Την ώρα που από τη μία πλευρά παίρνει αποφάσεις να συγχωνεύσει σχολές, από την άλλη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προαναγγέλλει νέα πανεπιστημιακά τμήματα!
Και το πιο εντυπωσιακό, υπόσχεται την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, μετά από αυτές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και την Κομοτηνής, προσθέτοντας περισσότερους εισακτέους σε έναν από τους πλέον κορεσμένους επαγγελματικούς κλάδους, αυτόν των δικηγόρων.
Αλλά τέτοιου είδους υποσχέσεις, σε μια περίοδο οιονεί προεκλογική, είναι ανέξοδες. Χαροποιούν καθηγητές, υποψήφιους φοιτητές και γονείς και ο υπουργός δεν είναι συνήθως στη θέση του όταν μελλοντικά θα έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα.
Η παρέμβαση του κ. Γαβρόγλου έγινε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξάγεται στην Πάτρα, όπου προγραμματίζεται να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο υπουργός δήλωσε θετικός στις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να δημιουργηθούν στην Αιτωλοακαρνανία σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών και στον Πύργο Ηλείας σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης.
Οι σχολές θα έχουν βάση υπάρχοντα τμήματα, εξήγησε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη νομική σχολή, που εξετάζει το υπουργείο να δημιουργήσει το επόμενο διάστημα, το ΑΕΙ της Πάτρας βρίσκεται μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης για να ενταχθεί η συγκεκριμένη σχολή.
Η «Καθημερινή» αναφέρει από την πλευρά της ότι «για τη νέα σχολή υποψηφιότητα έχουν θέσει τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης».
Παρεμβάσεις για ΤΕΙ και Λύκειο
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που δεν είναι ενοποίηση των δύο ΤΕΙ, αλλά σε αυτό θα υπάρχουν και νέα προγράμματα σπουδών και τμήματα», είπε ακόμη ο υπουργός στην παρέμβασή του.
Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό βήμα αυτό που κάνουμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Ηπείρου, αυτό που κάνουμε στη Θεσσαλία και αυτό που αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουμε να κάνουμε στην Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα».
«Στις πλάτες των ΤΕΙ έχει παιχτεί ένα από το πιο άγρια πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών», επισήμανε ο υπουργός.
Προσέθεσε ότι «πολλά ΤΕΙ και τμήματα που -ενώ τα αγνόησε η πολιτεία- κατάφεραν και έγιναν ντε φάκτο πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε τα τιμήματα αυτού του επιπέδου να βρουν τρόπους συνεργειών με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μπορεί να είναι η ενσωμάτωσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα, όπως για παράδειγμα να ενταχθεί το τμήμα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην Ιατρική Σχολή, ή να βρούμε άλλους τρόπους συνεργασίας.
» Και αφού πάνε με διαδικασίες κρίσης στο πανεπιστήμιο, να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε στα υπόλοιπα. Κανείς δεν είναι στη λογική να τα κλείσουμε ή να τα αναθεματίσουμε. Αρχίζουμε συζητήσεις και, όταν τα πράγματα ωριμάσουν, φτιάχνουμε ομάδα εργασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια που προτείνει λύσεις. Τις προτάσεις αυτές τις παίρνει το υπουργείο και κρίνει τι δυνατότητες υλοποίησης υπάρχουν, άμεσες και για το μέλλον».
Για την Γ’ Λυκείου ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «βάζουμε λιγότερα μαθήματα και περισσότερες ώρες για να εμβαθύνουν οι μαθητές και για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να ανοίγουν “παρενθέσεις” γνώσης και επικοινωνίας με τους μαθητές. Αυτό, μαζί με τις 2ετείς δομές μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -στις οποίες θα φοιτούν κατά προτεραιότητα οι μαθητές των ΕΠΑΛ- θα αποτελέσει ένα σύστημα που θα αποδραματοποιήσει τις εξετάσεις».