Οι πλημμύρες στην Αττική εξαιτίας της πρωτόγνωρης καταιγίδας της Πέμπτης ανέδειξαν μεν κάποιες ρωγμές μεταξύ κυβέρνησης και γαλάζιου περιφερειάρχη —ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε απογοητευτική την εικόνα και εστίασε σε έργα της Περιφέρειας Αττικής που δημιούργησαν το πρόβλημα—, όμως την ίδια ώρα ανέδειξαν το διαχρονικό χάος που επικρατεί στην κατανομή των αρμοδιοτήτων ακόμα και για ένα απλό και στοιχειώδες πράγμα που είναι ο καθαρισμός των φρεατίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, ουσιαστικά τρεις διαφορετικοί φορείς μπορεί να εμπλέκονται για δύο φρεάτια που απέχουν μεταξύ τους λίγα μέτρα: αν το φρεάτιο βρίσκεται σε λεωφόρο ο καθαρισμός του είναι ευθύνη της περιφέρειας, όμως αν είναι σε κάθετο δρόμο η ευθύνη είναι του δήμου, η δε σχάρα είναι του υπουργείου Υποδομών, ενώ το «από κάτω», η απορροή, είναι αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ.
Σε ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου για την «Καθημερινή» περιγράφηκε το χάος που έχει ως συνέπεια ούτε τα έργα να γίνονται, ούτε όμως και να αποδίδονται εκεί που πρέπει οι ευθύνες. Ουσιαστικά είναι όλοι υπεύθυνοι και την ίδια ώρα ανεύθυνοι…
«Τα φρεάτια στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα φρεάτια στους κάθετους δρόμους είναι αρμοδιότητας του δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» η Νέλλη Παπαχελά, γενική γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Η κυρία Παπαχελά, πρώην αυτοδιοικητικό στέλεχος στον Δήμο Αθηναίων, σημείωσε επίσης ότι «είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι η οδός Αθηνάς, που περνά μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων». Οπως εξήγησε δε η ίδια, σε πολλά σημεία της πόλης οι αγωγοί ομβρίων έχουν μικρή διατομή, είτε γιατί είναι σχεδιασμένοι για την υποδοχή μικρότερου όγκου νερού, είτε λόγω παλαιότητας, και η εκτέλεση έργων απαιτεί πολύ υψηλά κονδύλια. Σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στον Κολωνό, στα σημεία που πλημμύρισε ο δρόμος δεν υπάρχουν καν φρεάτια απορροής, αφού όταν στρώθηκαν οι δρόμοι δεν υπήρχε ανάλογη πρόβλεψη. Στην περιοχή του Κολωνού δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. «Υπήρχε μια μελέτη από το ’98, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί εμπλέκονται πολλοί (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, δήμος)» επεσήμαναν στο ίδιο ρεπορτάζ πηγές του Δήμου Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της (αν)αρμοδιότητας παραμένει.
Ο κ. Πέτσας, που έχει την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρατήρησε για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Φάληρο ότι «τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα και αυτά και είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος». Ακολούθως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «και η αυτοδιοίκηση έχει τις δικές της ευθύνες και τον δικό της ρόλο σε όλο αυτό» και προσέθεσε: «Φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα τοποθετηθεί και θα δώσει τις εξηγήσεις της και θα κάνει τις συνεννοήσεις που πρέπει. Δεν είναι δική μας δουλειά να ελέγξουμε την Περιφέρεια σε αυτό».
Μπακογιάννης: Τι θα γίνει στον Κολωνό
Ξεχωριστό ενδιαφέρον εξάλλου είχε η παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος το Σάββατο, σε ανάρτησή του για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε:
«Να συμφωνήσουμε στα βασικά. Από όλους και όλες όσοι υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης η κοινωνία περιμένει ψυχραιμία, σοβαρότητα και συνεργασία. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται από την επόμενη του “Μπάλλου” με διάφορες δηλώσεις αλληλο-επίρριψης ευθυνών, είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μας φτηναίνει όλους και απωθεί τους πολίτες.
Και καθόσον αφορά εμένα, τουλάχιστον, συνειδητά αρνούμαι να το παίξω.
Πρακτικά: Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία προκλήθηκε στον Κολωνό, όχι επειδή δεν καθαρίσαμε τα φρεάτια, το κάναμε άλλωστε σε όλη την πόλη ακόμα και αν τυπικά αρκετά δεν ήταν στην ευθύνη μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. Η γειτονιά είναι σε εκκρεμότητα από το 1998 και ας πλημμύριζε ξανά και ξανά και ξανά, με μια μελέτη που έμεινε στα συρτάρια γιατί εμπλέκονταν πολλοί συναρμόδιοι. Όπως ενημερώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου 2021, ο Δήμος Αθηναίων δουλεύοντας συστηματικά εδώ και καιρό, διεκδίκησε και ανέλαβε την αρμοδιότητα για να προχωρήσει επιτέλους το έργο. Επικαιροποιεί τη μελέτη, εξασφάλισε τα αναγκαία τρία εκατομμύρια ευρώ και ετοιμάζεται να ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργο μέσα στον χειμώνα. Αυτό ενδιαφέρει την γειτονιά, όπως και η πόλη ενδιαφέρεται για το πως θα προσαρμόσουμε συνολικά τις αστικές μας υποδομές στις νέες συνθήκες.
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αχρείαστα».