται αν είναι καιρός να ειπωθεί στους ψηφοφόρους της χώρας του ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Απαντά καταρχάς ότι «αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα» και προσθέτει: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό – ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους». To υπονοούμενο είναι ξεκάθαρο: μεταρρυθμίσεις ή έξοδος από την Ευρωζώνη, το επάρατο Grexit, επιστρέφει στον δημόσιο λόγο στη Γερμανία…

Ο χερ Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας επιβαρύνεται ελάχιστα από τοκοχρεολύσια διότι οι εταίροι της χώρας στην ευρωζώνη έχουν ήδη φροντίσει να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις του κόστους αποπληρωμής του χρέους.

Αν και η θέση του περί της αναγκαιότητας μεταρρυθμίσεων είναι πλέον πάγια, ο γερμανός υπουργός για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες αναφέρεται στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έρχονται μέσα σε μια πολλαπλά κρίσιμη συγκυρία.

Αφενός το Eurogroup της Δευτέρας όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και για να αξιολογήσουν την πρόοδο της Αθήνας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης. Ο πήχης της ελληνικής πλευράς για τη σύνοδο έχει κατέβει τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, αύριο Δευτέρα θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι της οποίας καλούνται μεν να εγκρίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, ωστόσο το όποιο αποτέλεσμα ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη.

Ακόμη, είναι οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Η προοπτική ανόδου στην προεδρία της Αυστρίας ενός ακροδεξιού προέδρου, του πρώτου σε χώρα της ΕΕ, φέρνει την Ενωση αντιμέτωπη με ένα ρεύμα λαϊκισμού και ακροδεξιού λόγου για το οποίο ως τώρα δεν έχει πολλές πειστικές απαντήσεις.

Και όλα αυτά με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν ουσιαστικά μπει σε προεκλογική περίοδο ενόψει τον προεδρικών της άνοιξης και των βουλευτικών του φθινοπώρου, αντίστοιχα.

Ειδικά για τη Γερμανία, το πολιτικό σκηνικό φαίνεται όλο και περισσότερο πολωμένο, με την επελαύνουσα προς τη Βουλή «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να τάσσεται ρητά κατά της σημερινής πολιτικής να υποστηρίζονται με δανεισμό κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.