Ας ξεχάσουμε τις εποχές που το χαβιάρι εξαγόταν σχεδόν αποκλειστικά από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν.
Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αναδύεται ένας νέος μεγάλος «παίκτης» που αναμένεται σύντομα να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία τόσο στην παραγωγή, όσο και στις εξαγωγές χαβιαριού παγκοσμίως.
Όπως σημειώνει το Quartz, ήδη οι μισές από τις φάρμες παραγωγής χαβιαριού στον κόσμο εδρεύουν στην Κίνα, όπου εδώ και μια δεκαετία παρατηρείται ολοένα και αυξητική τάση κατανάλωσης του νόστιμου εδέσματος.
Και δεν είναι μόνο αυτό: Η Κίνα εξήγαγε περισσότερους από 130 τόνους χαβιαριού μέσα στο 2017 -τα δυο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής που είναι 200 τόνοι.
Μέχρι το 2020, η Κίνα αναμένεται να καταναλώνει 100 τόνους χαβιαριού κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόβλεψη της Κινεζικής Ένωσης Οξύρρυγχου
Και καθώς σήμερα παράγονται παγκοσμίως ετησίως περίπου 200 τόνοι χαβιαριού, αυτό σημαίνει πως η κινεζική αγορά θα καταναλώνει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι κινέζοι παραγωγοί χαβιαριού ασφαλώς καλοβλέπουν αυτή την εξέλιξη, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια.
«Το πιο σημαντικό είναι καθαρά ψυχολογικό καθώς οι καταναλωτές δεν είναι συνηθισμένοι να σκέπτονται την Κίνα όταν πρόκειται για χαβιάρι. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς, όπως η Kaluga Queen, η οποία άρχισε να πωλεί χαβιάρι κινέζικης προέλευσης το 2006, συνάντησε αρχικά μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να πείσει τους ανθρώπους να αγοράσουν το χαβιάρι τους.
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η καχυποψία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από την Κίνα», τονίζει η Λίλι Λιου, διευθύντρια πωλήσεων στη Hangzhou Qiandaohu Xunlong Sci-tech, μητρική εταιρεία της Kaluga Queen.
Και όμως, από το 2006, οπότε εξήγαγε την πρώτη κονσέρβα χαβιάρι, η Kaluga Queen έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο φανατικών φίλων.
Είναι η αγαπημένη φίρμα χαβιαριού που προτιμούν τα 21 από τα 26 εστιατόρια πολυτελείας στο Παρίσι που διαθέτουν 3 αστέρια Michelin.
Σερβίρουν, άλλωστε, το χαβιάρι της στο εστιατόριο Le Bernardin στη Νέα Υόρκη και η Lufthansa στους επιβάτες της πρώτης θέσης. Επίσης, συμπεριλαμβανόταν στο γεύμα του προέδρου Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής του G20 το 2016.
«Η Κίνα γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαβιαριού στον κόσμο και παρασύρει την παγκόσμια τιμή του», υπογραμμίζει η επίσης αμερικανική The Wall Street Journal.
Αλλά και η Caviar Colony, μια άλλη εταιρεία που παράγει χαβιάρι στην Κίνα, λέει ότι έχει στόχο να αλλάξει το μυαλό και τις προκαταλήψεις του κόσμου σχετικά με το… Made-in-China της όλης υπόθεσης με το χαβιάρι.
Ο Μπέντζαμιν Γκο, ένας σινγκαπουριανός επενδυτής στην εταιρεία, δήλωσε πρόσφατα στην κινεζική εφημερίδα South China Morning Post ότι επιθυμεί διακαώς να διαλύσει την εντύπωση ότι το κινεζικό χαβιάρι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο ρωσικό ή ιρανικό, ακόμη και αν τα αυγά των οξύρρυγχων από όπου συλλέγεται αυτό, δεν προέρχεται από την φημισμένη Κασπία Θάλασσα.