Το λόγκο της Google στα γραφεία της εταιρείας στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνιας | Reuters
Επικαιρότητα

Τέλος το… «ολλανδικό σάντουιτς» της φοροαποφυγής για την Google

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως σταματάει να κάνει χρήση μιας στρατηγικής αποφυγής φόρων, γνωστής ως «Double Irish, Dutch Sandwich», με την οποία γλίτωνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατά το πρόσφατο παρελθόν
Protagon Team

Η Google μόνο για το οικονομικό έτος 2014 μετέφερε 10,7 δισ. ευρώ μέσω της Ολλανδίας στις Βερμούδες, στο πλαίσιο ενός τεχνάσματος που της επέτρεπε εδώ και χρόνια να αποκτά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το εξωτερικό χωρίς ωστόσο να καταβάλλει τους αντίστοιχους φόρους.

Το ποσό στη συνέχεια όλο και ανέβαινε:

18 δισ. ευρώ για το 2016, περίπου 19 δισ. ευρώ για το 2017 και, τέλος, 21.8 δισ. ευρώ για το 2018!

Ο ισολογισμός της Google Netherlands Holdings BV είχε δείξει τότε ότι η εταιρεία μετέφερε σχεδόν το σύνολο των εσόδων της, κυρίως δικαιώματα χρήσης από μια ιρλανδική θυγατρική μέσω της οποίας διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εκτός των ΗΠΑ, στην μονάδα Google Ireland Holdings, η οποία εδρεύει μεν στις Βερμούδες αλλά είναι καταχωρισμένη στην Ιρλανδία.

Η φορολογική αυτή πρακτική – γνωστή στους φοροτεχνικούς ως «διπλό ιρλανδικό, ολλανδικό σάντουιτς» (Double Irish, Dutch Sandwich) – επέτρεπε στην Google, που είναι μέρος του ομίλου Alphabet Inc, να μην επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ ή παρακράτηση φόρου στην Ευρώπη για τα ποσά αυτά, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εκτός των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Google είπε τότε ότι «η εταιρία ακολουθεί τη φορολογική νομοθεσία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται» και πράγματι, στις Βερμούδες δεν επιβάλλεται φόρος στα έσοδα των εταιριών.

Ε, λοιπόν… έφτασε το τέλος για τα «ολλανδικά σάντουιτς» της Google.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ένας εκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε πως ο τεχνολογικός κολοσσός σταματάει να κάνει χρήση της στρατηγικής αυτής αποφυγής φόρων, με την οποία γλίτωνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Reuters, χάρη στην πρακτική αυτή, τα ετήσια έσοδα της Alphabet εκτός ΗΠΑ επιβαρύνονταν εδώ και χρόνια με φορολογικό συντελεστή μόλις 6%, περίπου το ένα τέταρτο του μέσου φορολογικού συντελεστή που ισχύει στις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρία.

Πλέον όμως, όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, και άλλες εταιρείες όπως οι Cisco, Pfizer, Merck, Coca-Cola και Facebook, ίσως ακολουθήσουν την ίδια τακτική, καθώς πλέον δεν επικρέμαται της κεφαλής τους σαν Δαμόκλεια σπάθη ο εταιρικός φόρος του 35% που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάργησε.